Redactieblog

3 reacties

Gelukkig geen melkveerechten

Een pak van mijn hart. Staatssecretaris Sharon Dijksma is niet van plan melkveerechten in te voeren. Dat past ons als bedrijf dat wil uitbreiden met het aantal melkkoeien. Want de nieuwe stal moet vol.

Haar voorstel om te komen tot een verplicht grondgebonden productie is goedgekozen. Ieder zorgt voor een bestemming van de mest op zijn eigen bedrijf. Of op eigen grond, of via verwerking.

Een goed plan. Het remt de ongebreidelde vergroting in de melkveehouderij ook af. Het komt nu aan op de creativiteit van de boer zelf, evenals op zijn ondernemerschap. Een goed voorbeeld van 'de vervuiler betaalt'.

En geen vermenging met de varkens en de kippen. Daar blijven de dierrechten gewoon bestaan. Als ze een blijvende oplossing voor de mest vinden kunnen de dierrechten in deze sector alsnog worden afgeschaft. Een uitdaging voor vooral de varkenshouders. Pluimveehouders hebben hun zaakjes redelijk voor elkaar.

Verder vind ik het goed dat de melkveehouderij niet over één kam wordt geschoren met de sectoren die als bio-industrie door het leven gaan. Daar moeten we als melkveehouders blij om zijn. We kunnen er niet omheen dat de maatschappelijke discussie gaat over te grote bedrijven in de varkens- en pluimveehouderij. Consumenten storen zich aan te veel dieren op een te klein oppervlak.

Dat punt hebben we in de melkveehouderij nog niet bereikt en we moeten zorgen dat het zo blijft. Geen mega bedrijven met meer dan duizend koeien per stal. Kleinere eenheden en wie groter wil groeien, doet dat maar op meerdere bedrijven.

Kortom, ik zie het wel zitten met de koers van staatssecretaris Dijksma. Voor ons als melkveehouders een mooie uitdaging om daar een goede invulling aan te geven.

Laatste reacties

 • ae-ea

  Bij de eerste regel komt de aap al uit de mouw, er is geen oordeel zonder voordeel ! Ook LTO ?

 • gerjan slingenbergh

  Er komt dus meer mest in Nederland. Daar zaten we met z'n op te wachten.

 • ruben1979

  Ik heb de blog's van vergaderboer altijd met plezier gelezen, doordat er altijd veel waarheden in te vinden waren.
  Deze blog daarin tegen staat bol van onzin, en geeft aan dat vergaderboer geen kennis en feeling heeft met de intensieve sectoren.
  'daar blijven de dierrechten GEWOON bestaan'??????
  'pluimveehouders hebben hun zaakjes redelijk voor elkaar'?????????
  Als Moerdijk geen blijvende oplossing is wat is in de ogen van de staatssecretaris dan wel een blijvende oplossing??????
  Ik zag toch graag een paar antwoorden van vergaderboer?????

Of registreer je om te kunnen reageren.