Redactieblog

8 reacties

His masters voice

De Beemsterkaas van Cono zal bij de KLM wel vervangen zijn door Old Amsterdam van FrieslandCampina, nu Cees 't Hart commissaris wordt van deze luchtvaartmaatschappij. Toonaangevend in het topsectorgebeuren slaat de CEO van FrieslandCampina regelmatig op de trom.

Ook de initiatieven van FrieslandCampina in China, Indonesië, Vietnam en in een aantal Afrikaanse landen worden erg goed ontvangen. Ze zijn passend in de tijdsgeest. Het wordt niet meer gepruimd dat je als multinational alleen maar geld uit deze landen weghaalt door verkoop, waardoor de afhankelijkheid blijft. Een wederdienst wordt verlangd en ik vind het ook voor de langere termijn een perfecte strategische aanpak om de primaire productie te upgraden. Dat is een beter bindmiddel dan alleen een goed product afzetten. Door de boerderijmelkproductie te stimuleren krijgt de economische motor in deze landen goede impulsen, zal de welvaart toenemen en daar wordt de zuivelbehoefte alleen maar groter van.

Een multinational die ideologie bedrijft, zou je argwanend kunnen zeggen: ik ben positiever, gewoon een groot bedrijf dat de tijd begrijpt en voor de lange termijn gaat. Past bij een coöperatie.

Dan het grote RenD-park in Wageningen, onderzoek voor de zuivel in breedste zin, door koningin Maxima geopend. Toegevoegde waarde zien te verkrijgen door alle FrieslandCampina-onderzoekers bij elkaar te stoppen met de WUR op loopstand, waar FrieslandCampina al een tijdlang een leerstoel financiert. Raffinage en veredeling van zuivel zullen zorgen voor nieuwe producten.

Nou weet ik niet of Cees 't Hart de geestelijke vader is van dit RenD-gebeuren, maar als eindverantwoordelijke kun je hem erop aanspreken. Geldt ook voor de melkverwerking na de productiebeheersing. De meermelk milieuneutraal verwerken is hier het credo. Gaat ook lukken en niet alleen de verwerking, met de productie kan dat ook een heel eind, mits de procesmatige kant op de boerderij ook beweging kan maken. Echter hier is verschil van inzicht, simplificering gaat ons niet helpen. Midden in de euforie van succes hoop ik dat 'the master' ook hier de tijd verstaat.

Laatste reacties

 • Broer

  Kun je even wat duidelijker zijn , Jan ?

 • agratax2

  Jan begrijp me goed, ik vind het een nobel streven als FC in de arme landen van de wereld melk wil laten produceren. Maar helaas is het de vraag of dit duurzaam is want voor 1 ltr melk is 2000 - 4000 ltr water nodig en water is nu net wat in veel van deze landen te kort is.

 • Zuperboer

  Graag: His masters voice (2)

 • alco1

  agratax. Hoe kom jij aan die getallen van water verbruik?

 • Mozes

  @Broer, Jan van Weperen bedoelt dat FC zich niet met weidegang moet bemoeien.

 • koestal

  en dan gaan ze nog melk leveren aan A ware

 • hookwood

  Slechte vergelijking Jan, Old Amsterdam is niet van FrieslandCampina maar van Westland Kaas...

 • BetterCows

  Oude Jongens van FC ,lijkt op Old Amsterdam , overigens smaken ze allebeide goed .

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.