Commentaar

1 reactielaatste update:25 feb 2013

Blaffer aan de zijlijn

Het areaal transgene gewassen – waarvan aan het erfelijk materiaal is geknutseld – groeit gestaag. Vorig jaar groeide het wereldwijd met 6 procent naar 170,3 miljoen hectare. Daarbij is het areaal voor het eerst groter in minder ontwikkelde landen dan in geïndustrialiseerde naties.

De teelt van transgene gewassen draagt bij aan de voedselzekerheid en het verminderen van armoede in de kwetsbare gebieden van de wereld. Voor Nederland zou je kunnen zeggen: meer kwaliteit tegen lagere kosten.
De organisatie ISAAA, die zich inzet voor de acceptatie van biotechnologie, meldt de teelt van transgene gewassen in 28 landen. Acht daarvan liggen in de geïndustrialiseerde wereld. In de Europese Unie (EU) wordt het transgene gewas mais uitsluitend in Spanje commercieel geteeld. Alleen op proefvelden worden elders in de EU gemodificeerde gewassen geteeld.
De EU laat op basis van het voorzorgsprincipe nauwelijks transgene teelten toe, waar ze juist wel de massale import van transgene producten toestaat. Die dubbelhartigheid is aan herziening toe ten faveure van gengewassen. Gemodificeerde gewassen zijn dan misschien niet de sleutel tot de voeding van een groeiende wereldbevolking, ze kunnen er wel een grote bijdrage aan leveren.
De honden blaffen, maar de karavaan trekt verder, zegt een Turks gezegde. Dat beeld tekent zich voor Europa af af bij het zien van de jongste cijfers over transgene teelten in de wereld. Het beeld van Europa lijkt als een blaffer aan de zijlijn.

Eén reactie

  • alco1

    Een realistisch verhaal

Of registreer je om te kunnen reageren.