Redactieblog

3044 x bekeken 17 reacties

Vaarwel coöperatief ForFarmers

ForFarmers gaat naar de beurs. De Ledenraad heeft het groene licht gegeven. Leiding: gefeliciteerd! Jullie hebben jullie zin doorgedrukt. Leden: gecondoleerd. Onze coöperatieve onderneming is verleden tijd.

Natuurlijk. Er zijn wat zwevende voorwaarden gesteld. Een beschermingsconstructie tegen een eventuele overname. De meerderheid in de Raad van Commissarissen vanuit de coöperatie. En zo zijn er nog een paar.

Zinloze voorwaarden. Het gaat net als met de ledenraad: men wordt door de leiding ingepakt en gaat akkoord met wat die voorstelt. De leden hebben straks niets meer te vertellen.

Het feitelijke punt dat leden een lage prijs willen hebben, op korte en lange termijn, is strijdig met het belang van de aandeelhouders op de beurs. Die willen rendement zien op hun aandelen. Dus zal ForFarmers meer winst moeten maken. En dat kan alleen door de prijzen, die de leden moeten betalen voor hun producten, zo hoog mogelijk te stellen. Tegenstrijdige belangen tussen aandeelhouders en leden.

Veel leden gaan nu doen waar de nieuwe directeur van de Nationaal Coöperatieve Raad, Arjen van Nuland, voor waarschuwt: zich richten op de eerstvolgende transactie. Elke keer dus zoeken naar de goedkoopste aanbieder.

De leiding van ForFarmers moet zich daar nu niet meer over beklagen. Ze hebben het over zichzelf afgeroepen. We gaan zoeken naar de goedkoopste. Wie weet is dat Agrifirm wel; iets minder groot, maar nog wel een coöperatie.

Laatste reacties

 • Zuperboer

  Of AgruniekRijnvallei

 • agratax2

  Zou het tijd zijn om weer nieuwe co-op's op te richten? In het bankwezen zijn de eerste stappen in die richting al gezet!! Bij ForFarmers zien we dat de vrije handel ookal duurt het decennia toch weer grip krijgt op de primaire landbouw en zijn stemper mag drukken op het boeren erf.

 • jan1966

  Onbegrijpelijk dat boerenbestuurders hier mee instemmen

 • Zuperboer

  We blijven het wiel opnieuw uitvinden, helaas kost dit erg veel (boeren)geld!

 • alco1

  De coöperatieve beginselen zijn zo goedkoop mogelijk inkopen waardoor leden voordeel hebben. Beleggers zien dan geen winsten en kopen dus geen aandelen. Dit doen ze wel als leden het voordeel niet meer krijgen, met als gevolg omzet daling door vertrekkende boeren. Dus de enigste gedachte bij de leiding kan zijn dat ze denken een monopolie positie in handen te krijgen. Kortom Agrifirm e.d. te kunnen opslokken en dat zal nooit gebeuren. Het grote gevaar is fusies, waardoor leden op de slachtbank terecht komen.

 • ae-ea

  01-01-2014 Vertrekken!!!

 • Zuperboer

  01-01-2014 Aandelen kopen!!!

 • new kids

  Ja alco1, en daarom ben ik nergens lid van en is mijn motto: Hoe kleiner de voer-boer, hoe meer die zich inspant jou als tevreden klant te behouden. Dit geld dan vaak voor prijs en kwaliteit. Een grote cooperatie is niet afhankelijk van jou, je bent maar een minimaal percentage van hun omzet.
  Nog zo'n goeie: Je hoeft niet groot te zijn, maar je moet wel groot denken.
  Daar bedoel ik mee, beter 1 mega stal dan 4 kleinere. Je kunt dan het werk vaak veel sneller doen en misschien wel zonder personeel.

 • alco1

  Zo denken mijn 'kids'ook. Als ze uitgaan willen ze niet met de gedachte bij het bedrijf zijn, maar om de beurt wie 'dienst' heeft.

 • new kids

  Ja, da's een waarheid

 • Mozes

  #6, ik zou niet per 1-1-2014 vertrekken omdat nog niet alle vermogen op naam is gesteld. Pas als over een aantal jaren het laatste vermogen op naam is gesteld is een overstap naar bv Agrifirm een optie. Een andere optie is het vinden van een onafhankelijke veevoedingsadviseur.

  Zou het haalbaar zijn om als veehouders een eigen veevoedingsadviescoöperatie op te richten? Een coöperatie die tegen betaling adviezen geeft en kengetallen berekend maar zelf geen voer produceerd of levert. Als dit haalbaar zou zijn kan Forfarmers met de kale brokkenpers naar de beurs gaan en houden wij de zo belangrijke advisering in eigen hand en ten dienste van ons belang.

 • Mozes

  Als wij boeren over een eigen veevoedingsadviescoöperatie beschikken moeten wij ook samenwerking hebben met een betrouwbaar laboratorium die de samenstelling van het voer kan controleren. Je laat dan door de adviescoöperatie de gewenste samenstelling van het voer berekenen en nodigt vervolgens een aantal voerleveranciers uit om een aanbieding te doen wie tegen de laagste prijs kan leveren. Een paar keer per jaar neem je een monster om te laten controleren of de samenstelling overeen komt met hetgeen is afgesproken. Zo is ons belang als boer veiliggesteld.

 • info36

  Bij velen kan het toch allemaal niet groot genoeg zijn. Dit is het gevolg ervan. Succes ermee.

 • drikhend

  Door groot te worden is de coöperatie zijn doel voorbij geschoten. Het belang van de boer staat niet meer voorop ,maar bestaan van het bedrijf staat voorop . Dus vaarwel wil zeggen dat de boeren beter hun geld er uit kunnen halen en in hun eigen bedrijf investeren of gewoon aandeelhouder worden en dit blijven zolang rendement goed is . En daar of bij andere bedrijven voer kopen . Dit door inkoop verenigingen op te richten die niet meer aan productie van voer gebonden zijn . Particulier bedrijf heeft in slechte tijd meestal meest gemotiveerde mensen omdat deze op de lange termijn gericht zijn . Dus inkopen waar prijs kwaliteit in orde zijn . En als boeren zelf geen voer meer maken .

 • Snel

  Kunt wel lezen dat de grote lullemijers hierboven geen For farmers klanten zijn anders hadden ze wel anders geschreven.Ze weten inhoudelijk niet wat voor vermogen FF de laatste jaren heeft opgebouwd waar wij als boeren jaar op jaar van profiteren. Het belang van de boer staat nog steeds voorop is mijn eigen ervaring.

 • Zents beheer

  Mozes #11#12, ik denk dat jij in de koeien actief bent anders had je geweten dat hetgeen je voorstelt al jaren aan de gemeen goed is in de pluimvee/varkenshouderij. Veel veelal grote bedrijven hebben een opslag, maal en menglijn en kopen tot wel 90 % losse grondstoffen boord vrij aan. Het kernvoer betrekken ze vaak van een kleinere/middelgrote leverancier en eventuele kennis of advies koop je onafhankelijk in. Van elke vracht wordt een monster getrokken en laat je zelf onderzoeken. De betrouwbare leveranciers blijven over.

 • jansloot

  Beursnotering heeft Nutreco besloten Hendrix aan FF te verkopen, je kunt er niet veel aan verdienen.
  Nu denkt FF Hendrix het ineens wel te kunnen???
  Na Vion Rabo het 3e voorbeeld van grootheids waanzin.

Laad alle reacties (13)

Of registreer je om te kunnen reageren.