Redactieblog

1 reactie

Belastingparadijs Nederland

Je zou het op het eerste gezicht niet denken, maar Nederland is een echt belastingparadijs. Niet voor de Nederlanders zelf zoals u weet, maar voor internationale bedrijven. Zo zijn bijvoorbeeld de Rolling Stones, Johnnie Walker, U2, Nike en Ikea echt Nederlandse bedrijven.

Er schijnen in totaal zo'n 23.000 brievenbusvennootschappen in Nederland gevestigd te zijn. Door slim gebruik te maken van de fiscale regels en het grote verdragennetwerk wordt door hen erg veel belasting bespaard. Door de verdragen is het aantrekkelijk om royalty's, licentierechten en managementvergoedingen via Nederland te laten lopen. Er stroomt jaarlijks zo'n 12.000 miljard euro via Nederland door deze brievenbusmaatschappijen.

Voor onze eigen schatkist is het fantastisch dat er zoveel brievenbusvennootschappen hier gevestigd zijn. Want we halen naar schatting van De Nederlandse Bank ongeveer 1,5 miljard euro aan extra belastinginkomsten op. Die 1,5 miljard is overigens maar 'peanuts'. Het is uiteindelijk maar 0,01 procent van de 12.000 miljard die aan onze strijkstok blijft hangen. Al levert het natuurlijk ook werkgelegenheid op. Er zijn zo'n 200 trustkantoren en banken die de bedrijven bijstaan bij het opzetten en onderhouden van deze constructies. Werkgelegenheid voor duizenden hoogopgeleide bankiers.

Voor andere landen zijn deze brievenbusvennootschappen in Nederland een slechte zaak. Zij lopen belastinginkomsten mis. Kijk bijvoorbeeld naar Portugal. Dit land zit in zware economische omstandigheden en moet belastinginkomsten missen van bijna al zijn beursgenoteerde bedrijven. De reden: deze bedrijven hebben een postbus in Nederland. Vervolgens moet Europa (wij dus) Portugal weer financieel ondersteunen omdat het daar zo slecht gaat.

Maar Nederland is zelf ook de klos. Onze eigen grote bedrijven hebben hun postbusvennootschappen weer in andere landen. Zo hebben Cyprus, Hongkong en de Antillen ook een bloeiende postbusindustrie. Een hoogleraar belastingrecht zei laatst dat als een groot internationaal opererend bedrijf meer dan 5 procent belasting betaalde dat bedrijf op zoek moest naar een betere belastingadviseur. 5 procent is toch heel wat lager dan het tarief voor een werknemer of het (klein)bedrijf in ons land.

Is dit oneerlijk? Ja, natuurlijk. Moet Nederland er dan maar mee stoppen? Ja, maar dan moeten wij dat niet alleen doen. Als we onze regels strenger maken dan moeten de  andere 'slechterikken' in Europa zoals Ierland, Cyprus en Luxemburg en buiten Europa zoals de Antillen en Hongkong ook meedoen. We moeten niet roomser zijn dan de paus in dit geval, al willen sommige Tweede Kamerleden dat wel. Wat mij betreft wint hier de koopman het van de dominee.

Eén reactie

  • joannes

    En wat kunnen de boeren met dit verhaal? Moeten wij ons bedrijf in Ierland, Luxemburg of Cyprus registreren? En wat is het voordeel dan?

Of registreer je om te kunnen reageren.