Redactieblog

1 reactie

Rabobank vergeet leden

Het zit me dwars wat er bij de Rabobank gebeurt. Niet de nationale gêne rondom het Libor-schandaal. Nee, ik bedoel de beursgang van de ledencertificaten.

Men redeneert: de leden willen de certificaten niet meer en dus gaan ze naar de beurs. Tegen zelfs een 1,3 procent hogere rente dan de leden ontvingen. Die leden kregen in september een brief: meer dan 20 procent van je vermogen in certificaten is te riskant. Dat leidde, in combinatie met de Libor-bom anderhalve maand later, tot massale certificaatdumping. De bank moest zwaar inkopen. Met de beursgang als escape.

Mij verbaast het dat een CFO dit besluit kan aankondigen zonder dat eerst de hoogste ledenvergadering zich hierover uitspreekt. Coöperatief gezien is beursnotering een majeure stap en die bovendien een verkeerd precedent schept: waar gaat men de volgende keer heen voor kapitaal? Oké, het is niet een echt aandeel, maar slechts een 'vastrentende, achtergestelde, permanente obligatie zonder stemrecht'. En toch: het gaat over de hoogste klasse eigen vermogen. Men verwerpt Raiffeisen's principe van zelffinanciering.

Ik was overigens nooit enthousiast over de ledencertificaten. Nu is duidelijk hoe een 'dun' coöperatief product het was: niemand ligt wakker van de beursgang. Het blijkt: het was een belegging, geen coöperatieve investering. Zonder binding met de omvang van het zakelijke verkeer tussen lid en bank. Zonder relatie tot gewenst coöperatief gedrag, beloning voor trouw, prikkel tot zeggenschap en lokale inbedding. Je moest er alleen even voor lid worden. Er waren slechts 150.000 leden nodig om binnen no-time ruim 6 miljard euro op te halen. En net zo makkelijk verdampt het weer, blijkbaar. En dus was het een slecht product - en nu wordt het nog slechter.

Vanwaar dit beursreflex? Waarom ging men niet eerst terug naar de leden, met een echt coöperatieve vermogenstitel? Gedeeld door 2 miljoen leden, is een paar miljard euro echt niet onoverkomelijk.

De schokkende conclusie is dat de leden en deze beursgang blijkbaar niks meer met elkaar te maken hebben. De Rabobank is haar leden vergeten.

Eén reactie

  • koestal

    wel op tijd rente en aflossing betalen

Of registreer je om te kunnen reageren.