Commentaar

2562 x bekeken 10 reacties

Leden ForFarmers, pas op met beursgang

ForFarmers heeft een stap gezet op de weg richting beursgang. Aandelen mogen verhandelbaar worden onder bepaalde voorwaarden, die ervoor moeten zorgen dat de boeren toch hun zeggenschap houden.

Die voorwaarden worden nu uitgewerkt. Het is een onmogelijke constructie. Beursgang betekent einde coöperatie, hoe je het ook wendt of keert. Als aandelen vrij verhandelbaar zijn, kiezen bezitters ervan vroeg of laat voor het geld. Het collectieve belang is dan weg. Ervaring leert het, het is naïef om anders te verwachten.

ForFarmers kan beter maar kleur bekennen en ronduit zeggen dat het afscheid wil nemen van het coöperatieve karakter. Dan ontstaat een heldere discussie én wordt de animo waarschijnlijk meteen een stuk kleiner. Beursgang past bij korte termijn. Nu cashen, later zien we wel weer verder. Aandeelhouders hebben uiteindelijk maar één doel; rendement op hun investering. De boer is dan een middel, geen doel meer, zoals bij de coöperatie.

Zeker, de belangen van een beursgenoteerde voerleverancier kunnen lang parallel lopen aan die van de klanten, de boeren. Maar ze zijn dat niet per definitie. Bij een coöperatie is dat wel het geval. Daarom moeten ForFarmers-leden zich nog eens goed achter de oren krabben voor ze zich verder mee laten slepen in het beurs-avontuur.

Laatste reacties

 • Mozes

  In juni heb ik al geschreven dat men gelijk met een besluit tot beursgang ook het besluit moet nemen om coöperatie Fromfarmers op te heffen. Daarmee wordt voor iedereen duidelijk wat de werkelijke betekenis van een beursgang is.
  Het kwaadaardige aan de gang van zaken is dat men de leden in de waan laat dat bij een beursgang de coöperatie blijft bestaan. De coöperatie Fromfarmers kan in naam misschien wel blijven bestaan maar is in werkelijkheid een lege onzin organisatie. Het is straks niet meer dan een klantenvereniging die in stand wordt gehouden om afnemers te binden.

 • paul.geurts1

  kijk wat er met vion is gebeurd

 • alco1

  Ik heb ook nooit kunnen lezen waarom de stap naar beursgang gemaakt moet worden?

 • agratax2

  Als via de beurs geld wordt opgehaald via rente doende Obligaties met aflossing verplichting was het ander verhaal. Maar een beursgang betekent; 'Gelikte eindejaars balans en bijbehorende waarde stijging van de aandelen'.

 • Mozes

  Alco, dat hebben ze wel eerlijk verteld: om een hogere koers te verkrijgen.
  De opmerking van leden dat blijvende boeren geen belang hebben bij een hogere koers is nog nooit op gereageerd, dat leggen ze gewoon naast zich neer.
  De beursgang gebeurd dus alleen voor het belang van stoppende boeren en directieleden die al 19% van de aandelen bezitten.

 • drikhend

  Als lid of certificaat houder je certificaten gewoon verkopen en je geld in je bedrijf steken of de certificaten of waarschijnlijk later de aandelen aanhouden als ze voldoende rendement hebben . En als lid gewoon bedanken en een nieuwe inkoop vereniging oprichten . Deze moet dan voer voor de leden inkopen bij de gene die goedkoopst kan leveren onder de vast gestelde kwaliteit . Dit kan dan Forfarmers Hendrix zijn . Maar ook Agrifirm ,Fuite,en wie dan ook zijn . Ten eerste men heeft geen dure productie fabriek meer in zijn vereniging . En dus geen risico van onderbezetting . En dus ook geen zakkenvullers van bestuurders .Het zelf voer maken is niet meer van deze tijd wat men elders met onderhandelen scherp kan in kopen moet men geen geld meer gaan insteken . Want beurs waarde van een bedrijf is ook een gedeelte gebaseerd op verwachtingen en dan speelt emotie een belangrijke rol . maar als verwachtingen negatief veranderen zorgt de emotie voor een fikse koers daling . Dit terwijl er binnen een bedrijf niets aan de hand kan zijn . Daarom kunnen de boeren beter uit de productie van voer stappen en geld in eigen bedrijf steken . Want zie wat er over is van VION en wat RABO bank van plan is . En wie volgt ? .Ik sta nergens meer van te kijken .

 • Zuperboer

  Kan iemand in heldere bewoordingen uitleggen wat de voordelen van een beursgang zijn? Zo gauw deze voordelen groot zijn dan denk ik dat FCDF ook als de wiedeweerga een beursgang moet gaan maken. Onniedan?
  @drikhend: De cirkel is weer rond: De zakkenvuller was in de verre historie van de plaatselijke coop de bestbetaalde job. Hij vulde de juten zakken af met biks........ 50 kg per stuk welteverstaan, hoezo ARBO?

 • agratax2

  @Zuperboer.ForFarmers heeft kennelijk behoefte aan kapitaal. Hiervoor kunnen ze naar de bank gaan en een lening aangaan. Dus rente en aflossing betalen. Op de beurs kunnen ze aandelen wegzetten, die het kapitaal opbrengen, waarbij rente en aflossing niet nodig zijn. Dit kapitaal is zelfs risico dragend en dus kan het gerekent worden tot het Bedrijfskapitaal, dat niet afgelost moet worden. De eigenaar van de aandelen heeft zich via dit kapitaal Inspraak verworven binnen het bedrijf. Ik zie deze inspraak als niet wenselijk binnen een cooperatie.

 • drikhend

  Beste Zuperboer de zakkenvullers van nu hebben geen rugklachten meer van het werken .En houden zich wel aan de ARBO. Zij laten het riante geld wat ze denken waard te zijn wel op hun bankrekening zetten . En als mis gaat hoeven ze de zak geld die ze krijgen ook niet te sjouwen . Dus wees gerust zij houden zich zelf wel aan de ARBO .En de voordelen van beurs gang heeft agratax1 al toegelicht . Je moet het geld van de belegger zien als eigen vermogen van het bedrijf .Nadeel van aandeelhouders is dat deze voor snel geld kunnen gaan en dus de onderneming in gevaar kunnen brengen .

 • mr X

  'Zalig worden die boeren, die het allemaal van Forfarmers geloven', dit vertelde mij een boer. Dat zijn vaak hele wijze mensen!

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.