Commentaar

3364 x bekeken 14 reacties

Leiding Vion maakt er een potje van

Vion heeft toch vlees verkeerd gelabeld en moet uitleg geven over aandelentransactie.

Voor het veelgeplaagde Vion is de gifbeker nog steeds niet leeg. Er zijn twee nieuwe ontwikkelingen die de zorgen over het vleesbedrijf nog groter maken dan ze al waren. Er is tóch gerommeld met vlees en de bedrijfsleiding heeft vorig jaar een omstreden transactie gedaan met certificaten van aandelen.
Eerst het vlees. De inkt van het rapport-Alders, waaruit niks onoorbaars naar voren kwam, is nog niet droog of het blijkt dat vorig jaar 11 ton gangbaar varkensvlees is verkocht als biologisch. Volgens Vion gaat het om een 'incident'. Maar dat zal weinigen overtuigen, nadat het bedrijf eerder in alle toonaarden beschuldigingen van tv-programma Zembla van de hand wees. Dat het toen over Beter Leven-vlees en niet over biologisch vlees ging, maakt voor de geloofwaardigheid niet uit. Het imago krijgt een dreun.
Het verwisselen van vlees is niet goed voor het vertrouwen bij consument en afnemers. De tweede kwestie schaadt vooral het vertrouwen bij de boeren-achterban. Vion noemt zichzelf graag 'boergenoteerd', omdat ZLTO uiteindelijk eigenaar is. Die achterban zag al honderden miljoenen in rook opgaan, mede als gevolg van een strategie die te veel gericht was op groei, en te weinig op opbouw. Nu blijkt dat bij het – gedwongen – vertrek van CEO Uwe Tillmann de top van het bedrijf zijn certificaten van aandelen terugverkocht heeft voor een koers die toen al niet meer gold. Deze mannen hebben zichzelf een douceurtje gegund, terwijl hun beleid al gefaald had. Hoeveel winst ze hebben gemaakt, is niet bekend. Dat maakt feitelijk ook niet uit. Zoiets kan gewoon niet.
Gelukkig is er ook goed nieuws. De financiële positie is iets minder slecht dan gedacht, blijkt uit het jaarverslag. Toch blijft er reden tot ernstige zorg, vooral ook over de kwaliteit van de Vion-leiding. Het lot van de helft van de Nederlandse varkenshouders is rechtstreeks verbonden met dat van Vion. Het is in ieders belang dat de zaak op de rit komt. Daarbij hoort een eerlijk verhaal en een betere controle op wat in de bestuurskamers wordt bedisseld.

Laatste reacties

 • c.putten

  waarom geen varkensboeren in de raad van bestuur, alleen maar koeboeren en andere die niets met varkens hebben.

 • agratax2

  Als de helft van de varkens boeren en daarmee van varkens productie afhankelijk is van VION betekent dit dat als de vijanden van de varkensvlees productie VION zouden kunnen afbreken ze hun doel, intensive veehouderij opdoeken, voor een groot deel hebben bereikt. Nog wat geruchten al dan niet waar over gerommel met vlees, aandelen of wat dan ook en VION zal langzaam maar zeker verzwakken met als eind resultaat -Anti vlees clubs- krijgen hun zin.

 • sturk

  VION komt niet verder en brokkelt nog verder af. Ze hebben de hele sector om zeep geholpen. Daan van Doorn en de heer Vermeer hebben en hadden totaal geen verstand van de varkenssector. Hoogmoedige waanzin goedgekeurd door de RABO. Hoe krijg je het bedacht om in drie landen de sector te willen reorganiseren. Zonder enige kennis, daarbij zijn coöperatie niet geschikt voor de vleessector. Ambtenaren zonder enige passie.

 • aarthamstra1

  AGRATAX1 Als je de misdadiger ZLTO( blijft verdedigen al slaat die je moeder dood. ,Moet je niet een ander de schuld in de schoenen schuiven.

 • aarthamstra1

  Als je misstanden binnen je organisatie niet durft te benoemen, vraag je om ellende

 • aarthamstra1

  AART Hamstra is niet tegen maar voor een sterke coöperatie .

 • aarthamstra1

  Multinationals breken de samenleving af .Dat betekent in een vrij land slaaf zijn van ontwijkende belasting betalende gedrochten als ZLTO

 • sturk

  Ze zien de mistanden niet eens, dus worden ze zeker niet benoemt.
  coöperaties werken alleen als ze een monopolie hebben. Zijn niet meer van deze tijd. Te log en te ambtelijk. VION had de boel mooi dicht getimmerd , zodat ZLTO helemaal buiten spel stond en alleen over het dividend wat zou mogen zeggen.( hoe dom kun je zijn ) RABO heeft ook boter op het hoofd om in de waanzin van van Doorn en Vermeer te stappen. En uit eindelijk de hele sector er bijna aan opgeofferd alles moest en zou onder VION vleugels komen.

 • j.verstraten1

  Fouten worden overal gemaakt. Het ergste is dat Vion het onder de pet heeft gehouden in de hoop dat niemand het zou merken. Wie denkt in de 21e eeuw nog iets geheim te kunnen houden? Vertrouwen begint met transparantie.

 • sturk

  Fouten??? daar leer je van en maak je geen tweede keer. Dit is ONKUNDE / GEEN ENKELE VERSTAND VAN ZAKEN gewoon ordinaire zakkenvullers. Geen enkel belang bij transparantie. Hoe kun je nou in hoofd halen om in drie landen tegelijk te gaan reorganiseren. Daarbij hadden de overgenomen bedrijven in Engeland en Duitsland slechte economische voor uitzichten of op een haar na failliet ARROGANTIE en HOOGMOED ten TOP. Dat is niet te betalen en bovendien hadden ze daar het management niet voor.

 • j.verstraten1

  Ja sturk ik zeg fouten, want er is voldoende bio vlees om de marktvraag in te vullen. De zaken die jij VION allemaal verwijt hebben naar alle waarschijnlijkheid dan ook niks te maken met het feit dat normaal vlees als bio is verkocht.

 • agratax2

  @aarthamstra1. Wat ik heb proberen te zeggen; 'Geruchten als deze, waar of niet waar, spelen de anti vlees lobby in de kaart'. als we doorgaan met sjoemelen en steeds weer ontkennen breken we onszelf van binnen uit af.
  @j.verstraten1. Fouten maken mag en hoort bij werken, maar niet willen toegeven dat je ze maakt is in mijn ogen een doodzonde en getuigt niet van een sterke persoonlijkheid. Geef de fout toe dan is daarmee alle speculatie uit delucht en blijf je als bedrijf(sleiding) geloofwaardig.

 • info258

  Ik zie het niet als een grove fout. Echter het vlees is omgewisseld. Reguliere consument heeft het biologisch vlees geconsumeerd en visa versa. Wat een hoop gedoe om niks.

 • trust

  Oplichters

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.