Redactieblog

10 reacties

Verlos ons

"Weer een non-discussie", zucht ik. Via Facebook zie ik dat vele boerenvrienden van ons een pagina hebben geliked. Een anti-pagina nog wel! Dat past niet bij mij, is mijn eerste gedachte.

Maar dan ga ik me verdiepen in de reden die geleid heeft tot deze anti-pagina. Wakker Dier wil dat de veeverlosser echt verboden gaat worden in Nederland.

Wakker Dier is toch tegen dierenleed met de grote L? Nu gaan ze echt te ver! Dit prachtige hulpmiddel, dat niet alleen in Nederland maar over de hele wereld met veel succes wordt ingezet, verbieden? Het wordt me duidelijk dat ze werkelijk niet weten waar ze over praten.

Nee, het is niet te vergelijken met de verlostang die door de gynaecoloog inwendig wordt gebruikt. Het is een hulpje wanneer je een handje tekort komt! Wordt het apparaat dan gebruikt als het kalf er eigenlijk niet af kan? Nee, het komt slechts van pas als al gebleken is dat het kalf op de natuurlijke wijze geboren kan worden!

Wat is dan het probleem? Dat de boer, die als hij nog in de kinderwagen zit zijn eerste kalf geboren ziet worden, te weinig ervaring zou hebben om het te mogen gebruiken? Nee, de boer heeft op zijn achttiende al ruim 2.000 bevallingen meegemaakt. Vertel me dan Wakker Dier, wat is jullie werkelijke beweegreden? Boertje pesten? Voor velen is het de druppel die de emmer doet overlopen.

Daarom, Wakker Dier, is er nu een Anti Wakker Dier-beweging in gang gekomen. Wij willen alles uitleggen, de stallen openstellen voor publiek en de consument alles laten zien. Maar het wekt weinig respect op om op deze wijze met ons te willen sollen. Nu staan we op tegen jullie. Wij laten jullie zien hoeveel koeien er geholpen en kalveren gered worden door dit hulpmiddel. Dat zijn feiten. Wakker Dier is toch tegen dierenleed? Dan had ik minstens verwacht dat zij legalisatie van de veeverlosser zouden eisen. Om dierenleed te voorkomen.

De Facebook-pagina is al bijna 18.000 keer geliked. Zou er iets aan de hand zijn? Wakker Dier moet ontwaken. En snel weer een brief schrijven aan Sharon Dijksma. En één aan ons, met excuses voor de gemaakte fout.

Laatste reacties

 • schoenmakers1

  ik hoop dat dit een vervolg krijgt, eigenlijk zou dit door onze vakbonden moeten zijn opgepakt

 • Mozes

  Het gedrag van WD is goed te begrijpen als je begrijpt dat ze geen diervriendelijke veehouderij willen maar een vegetarisch Nederland. Inspanningen voor dierwelzijn worden door hun zelfs gezien als een sta in de weg voor hun ideaal van een vegetarisch Nederland. Ze zeggen weliswaar dat ze naar meer dierwelzijn streven maar de eisen voor dat zogenaamde dierwelzijn worden zodanig gesteld dat veehouderij onmogelijk gemaakt wordt. En dát is precies waar het hun om te doen is.

 • flyinghollander

  En binnenkort kunnen ze Volkert ook weer in hun gelederen sluiten of zit ie al online alles te regelen.

 • alco1

  Mozes. Je hebt het over vegetarisch Nederland. Heb je in de boerderij van gisteren ook de column gelezen van Rinus Vermeü. Ik vind het van het begin af verschrikkelijk naief.

 • agratax2

  Claudia voor mij is wakker dier niet een club om Dierenleed te voorkomen maar om de landbouwhuisdieren allen nog toe te staan op de Kinderboerderij en verder weg met boeren. De fanatieke kern ziet het houden van dieren (anders dan schoothondjes en knuffel cavia's) als tegen natuurlijk en een aanslag op het milieu, dat direct moet worden opgedoekt. Omdat een wettelijk verbod op boeren niet haalbaar is probeer je via allerlei onbenullige regeltjes en wetjes het de boeren onmogelijk te maken hun vak op een adequate wijze uit te voeren. Brussel die hier om politieke redenen ijverig aan mee doet is dan verbaasd dat er geen Jonge Boeren meer zijn om in de toekomst het familie / gezinsbedrijf overeind te houden.

 • Mozes

  Dat heb ik gelezen Alco. Hij zit op dezelfde lijn als Jaap Korteweg, de echtgenoot van Marianne Thieme. Zijn verhaal zit ook vol met fouten. Net als Marianne Thieme gaat hij er ook van uit dat je dieren voert met menselijk voedsel. Dieren worden vooral gevoerd met reststromen zoals bietenpulp, citruspulp, maisgluten of graan wat geen bakkwaliteit heeft. Als je maïs oogst voor menselijke consumptie oogst je alleen de korrel wat hooguit 40% van de opbrengst is. Bij snijmais voor melkvee oogst je de hele plant wat een veel hogere gewasbenutting geeft. Verder is 60% van de landbouwgrond niet geschikt voor akkerbouw. Door vee te weiden wordt deze grond toch nog productief gemaakt. Als laatste wordt ook nog voorbij gegaan aan de veel hogere voedingswaarde van dierlijke producten.

 • koestal

  Laat Wakker Dier maar lekker naar de Oostvaardersplassen gaan ,daar geldt het recht van de sterkste,daar verrekken ze deze winter wel weer van honger en kou ! Waar maken we ons nog druk om ?

 • @meelmuisje

  ...en verlos ons van het kWaDe, amen!

 • Mozes

  Inderdaad @meelmuisje, ik denk ook dat dit gedoe met WD een gebed is waar het eind nog lang niet van in zicht is.

 • bankivahoen

  Geen enkel geloof komt vredelievend over maar dat van wd zeker niet !

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.