Redactieblog

13 reacties

Professor Van der Ploeg is al meubilair

Professor Aalt Dijkhuizen vertrekt in maart als voorzitter van de Wageningen Universiteit. Hij is zestig jaar en wil niet tot het meubilair van de universiteit gaan behoren.

Hij heeft gelijk. Zijn meningen zijn genoegzaam bekend. Hij durft de dingen bij de naam te noemen en dat wordt hem niet altijd in dank afgenomen. Hij is voor schaalvergroting in de landbouw en dat ontmoet tegenstand. Ook in eigen kring.

Bijvoorbeeld bij professor Jan Douwe van der Ploeg. Die predikt het tegengestelde van de mening van Dijkhuizen. Daar waar Dijkhuizen de realiteit onder ogen ziet, blijft Van der Ploeg steken in het verheerlijken van het verleden. Hij ziet de landbouw nog door de ogen van een generatie terug. Kleine bedrijven, die eigen producten verkopen en wat verbreding. Boerencampings en dat soort dingen. Gemorrel in de marge van een goed inkomen.

Jan Douwe van der Ploeg is 63 jaar, drie jaar ouder dus dan Aalt Dijkhuizen. Hij is al meer dan twintig jaar professor in Wageningen. Zijn conservatieve geluid klonk een aantal jaren geleden hard en duidelijk. Het gaf hoop aan boeren, die ook geloofden in kleinschaligheid.

Een misleidend geluid. Alle betogen van professor Van der Ploeg ten spijt gaat de schaalvergroting versneld door. Je kunt constateren dat hij een roepende in de woestijn is geweest. Zijn geluid is waarschijnlijk daardoor ook verstomd. Wij horen weinig meer van hem.

Het is duidelijk. Professor Jan Douwe van der Ploeg hoort al bij het meubilair van de Universiteit van Wageningen. Het zou goed zijn dat hij het voorbeeld van Dijkhuizen volgt en afscheid neemt. Er komt dan weer een fris geluid. En daar heeft de landbouw zeker behoefte aan.

Laatste reacties

 • Noordam2

  een goede analyse vergaderboer. het is Jan Douwe gaan duizelen als hij de veehouders ( terecht) bezig ziet en ook in andere sectoren zal de schaalvergroting versneld doorzetten. tijd voor nieuw bloed en dan het liefst iemand die durft te roepen zoals Aalt, dat geeft in ieder geval ook discussie

 • gerrit.lammertink1

  Jan Douwe van de ploeg was al jaren het contact met de werkelijkheid kwijt. Alleen door (linkse) journalisten werd hij iedere keer weer uit de mottenballen gehaald om ergens op te reageren.
  Hij behoord niet eens tot het meubilair maar tot de fossielen van wagenigen

 • koestal

  Het boerenbedrijf is nog steeds in beweging,het moet ook geen museum worden,de schaalvergroting gaat door ,ook in de steden komen er steeds grotere winkels,banken ,kantoren ,enz.

 • alco1

  Je moet goed luisteren naar de jeugd die de toekomst heeft en dat is heel vaak groeien. Met drie a vier man een bedrijf runnen, wat overzichtelijk blijft, kostprijs laag en vrije tijd waarbij je je hoofd ook eens helemaal van het bedrijf kunt afzetten.

 • GCK

  Wie heeft gelijk? Ik constateer een groot overeenkomst tussen de heren
  Dijkhuizen, Van der Ploeg en vergaderboer. Een eenzijdige kijk op de landbouw, overtuigd van eigen gelijk en de leeftijdscategorie. Alle drie al lange tijd behorend bij het meubilair van hun organisatie.

 • korver

  Goedendag lezer.
  Als je kijkt wat schaalvergroting de boeren opgeleverd heeft of nog gaat opleveren is het terecht dat Aalt Dijkhuizen niet gewaardeerd werd door de boeren.Dat de schaalvergroting snel doorgaat en dus een hoop overproductie en lage prijzen en nog snellere schaalvergroting oplevert hebben we in de kippen en varkens sector kunnen zien.Door als boeren de productie gezamelijk te beperken is er een kostendekkende prijs te krijgen voor onze producten zoals nu bij melk.

 • info36

  Schaalvergroting vergroot niet bepaalt de leefbaarheid.
  Bovendien zijn veel grote bedrijven ( behalve de uitgekochte) tot over hun oren gefinancierd en zijn bijna niet over te nemen op een normale manier.
  Een bepaalde schaalgrote is nodig maar ongebreideld absoluut niet.

 • Noordam2

  laat iedereen kijken naar #4 , dat is de toekomst, een leefbare toekomst met ook sociaal gezien een goed leven

 • Rip

  Professor Van der Ploeg levert dus geen zinvolle bijdrage meer aan de ontwikkeling van de Landbouw. Hij blijft wel op zijn post. Op kosten van de gemeenschap. Wat is het verschil tussen hem en een werkloze, die eigenlijk niet wil werken en de hand ophoudt bij de Sociale Dienst?

 • ACB

  Vogeltje zingt zoals hij gebekt is. Maar wat is nu werkelijk beter. Denk er maar eens goed over na.

 • agratax2

  Ik kan alleen nog toevoegen dat het idee van v.d. Ploeg, kleinschalige landbouw, geheel door de laatste UN rapporten wordt onderschreven.
  http://unctad.org/en/PublicationsLibrary/ditcted2012d3_en.pdf. Ik weet de in dit rapport beschreven landbouw druist in tegen de ingeslagen weg van de huige industrieel door de handel gepredikte landbouw.

 • landboer

  Wat alco 1 zegt in #4 klinkt prachtig en is het misschien ook wel, maar de praktijk wijst vaak wat anders uit vooral als de volgende generatie eraan komt

 • johannetje

  Ach ja, Jan Douwe, ik heb nog met hem gefietst, een hele tijd naast hem gereden. Mijn haren gingen overeind staan van zijn Jip en Janneke idee van landbouw en landschap. gerommel in de marge, het begin maken van het einde, daar was ie druk mee. Gelukkig heb ik alleen naar hem geluisterd, maar hem niet gevolgd. Dat had ik nooit gehad wat ik nu heb, een modern goed draaiend bedrijf met een medewerker, maar had ik nu met een bochel boven een kaasbak gestaan na eerst de plee van de wel erg mini-camping te hebben schoongemaakt, die verstopt was door erg goedkope aanleg, want het beste was te duur.

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.