Redactieblog

2223 x bekeken 10 reacties

Leden bijzaak voor de Rabo

Hanna en ik hadden afgesproken het voorlopig niet meer over de Rabo te hebben. Alles is zo langzamerhand wel gezegd. De beursgang van de Rabo met de ledencertificaten schreeuwt echter om een reactie.

"Ze zijn daar in pure paniek", zegt Hanna. "Alle publiciteit was tot nog toe gericht op het coöperatieve karakter van de Bank. Een rustpunt in de woelige financiële wateren. Het werd bijna tot geloof verheven door de bobo's van de Rabo.  De vorige voorzitter van de raad van commissarissen, Lense Koopmans, zei in december 2011 in het Financiële Dagblad: 'Banken horen niet op de beurs'. En: 'De coöperatie is de superieure ondernemersvorm. De directie laat zich disciplineren door de leden'.

Hoe anders is de praktijk. De coöperatie blijkt alleen belangrijk voor de Bank zelf. Men hoeft geen dividend uit te keren. Terwijl andere banken dividend betalen aan de aandeelhouders, kon de Rabo het geld maar oppotten. De leden konden certificaten kopen en kregen een goede rente.

Nu de Rabo net als andere banken in moeilijkheden verkeert, worden leden onrustig. De gekochte certificaten zijn risicodragend. Dus bieden ze die aan op de interne markt. Niemand wil ze kopen en dus moet de Rabo dat volgens de regels zelf doen.

Daar stoppen ze mee. Ze kunnen echter niet zonder het vermogen van de certificaten en dus, slim als de Rabo is, wordt een oplossing gezocht. Ze gaan met de certificaten naar de beurs. Weg coöperatie, weg waarheid die Lense Koopmans met verve verkondigde. Achteraf gezien blijkt hij een frauderende en stuurloze bank te hebben achtergelaten.

"De grootste aanfluiting van de Beursgang van de Rabo met de certificaten is dat ze de minimale rente meteen verhogen van 5,2 procent naar 6,5 procent. Minachting van de leden. Zo goed hadden ze het dus met hun leden voor", meesmuilt Hanna.

Een droeve constatering, zo  aan het eind van het jaar. Alles wat coöperatief is om je heen, valt weg. Vion, Forfarmers en nu ook de Rabo. Misschien moeten we inderdaad wel producentencoöperaties vormen om samen sterk te staan.

Laatste reacties

 • Mozes

  De Rabo is net als Forfarmers een coöperatie aan de kosten kant. Het wegvallen van deze coöperaties is wel een verlies waar ik zelf ook fel op tegen ben maar de gevolgen voor ons boeren zijn te overzien. Een ramp ontstaat pas op het moment dat FrieslandCampina naar de beurs zou gaan. Niet alleen voor de leden van FC maar ook voor de veehouders die op dit moment aan een particulier leveren of dat gaan doen (A-ware). Zodra FC naar de beurs gaat kan het grote uitwringen van de boeren beginnen. Onlangs nog werd in Frankrijk aangetoond dat die sectoren die het best coöperatief georganiseerd zijn ook het beste renderen.

 • aarthamstra1

  JA ,MOZES .Als jij maar een goede prijs voor je melk beurt. Wat kan je de rest dan schelen.FIJNE KERST.

 • cornelis 22

  Hier gaat de rabo maar weer eens fuseren met als argument dat ze er
  dan 80 man uit kunnen gooien , de twee vorige fusies zijn blijkbaar ook al mislukt dus dan maar meer van hetzelfde ,je hebt op het ogenblik sneller een reactie uit het gemeente huis dan van de rabobank.

 • drikhend

  Als de leden elkaar niet meer kennen bestaat er eigenlijk al geen coöperatie meer. Het is gewoon allemaal te groot en dus in feite onbeheersbaar geworden . De kop weet niet meer wat de staart doet . En bij landelijk werkende coöperaties kunnen de belangen van leden per streek verschillen denk daarbij aan bv aan mest te kort en mest overschot gebieden enz. Coöperaties zullen uit een vallen of stilaan naar het er nu uitziet gewoon beurs genoteerde bedrijven worden . Boeren kunnen hier op reageren door zelf nieuwe inkoop of verkoop organisaties op te richten die als groep in of verkopen . En zich niet meer bemoeien met maken of verwerken van producten . Maar gewoon zaken doen met voor hun de beste partij zowel particulier als de zogenaamd coöperatie.En dus nergens geen geld meer insteken als in eigen bedrijf .Alleen moet men er voor waken dat deze groepen boeren niet te groot worden zodat men weer zakkenvullers in dienst moet nemen die met hun eigen ego bezig zijn want dan begint het feest gewoon weer op nieuw .

 • agratax2

  Certificaten met 6,5 % rente is een leuk rendement, geen spaar vorm die dat waar kan maken en zelfs je geld inzetten als hypotheek doet minder.
  Ik denk dat het co-op zijn beter uit de verf zou komen als e Rabo zich in twee onderdelen splitst nl. 1) lokale spaar en hypotheekbank voor boeren, burgers en middensanders en 2) Rabo als internationale handelsbank los van het Nederlands bank gebeuren. Waarom wel grote verhalen en groot geld voor internationaal avontuur en geen -kleine- krediten voor de leden en lokale klanten? Het lijkt er op dat de co-op zich weer opnieuw moet gaan uitvinden en de grote multinational co-ops maar als NV veder door het beursleven moeten gaan.

 • Rip

  Bekijk het een beetje optimistisch. Dankzij de beursgang beuren ook de leden straks een hogere rente. Wat wil je nog meer. Een coöperatie was het toch al niet meer, de Rabobank. En omvallen doet-ie-niet.

 • drikhend

  Beste Rip niet of de meeste leden hebben geen ledencertificaten . Maar lenen geld bij de bank en of hebben er geld op spaarrekening staan . En kans is dan groot dat je niet de laagste rente betaalt bij lenen en niet de hoogste beurt bij sparen . Want deze 6,5% zullen ergens van betaald moeten worden . Dus wat u stelt denk ik dat alleen geld voor leden die ledenobligaties en of ledencertificaten hebben . Dit zijn diep achtergestelde leningen die men ook kwijt is als er iets met de bank gebeurt . Dus zoals u stelt dat de RABO niet omvalt . Zal ergens het geld vanaf moeten komen . Dus de risico volle certificaten moeten goede rente geven en als risico hoger wordt moet de rente ook hoger worden . En iemand zal dit moeten betalen . De spaarder of kredietnemer of de klanten in service kosten

 • Broer

  De reacties 2 t/m 6 zijn erg kort door de bocht.
  De bank heeft fout gehandelt met Libor en de bevoogding vanuit Utrecht is ook niet goed. Hier wordt nu aan gewerkt.
  Wat kan de Rabobank dan nog meer doen ?
  Niemand is verplicht te bankieren bij de Rabobank.
  Iedereen mag dat wel en leden mogen ook nog meedoen in ledenraad of bestuur.

 • agratax2

  drikhend De 6,5 % rente wordt berekend over de nominale waarde van 25 euro per certificaat. Ik verwacht dat deze certificaten op de beurs bij uitgifte tot 30 - 40 Euro kunnen stijgen, dan is het rendement nog 3,5 - 5 % van het geinvesteerde kapitaal. Zie op deze wijze stijgt het papieren eigen vermogen tegen een gelijk blijvende vergoeding. Is het nu nog zo'n dure manier om geld aan te trekken?

 • drikhend

  Beste agratax een rendement van 3,5 tot 5% op je geld is op dit moment veel . En u bent optimistisch over de koers van de certificaten . Ik vind geld % nog erg hoog voor de bank om geld te lenen . Maar omdat dit meetelt als eigenvermogen zal men elders goedkoper kunnen lenen .

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.