Commentaar

1310 x bekeken 5 reacties

Ruimte voor wild?

Natuurmonumenten, de enige natuurorganisatie van wie het ledental afgelopen jaar niet gekrompen is, begrijpt goed wat het publiek graag wil: ruimte voor het dier. Een enquête onder de leden wijst uit dat mensen graag echt wild van nabij zien.

Natuurmonumenten wil daar aan tegemoetkomen. Bijvoorbeeld door rustgebieden te verplaatsen van het dichte struikgewas naar open heide. Wat ook op het wensenlijstje staat, is meer ruimte voor groot wild. Herten en zwijnen ook buiten de Veluwe. En natuurlijk: ruimte voor de wolf als regulator van de wildstand. Tegelijk valt afschot in ongenade. Het geweer mag alleen nog bij uitzichtloos lijden aan het werk en dan liefst met een geluiddemper. Leden en leiding van Natuurmonumenten zien liever het zwijn en de vos als regulator van de wildstand dan de jager.

Het is duidelijk dat dierenwelzijn hier niet de drijfveer is, maar een opvatting over wat 'natuurlijk' is. Die opvatting verandert. Het ideaalbeeld van de Nederlandse natuur is nu dat van een 'nieuwe wildernis' die zichzelf zo veel mogelijk redt.

Maar dit vergroot wel het spanningsveld met landbouw. De termen 'schade voorkomen' en 'samenwerking' zijn niet van de lucht. Dat past bij de huisstijl van Natuurmonumenten. Maar tegelijk staat in de nieuwe natuurvisie dat boeren in de omgeving van de (uitgebreide) natuurgebieden geen kwetsbare gewassen moeten telen, en zelf hun terreinen moeten 'uitrasteren'. Dat geeft toch een ongemakkelijk gevoel, zelfs voor boeren met hart voor de natuur.

Laatste reacties

 • agratax2

  Johan het gevoel wordt nog ongemakkelijker als we de vos en wolf zien als regulator van de wildstand. Om het huidige bestand aan grote grazers en wilde varkens op een aanvaardbaar nivo te brengen moeten er heel wat rovers komen. Wat als ze eenmaal het aantal grot wild teru uebracht hebben tot een aanvaardbaar nivo? Dan en ik vermoed al eerder zullen de nog vrij rond lopende boerderij dieren op het menu van de rovers komen te staan. Er blijft de boer niets anders over dan al zijn dieren achter slot en grendel houden. Weg koeien en schapen in de weide, weg scharrelkippen en moddervarkens. Weg alle biologische landbouwhuisdieren is dit wat Natuurmonumenten voor ogen heeft. Als ze zich maar bewust zijn van het feit, dat de natuurlijke jagers, geen rekening houden met 'De gewenste bezetting aan grootwild' en dus tot het laatste hertekalf door gaan. Is dit verstandig lijkt me niet en daarom pleit ik voor gereguleerde jacht zodat overkill voorkomen wordt. Dat jagers schieten op alles wat beweegt- Zegt meer van de anti jacht mensen dan van de weidelijke jagers-.
  Helaas de boer zal in dezen weer het 'kind van de rekening worden', want deze plannen invoeren is eenvoudig. Maar ze betalen in en tijd van Geld gebrek, lijdt tot afschuiven op de gedupeerden.

 • alco1

  Het wordt tijd dat ook natuurmonumenten maar genegeerd moet worden.

 • jamiemf

  en dan hoor je op het nieuws over de prik pil het moet echt niet gekker worden wie piepen er een paar je terug zo hart te schreeuwen toen er in de veehouderij met nog wat hormonen werkten?? ik weet het wel ze worden gek in dit land

 • gvandenbelt1

  een paar jaar geleden moest ik op aandringen van natuurmonumenten tekenen voor de jacht op ree en ik heb het 2jaar tegen kunnen houden maar de heren van natuurmonumenten wilden toch jagen dus moest ik wel want ik pacht mijn boerderij en die hoge heren houden mekaar de hand boven het hoofdt

 • PetervanKempen

  Natuurmonumenten gaat heel creatief om met de uitslag van de enquete die gehouden is. ook is bij deze club de realiteitszin gelijk aan het geitewollensokken gehalte van haar vooral stedelijke leden. Zo is er een vage beweging 'OER' die de oplossing heeft wild binnen die terreinen te houden door 'doornige struiken met een greppel' die schadelijk wild wel in het natuurgebied laat maar niet weer er uit............... Wat moet ik nog meer zeggen over baarlijke nonsens en intelligentie van NM die dit in commentaar als oplossing presenteert? Het is dus waar dat vegetariers die ruim vertegenwoordigd zijn in NM aanhang als OER is door B12 gebrek gaan hallucineren en onzin uitslaan.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.