Commentaar

9 reacties

Boeren en bouwers

‘De crisis gaat aan de landbouwsector goeddeels voorbij.’ Wat iedereen eigenlijk wel voelt, wordt hiermee toch maar hardop gezegd door Cor Bruns, sectormanager agrarisch van ING.

Samen met de gezondheidszorg is de agrosector de enige waarvoor hij in 2013 groei voorziet. Dat doet de boer goed.

Bruns’ bondige analyse sluit naadloos aan bij het beeld dat momenteel bestaat van de Nederlandse economie. De werkloosheid is gestegen naar 7,5 procent en we beleven een driedubbele economische dip met alwéér twee kwartalen van krimp. Het enige lichtpunt is de groei van de export naar een nieuw record met zoals bekend een belangrijk aandeel voor de agrosector.

Voor agrarisch ondernemers zit er een voordelige kant aan de crisis in de bouw. Bouwen is goedkoper geworden. Bouwmaterialen zijn in prijs gezakt, wanhopige aannemers komen met aanbiedingen tot op kostprijsniveau. Wie anticyclisch investeert en nu gaat bouwen, kan daar de vruchten van plukken. Al is de bouwhausse in de melkveehouderij voorbij, het ligt niet stil, en akkerbouwers komen nu op de markt dankzij goede resultaten.

Er zit ook een nieuw risico aan vast. Wie het onderste uit de kan wil halen, vergroot wellicht de kans halverwege de bouw met een failliete aannemer te worden geconfronteerd. Al te scherp onderhandelen maakt goedkoop dan duurkoop. Dat geldt niet alleen op individueel, maar ook op sectoraal niveau. Op de lange duur hebben ook veehouders en akkerbouwers belang bij een gezonde bouwsector. Het is in andere richting precies hetzelfde verhaal als wat boeren tegen hun afnemers zeggen: ook supermarkten hebben belang bij economisch gezonde leveranciers.

Ergo, haal elkaar het vel niet over de oren, want op lange termijn hebben klant en afnemer; producent en toeleverancier elkaar nodig. Sterke ketens, daar draait het in toenemende mate om. De Rabobank stelt het vast in een rapport. Concurrentie zal straks niet meer alleen gaan tussen bedrijven, maar tussen ketens. Wie sterk wil staan, sluit zich aan bij verbindingen die reiken van grondstofproducent tot consument. Waarom daar de stallenbouwer ook niet bij te betrekken?

Laatste reacties

 • alco1

  De groei in de gezondheidszorg en de landbouw worden in één adem genoemd. Het is echter iets totaal verschillend. De landbouw exporteert en heeft daarbij een grote bijdrage in het herstel van onze economie. De zorg kun je zien als onderhoudswerk en is zeer zeker nodig, maar zal economisch nooit iets opleveren.

 • Sjaak

  ''Samen met de gezondheidszorg is de agrosector de enige waarvoor hij in 2013 groei voorziet. Dat doet de boer goed.''

  Dat laatste 'dat doet de boer goed' , vraag me af of wij er iets van zullen merken. Het is al decennia lang zo dat voornamelijk de periferie de vruchten plukt in de agrosector, vaak over de rug van de boeren. Vandaar dat er ook alleen maar steeds meer boeren verdwijnen, terwijl de produktie toch in stand
  wordt gehouden of zelfs groeit... De kosten van de nadelige gevolgen van die produktie, milieuoverlast, maatschappelijke acceptatie etc. worden wel direct afgewenteld op de boeren....dat doet de boer niet goed!
  Ben benieuwd wanneer de boerenstand beseft, wat voor een macht ze eigenlijk in handen hebben en wanneer ze die gaan gebruiken...

 • agratax2

  In 2013 groei voorzien in de landbouw Prachtig!! Hoeveel doet dit de werkeloosheidscijfers dalen in Nederland?? Macht van de producenten door keten vorming Prachtig idee maar zal dor de NMa 's acuut worden afgestraft. Keten vorming is tot nu toe alleen toegestaan aan consumenten zijde.

 • Jaap 109

  De hele financiële wereld is verrot. Banken die te veel hypotheek rekenen, Extreem hoge salarissen, Extreem veel overheids medewerkers kortom de lasten zijn onevenredig hoog zodat er veel sectoren zijn waar men te weinig verdient.
  Het lijkt wel of er geen weg meer terug is en dat dit alleen maar toe neemt.
  De politiek probeert het tij te keren maar snapt er zelf ook niets meer van!

  Waarom komen er geen nieuwe banken bij in Europa nu iedereen zo ontevreden is over de banken ? (old boys network?)

  2 dagen terug stond er een paar uur hier een artikel op de site dat Europa en Amerika de grenzen voor elkaar wil openen. Ik denk dat er dan veel sectoren zijn die inderdaad kapot gaan. Ik zie dit als een financiële oorlog die geleid word door Duitsland. En wat me nog het meeste verbaast is dat je er niets over leest in de pers. Zelfs de Boerderij haalde dit artikel na een luttele 2 uur weer van de site. (waarom?????)

  M.vr.gr.
  Jaap

 • koestal

  landbouw is een hele bijzondere economie ,heeft met veel factoren te maken

 • melkveehouder .

  Mooi propaganda praatje. Neemt niet weg dat ik de bouwsector alles goeds toewens. We kunnen lang en breed over de crisis blijven zeuren, maar als loon naar werken niet terug keert in de maatschappij, en graaiers, klaplopers en mooipraters er met de buit vandoor gaan dan wordt het voorlopig niets.

 • josrodenburg

  echt geweldig die stijgende lonen, en nu krijgen mensen de deksel op hun neus, inmiddels zijn de meeste ook niet meer nodig door automatiseren. dit lijkt nog velen jaren te gaan duren.

 • koestal

  wat gebeurt er als de aannemer failliet gaat tijdens de bouw?,gebeurt tegenwoordig ook wel

 • Bison

  Zelf bouwen,..heb je geen aannemer nodig koestal.
  Als je wel een aannemer gebruikt dan betaal je het materiaal bij levering en de arbeids kosten na oplevering.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.