Redactieblog

1535 x bekeken 2 reacties

Investeren

Er wordt weer winst gemaakt in de agrarische sector. Dit geldt jammer genoeg niet voor iedereen. Maar in veel sectoren gaat het financieel weer goed.

En direct hoor en lees je weer overal dat er geïnvesteerd moet worden, omdat anders de fiscus op de loer ligt. En daar snap ik nou helemaal niets van.

Investeren moet en is ook goed. Als je niet investeert, boer je langzaam achteruit. Maar alleen maar investeren om geen belasting te hoeven betalen is niet slim. Beter gezegd: gewoon stom.

Veel verkopers maken handig gebruik van de fiscus: 'koop nu en straks volgt een grote belastingteruggave'. En het werkt! Er zijn weinig sterkere verkoopargumenten dan een belastingteruggaaf. Denk aan al die miljoenen verkochte lijfrentepolissen en de milieuvriendelijke auto's. Ze gingen en gaan als warme broodjes over de toonbank. En de Maatlat Duurzame Veehouderij-stal is niet voor niets zo populair. Niet zozeer vanwege het dierenwelzijn, maar naar mijn idee vooral vanwege de vele fiscale voordelen die het bouwen van zo'n stal met zich meebrengt.

Is dat dan erg? Natuurlijk niet. Maar een fiscaal voordeel mag niet het enige argument zijn voor een investering. Als je alleen maar investeert om een belastingvoordeel binnen te slepen dan ben je vaak alsnog te duur uit. Misschien ben je dan de fiscus te slim af, maar dan wel ten koste van je eigen portemonnee. Liever 45 cent weggebracht naar de fiscus dan 1 euro weggegooid aan een zinloze of te dure investering.

Het is goed om te zien dat het met veel boeren weer financieel de goede kant op gaat. Dat er dan – het liefst een beetje – belasting betaald moet worden hoort er gewoon bij. Dat is goed nieuws voor zowel de boeren als voor de Nederlandse Staat.

Laatste reacties

  • koestal

    Mijn accountant belde nog om nog gauw voor het eind van het jaar te investeren,had ik dit jaar al genoeg gedaan

  • alco1

    Slechte communicatie dus met de boekhouder.

Of registreer je om te kunnen reageren.