Redactieblog

6 reacties

U vraagt, wij draaien

Handelsland Nederland laat zich niet zomaar in de hoek drijven. Ook niet door de Russen. Op het eerste gezicht is het beschamend voor de Nederlandse zuivel en de overheid dat ze op de knieën gaan voor de Russen.

De Russische inspectiedienst Rosselkhoznadzor houdt de Nederlandse zuivelsector langs zijn maatlat, die soms gebaseerd is op inzichten van tien jaar of langer terug en constateert dan dat de kwaliteitsborging en het toezicht daarop tekort schieten.

Tenenkrommend, zo voelt het. Maar is gekrenkte trots over een niet-principiële zaak het verlies van een lucratieve exportmarkt waard? Aanpassing van bedrijven aan de Russische eisen kost niet buitensporig veel geld, terwijl de Russische kaasmarkt honderden miljoenen waard is.

Nog een andere afweging is om de aanpassing te zien als een marketing-aanpak. Exporteurs naar Duitsland hijsen Frau Antje in een ouderwets pakje. Waarom zouden we de Russische overheid dan niet trakteren op kaastoezicht volgens verouderd recept, als ze dat graag wil? Het is beter deze zaak te relativeren en nog een keer te lachen dan heel hard te gaan mopperen op de Russische toezichthouders en met de brokken te blijven zitten. De maatschappij in Rusland is nu eenmaal anders georganiseerd dan hier en hun controlediensten willen de zaken graag volgens eigen recept krijgen opgediend.

Laatste reacties

 • Zuperboer

  Is dit een serieus stuk? Of worden wij lezers van Boerderij niet serieus genomen? Ik hoef maar 2 woorden te noemen om de werkelijke reden te noemen voor de regeldrift van de Russen: Greenpeace & Borodin.

 • klaas.van.der.horst1

  Geachte Zuperboer, dit is een bloedserieus commentaar. Ook wij kennende achtergronden, maar wat levert het ons in dit concrete geval op om moeilijk te doen? Het gaat ook om de klassieke situatie van een spierinkje uitgooien om een kabeljauw te vangen. Bij de zuivelcontrole gaat het niet om mensenlevens. Laat de Russen hun tanden stukbijten op andere zaken.

 • Zuperboer

  Nieuwe hekken hangen is tot daar aan toe, helemaal mee eens, maar ik dacht even dat ik voor de gek gehouden werd en daar neem ik volgend jaar geen abonnement meer voor op Boerderij, dus vandaar mijn reaktie. Wat mij persoonlijk stoort is dat wij als top-exportland geen betere protocollen hebben voor het diplomatiek oplossen van dit soort excessen. Met name het optreden van minister Timmermans in Oekraine is van een tenenkrommende signatuur voorzien. Dit is een slag in het gezicht van NL'se ondernemers die onze exportpositie in stand houden en NL tot een welvaartstaat maken. Maar ja wat kunnen we van deze Centrumlinkse coalitie anders verwachten?

 • alco1

  Ik denk dat een reactie van Russische zijde vooral gestoeld is op het feit dat er wat gezegd moet worden, omdat het zichzelf anders overbodig maakt.

 • Kaiser

  In Rusland heeft de eigen melkveehouderij het momenteel moeilijk. Dan komt beperking van de zuivelimport als geroepen. Voor import Nederlandse zuivel voeren de Russen de strengere kwaliteitseisen als toneelstukje op, maar in werkelijkheid doet men dit om de eigen Russische melkveehouderij te beschermen. Het zit er dik in dat deze Russische zuivelmaatregelen, samen met Greenpeace en Borodin, een politieke achtergrond hebben waarbij de Nederlandse zuivel als wisselgeld wordt gebruikt.

 • Matthijs Verhagen

  De Russen delen het geld uit, dus zij willen de spelregels bepalen. En als die bijdehante Hollandertjes hier ook (na alle eerdere diplomatieke bemoeienissen) nog commentaar op hebben, dan hebben de Russen in dit geval wel een machtspositie en laten ze ons toch gewoon zitten met onze kaas. Het is niets anders dan een machtsspelletje, en geef ze eens ongelijk.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.