Redactieblog

4728 x bekeken 24 reacties

Opvolger kost andere kinderen geld

Hanna komt thuis van familiebezoek in Brabant. Aan haar gezicht zie ik dat het geen zorgeloos bezoekje is geweest. "Wat ben ik blij dat wij maar één kind hebben", zegt ze met een zucht als ze gaat zitten.

"Verklaar je nader", zeg ik. We hebben altijd graag meer kinderen willen hebben, maar de natuur werkte niet mee. Dus zijn we blij met Hans, die voor meerdere kleinkinderen heeft gezorgd. En dat is gezelliger dan één.

"De erfenis", steekt Hanna van wal. "De bedrijfsopvolger heeft grote belastingvoordelen bij het overnemen van het bedrijf. Bij ons is dat fijn, want we hebben alleen Hans. Mijn broer en schoonzuster hebben er echter vijf. Hun hele vermogen zit in het bedrijf en dat willen ze in stand houden. Dus worden alle fiscale mogelijkheden benut. Je staat versteld hoeveel kapitaal er dan belastingvrij naar de opvolger kan worden overgeheveld."

"Wat is dan het probleem?" vraag ik.

"De andere kinderen. Die hebben het door de crisis niet ruim. Eén is werkloos en de kleine zelfstandige kan de touwtjes moeilijk aan elkaar vastknopen. Ze vinden het onzin dat de opvolger bevoordeeld wordt. Zij vinden dat ze recht hebben op hun deel van de erfenis".

"Je broer en zuster zijn immers nog springlevend", probeer ik. "Het is een probleem voor later".

Hanna schudt haar hoofd. "De opvolger wordt langzaam eigenaar van het bedrijf. Dus vloeit het overgrote deel van het vermogen naar hem toe. Er is niet genoeg om allemaal evenveel te geven. Daar zijn de kinderen boos om. Ze hebben het officieel gezegd en het is nu een echte familieruzie geworden. Een paar komen niet meer thuis. Maar het bedrijf gaat voor de kinderen."

Een moeilijke zaak. Ik kan me levendig voorstellen dat je het familiebedrijf in stand wil houden als er een opvolger is. Aan de andere kant kan ik me ook begrijpen dat de overige kinderen hun deel van de erfenis willen hebben. Je ene kind boven de anderen bevoordelen is oneerlijk.

"Geld maakt niet gelukkig", zegt Hanna.

Maar het familiebedrijf, dat je van je ouders overnam, wil je ook behouden.

Laatste reacties

 • flyinghollander

  Magreet is dus vergader boer.

 • koestal

  Dit voorkomt versnippering van het bedrijf ,zoals eerder voor de ruilverkavelingen het geval was of dat het bedrijf in vreemde handen komt

 • koestal

  De Hoge Raad zegt dat dit niet discriminerend is

 • Jaap39

  Deel van de grond in erfpacht verkopen, broers zussen voor kleiner maar redelijk deel mee laten delen en lekker door boeren!

 • Rip

  Dan bevoordeel je toch weer de opvolger. Stel dat die de boerderij na een paar jaar verkoopt en als rijk man een andere baan zoekt? Dan is het familiebedrijf weg en de andere kinderen hebben minder geërfd. Beter is het alle grond en gebouwen van het bedrijf in een BV of een andere vorm van gemeenschappelijk bezit onderbrengen, Dan kan de opvolger pacht of huur betalen aan de overige kinderen. Wordt er verkocht, dat kan de erfenis eerlijk worden verdeeld.

 • alco1

  Kun je financieel beter bij de overige kinderen behoren Rip, tenminste als bij huur en pacht volgens normale waardes betaald moet worden!

 • schoenmakers1

  meestal is het zo dat de opvolger voor een habbekrats jaren vele uren in het bedrijf heeft gestoken, dit wilde de andere kinderen niet doen, als de opvolger er niet geweest was, was het bedrijf al jaren geleden ten einde geweest, misschien wel falliet, op het eind van de rit willen de andere kinderen opeens op de eerste rang zitten, ze hebben immers zelf ook de kans gehad jaren voor een habbekrats zich in te zetten

 • faeane

  immo emo

 • agratax2

  Waarom moet het bedrijf(kapitaal) zoveel mogelijk naar deopvolger worden geschoven met als gevolg boven omschreven familie vetes? Waarom niet eenvoudig een BV maken en de aandelen via vererving of verkoop over dragen aan alle kinderen? Hiermee is de boer wel geen eigen baas meer maar hij doet nog steeds wat hij graag wil -BOEREN- op het familiebedrijf. Mocht dit economisch niet een haalbare weg zijn, dan is de boer nog steeds degene die het voedsel subsidieeert en dat is en zeer ongezonde basis voor de bedrijfsvoering en de voedselzekerheid voor de bevolking.

 • schoenmakers1

  #9 zie #7 daarom

 • ed12345

  Agratax dit was voor mij misschien ook een mogelijkheid geweest toen ik jong was ,maar voor die eer bedank ik toch netjes .De anderen een goede van 8 0f 9 tot 5 baan hebben en ik 60 en soms veel meer urige weken maken en dan eerlijk zullen we alles delen met een salaris voor mij Nee vriendelijk bedankt met als gevolg dat het bedrijf bijna onmogelijk helemaal van jezelf wordt dus een nog groter probleem als je eigen kinderen boer willen worden
  Het gezegde van Hanna :Geld maakt niet gelukkig ;ben ik het helemaal mee eens

 • alco1

  Ouders zijn de baas. punt.
  Een veel gebruikte methode is het bedrijf overdoen aan de opvolger, met de plicht op deling met andere kinderen als binnen 25 jaar verkoop plaats vindt.

 • boerke brabant

  vaak hebben de andere kinderen geen trek in een overname. En een bv oprichten met andere kinderen als aandeelhouder ;dan is de bedrijfsopvolger nooit afgewerkt met de rest. Meestal willen de ouders het bedrijf bijeen houden , en is verkoop naar een vreemde absoluut geen optie. Neem dat mee als verkoopvoorwaarde, en de waarde daalt gigantisch. En ja, het is lastig te verkroppen dat de een zoveel toegeschoven krijgt, maar deze kan er geen luxe leven van leven, heeft er iedere dag een berg werk voor terug. Arm leven, rijk sterven , zoiets

 • agratax2

  ed12345. Hiermee maak je het voor een opvolger mogelijk het bedrijf over te nemen en maakt je het een broer of zus onmogelijk om een eigen bedrijf in bv. middenstand te beginnen. Het feit dat er speciale regelingen zijn bedacht om een boerderij over te dragen aan kinderen zegt al genoeg over de rentabiliteit die door dit soort regelingen door de overheid worden gezien als -normaal- maar die de voedselvoorziening niet in gevaar mogen brengen. Mijn vraag blijft nog steeds 'Waarom moet de voedsel productie onrendabel worden gehouden'. Deze onrendabele prijszetting heeft alles te maken met politiek. Voor mij is de slavernij nog steeds niet compleet opgelost, boeren zijn gezien hun werktijden en de bijhorende risico's een vorm van slavernij. Komt duidelijk tot uiting in je opmerking 'De andere kinderen werken van 9 - 5 en de boer veelal 60 uur / week'.
  Dat jij dit argument aan pakt als excuus om kinderen te onterven lijkt me niet je prive uitgangspunt.

 • koestal

  meestal hebben de andere kinderen een goede opleiding en baan ,de opvolger werkte in het verleden jaren voor zakgeld en zorgde wel dat er een goed bedrijf in stand bleef met 7 dagen in de week werken zonder dat er wat op papier stond

 • Demeter Griend

  Jullie hebben gelijk. Doordat ik het bedrijf goedkoop heb kunnen voortzetten kan ik me uitstekend reden van de toeslagen, SNL. Jammer voor de anderen hadden zIj hadden hetzelfde kunnen doen zoals wij als boeren doen. Hard ondernemen en slimme beslissingen nemen.

 • agratax2

  @koestal Waarom hebben de andere kinderen een goede opleiding en de opvolger niet? Is hier al niet de eerste discriminatie en bevestig jij hiermee niet de domste maar boer moet worden?
  @demeter griend. De andere kinderen konden niet doen wat jij hebt gedaan. Zij hadden geen boerderij om over te nemen, die had jij reeds. Ik blijf erbij dat het overhevelen van het kapitaal in een richting een vorm is van onterfen en dat is in principe verboden, alleen voor voedselproductie zijn hier wettelijke excuses bedacht reeds ver voor dat de belastingdienst dit had gedaan. In het oosten van Nederland is evenals in Duitsland reeds eeuwen het gebruik -de oudste zoon neemt over en verzorgt e ouders tot hun dood-. Hier komt dus een extra verzorgingstaak om de hoek die zowel tijd, geld als 'vrijheid' kost. Hier kan ik beter mee leven dan de 'onterfing' zonder extra verplichtingen.

 • koestal

  @agratax,de ouders bepaalden vaak wie er opvolger moet worden ,omdat ze zelf het werk niet zo best meer aankunnen,dit gebeurde vaak met weinig overleg met de kinderen en ook met de beoogde opvolger zelf,de anderen hadden hier toen direct moeten inspringen ,dan hadden die ouders gezegd ,kom er morgenvroeg maar om 5 uur uit bed om te melken ,dan stonden de andere kinderen er zeker in de rij klaar en dat 7 dagen in de week,dan hadden de meesten wel gezegd of gedacht ,ik zoek wel wat anders,zo is het bij mij ook gegaan ,de melkbussen moesten toen wel om half acht aan de weg staan.

 • hansvanbergen

  Als een 0pvolger 70 uur per week werkt is dat al snel 3500 uur per jaar. Zzp tarief a 35 euro per uur is dan al snel 122.500 euro per jaar. Na bv 15 jaar is dat dan 1.837.500 euro. Minus het uitbetaalde loon maar plus de rente en de rente op rente ga je flink over de 2 miljoen euro.

 • koestal

  @hansvanbergen ,gauw ZZPer worden ,dan wordt je snel rijk,elk uur wordt betaald

 • Sjaak

  'De opvolger wordt langzaam eigenaar van het bedrijf. Dus vloeit het overgrote deel van het vermogen naar hem toe. Er is niet genoeg om allemaal evenveel te geven. Daar zijn de kinderen boos om.'

  Het is overal verschillend.....en inderdaad, er is niet genoeg om allemaal EVENVEEL te geven. Dat is wél het geval bij verkoop!
  Echter, al hebben ze dan allemaal evenveel, is dat dan ook absoluut gezien net zo veel als dat ze gehad zouden hebben bij een overname...?:)
  Dat zou in de praktijk nog wel eens heel anders uit kunnen pakken!

 • koestal

  @ schoenmakers,ik ben het hier volkomen mee eens

 • landboer

  hans van bergen heeft nog niet van de belastingdienst gehoord..

 • hansvanbergen

  Ik heb ff het of een zzp tarief genomen omdat daar alles in zit. Belasting, pensioenopbouw, ziektekosten verzekering etc etc. Uiteraard gaat uiteindelijk de helft van de inkomsten eraf. Ik wilde maar ff aangeven mat het zou kosten als ipv de beoogt bedrijfsopvolger een derde aangenomen zou worden. Je zou ook de kosten van de bedrijfshulp kunnen nemen met daarin dus verhoogde weekend tarieven.

  Als de familie van Hanna graag eerlijk wil delen dan zijn dit, mijns inziens althans, de gederfde loonkosten. Los van carierre breuk en ontslag vergoeding.

Laad alle reacties (20)

Of registreer je om te kunnen reageren.