Commentaar

1 reactie

Aardbevingen

Minister Kamp blijft bij zijn standpunt dat de gaswinning in Groningen niet zomaar stopgezet of zelfs maar verminderd kan worden.

Er zit te veel aan vast, zoals leveringsverplichtingen aan het buitenland en de belangen van de Nederlandse bevolking in de winter. Pas in 2014 is er misschien een mogelijkheid, zo heeft hij de Tweede Kamer laten weten. Hij wil bovendien afwachten wat verschillende onderzoeken naar de gevolgen van de gaswinning op zullen leveren.

Kamp laat zich hiermee weer eens van zijn rationele kant zien. Het past helemaal in zijn stijl van nuchter en niet meewaaien in de waan van de dag. Toch was wat meer compassie met de Groninger bevolking op zijn plaats geweest. Het is nu wel zonneklaar dat het opschroeven van de gaswinning, de laatste jaren, tot gevolg heeft dat er meer en zwaardere aardbevingen plaatsvinden. De bewoners en ook de agrariërs in de regio zijn tot nu toe heel meegaand geweest. LTO, bijvoorbeeld, is tot nu toe nooit te hoop gelopen tegen gas- en zoutwinning, omdat het economische activiteit niet wil belemmeren. Zo doen ondernemers niet.

Met die houding redden ze het nu niet meer. De schade is amper te overzien. Materieel niet - een onbekend deel van de schade zit ondergronds aan drainage en funderingen - en immaterieel niet, de angst voor ongelukken neemt toe. Het is goed dat burgers, bestuurders en bedrijven in de regio gezamenlijk optrekken om hun belang veilig te stellen want voor hun gas krijgen ze nog weinig warmte uit Den Haag terug.

Eén reactie

  • koestal

    Er is vroeger al gewaarschuwd voor bodemdaling ,maar dat was niet wetenschappelijk onderbouwd,de overheid ging voor het grote geld en dan moet je niet zoveel laten onderzoeken

Of registreer je om te kunnen reageren.