Redactieblog

1687 x bekeken 9 reacties

Rechten moeilijk te voorkomen

Uit een studie van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) en Wageningen UR blijkt dat er een risico is dat er onvoldoende mestverwerkingscapaciteit zal ontstaan om het mineralenoverschot te verwerken.

De onderzoekers hebben berekend dat er bij het afschaffen van dierrechten 6 miljoen kilo fosfaat meer verwerkt moet worden dan wanneer de productierechten behouden blijven. Er zijn diverse scenario's doorgerekend, waaruit blijkt dat in 2015 een tekort aan mestverwerkingscapaciteit kan zijn van maximaal 9 miljoen kilo fosfaat bij afschaffen van dierrechten. Bij behoud van de dierrechten is er een maximaal tekort van 3 miljoen kilo fosfaat. Er kan ook een overschot aan mestverwerking zijn.
Het is nu aan de politiek om een keuze te maken: bieden de berekeningen van PBL en WUR voldoende zekerheid om de dierrechten af te schaffen? Het antwoord lijkt duidelijk: nee. De mestverwerking komt moeilijker op gang dan verwacht. Problemen met vergunningen en financiering vertragen de ontwikkeling.
Dijksma is altijd duidelijk geweest: ik wil de rechten afschaffen, maar het moet verantwoord gebeuren. Op basis van het huidige rapport lijkt afschaffen niet verantwoord te kunnen. Dat zou betekenen behoud van de dierrechten voor varkens- en pluimveehouderij. Maar ook invoering van melkveerechten als het melkquotum volgend jaar vervalt. Dat is heel zuur voor de sector, die tal van initiatieven voor mestverwerking heeft, maar die door problemen met vergunning en financiën deze niet kan uitvoeren. Behoud van rechten lijkt moeilijk te voorkomen.

Laatste reacties

 • boerderijdinther

  Dus wederom worden de boeren die achterover hebben gezeten en geen investeringen hebben gedaan in mestverwerking beloond?

 • John*

  wil mest verwerking van de grond komen dan zal t principe van de vervuiler betaald moeten gaan werken!, een tekort aan mestverwerkingscapaciteit leidt tot hoge verwerkingstarieven en daarmee ook uitbreiding van de capaciteit van de verwerking. De economie zal regeren. Of verwerking wordt onbetaalbaar = minder dieren of mestverwerking wordt opgeschaald en mestprobleem is opgelost. Ik heb al jaren het gevoel dat er heel veel mensen een groot belang hebben bij ons mestoverschot!

 • bankivahoen

  De vraag is dan, wie is de vervuiler John ?

 • schoenmakers1

  ik vind een grotere vraag, wie heeft belang bij het mestoverschot?

 • Mtstermors1

  Volgens mij is het allemaal bangmakerij. wie moet je op het laatst nog geloven

 • alco1

  De rekenaars van het mestoverschot willen hun fout niet toegeven dat er helemaal geen mestoverschot is. Banken zijn vanzelfsprekend niet scheutig met financiering in iets wat totaal overbodig is, als ze in Wageningen wakker worden.

 • eenvoudige boer

  De meeste boeren weten allang dat de rechten zomaar niet worden afgeschafd.

 • alco1

  Mariska. Wat is je e-mail, Desnoods naar mijn eigen e-mail. Ik heb wat verklarende tekst voor jouw inzake de onzinnige mestwet.

 • info58

  melkveehouderij geen rechten. Varkens en pluimveerechten blijven eerst nog bestaan.
  zie persbericht Dijksma

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.