Commentaar

4 reacties

Gunfactor in vetcorrectie

De melkveehouderij heeft staatssecretaris Sharon Dijksma van landbouw aan zijn zijde. Zij zoekt in Brussel bondgenoten voor aanpassing van de percentages voor vetcorrectie. Het kan de veehouders tot 50 miljoen euro superheffing schelen.

De sector koerst richting 2015, het moment dat de quotering eraf gaat. De stallen staan er al, en met de huidige hoge melkprijzen is het ook lucratief om ze vol te zetten. Het melkquotum is even bijzaak. Zelfs met superheffing is productie renderend. Volgens eerste schattingen betalen de veehouders over dit jaar 150 miljoen euro superheffing.

De Brusselse regelgeving kent de mogelijkheid om met aanpassing van de percentages voor vetcorrectie de quota iets op te rekken. Terecht onderzoekt Nederland die mogelijkheid. Duitsland, België, Denemarken, Ierland en ook Groot-Brittannië denken er net zo over. Het lijkt ook een logische stap, een weg van geleidelijkheid naar 2015. In Brusselse kringen heet dit een 'zachte landing'.

Maar het is niet vanzelfsprekend. Andere lidstaten moeten de vooral noordelijke landen de kwijting van de boete gunnen. Met name Italië zal daar niet happig op zijn. Het land herinnert zich het Nederlands vingertje vast nog toen Italië de zaak niet op orde had.

Laatste reacties

 • Zuperboer

  Heeft Italie de zaken inmiddels op orde dan?

 • minasblunders1

  Welnee, daar zijn ze nog steeds de koeien uit 1984 aan het tellen.

 • cornelis 22

  In ruil voor hun steun moet de FCDF dan maar een bunga bunga feestje sponsoren.

 • koestal

  De meeste melk gaat toch over de grens,goed voor de economie

Of registreer je om te kunnen reageren.