Commentaar

2 reacties

Vage belofte aan kalverhouders

VanDrie Group is het agribusinessbedrijf met de meest uitgekookte strategie op het gebied van public relations. Vertegenwoordigers van het kalverbedrijf zijn regelmatig te vinden in het kielzog van de koning of een minister bij buitenlandse bezoeken.

In dit beeld past ook het aantrekken van oud-minister Bernard Bot. In een interview in Boerderij legt hij helder uit hoe Nederland ondanks alle lesjes die we geleerd hebben tóch weer harder loopt dan nodig in Europees verband.

Het gaat om de ontkoppelde steun. In de pas verschenen beleidsbrief over het nieuwe Europees landbouwbeleid zet staatssecretaris Sharon Dijksma uiteen dat ze geleidelijk toe wil naar een gelijke hectarepremie van 270 euro per hectare in 2019, met een mogelijke plus van 120 euro voor vergroeningsactiviteiten. Die nadruk op 'geleidelijk' verhult dat er een principiële keuze wordt gemaakt om gelijk te schakelen. Dat hoeft helemaal niet van Brussel, aldus Bot.

Voor kalverhouders, en ook zetmeelaardappeltelers, is dat een zure appel. Kalverhouders krijgen veel premie en hebben doorgaans weinig grond. Ze horen dus bij de grote verliezers van het nieuwe GLB. Extra zuur is het te weten dat andere landen, waaronder België, níét ontkoppelen. De toezegging van Dijksma dat ze goed in de gaten zal houden hoe het gaat in deze sector, is een schrale troost. Eerst kijken hoe het misgaat, en dan misschien ingrijpen? Waarom dat moment niet gewoon te voorkomen, als het toch niet nodig is? Schone taak voor deze sjieke lobbyist om dat voor elkaar te boksen.

Laatste reacties

  • koestal

    ja wordt dus weer belazerd waar je bij staat

  • mbm

    Onacceptabel dat de vleeskalverhouderij zwaar benadeeld wordt terwijl in concurrerende landen wél ontkoppelde steun wordt toegepast. Hoezo oneerlijke concurrentie. De 'belofte' van Dijksma is absoluut onder de maat en het zoveelste bewijs dat deze linkse staatssecretaris er niet voor zal terugdeinzen om een sector de das om te doen. De hoogste tijd voor onder meer LTO actie voor het écht te laat is. In navolging van Ierland mag de steun met niet meer dan 30% verminderen. Dat kán en waarom doet Nederland het dan niet? Gemakzucht of andere politieke agenda's?

Of registreer je om te kunnen reageren.