Redactieblog

5 reacties

Een 'lade' bier

"Dat was een vertegenwoordiger van een voerbedrijf," zegt Michel als hij weer binnen komt. "Die verkopen het afvalproduct van een destilleerfabriek. En dan niet in natte vorm, maar als poeder." Oh. Ik vraag me af wat hij precies bedoelt met destilleerfabriek.

Want mijn eerste gedachte is aan de semi-illegale jeneverstokerijen hier langs de beek. En ik kan me nou niet echt voorstellen dat die dampende, rottende pruimen- en perendrab zo lekker is voor de koeien. Nat of als poeder.

Maar net wanneer ik mijn mond open wil doen, zegt Michel: "Ik denk dat ik meteen maar twee ton bestel, nu die jongen er nog is." En weg is hij weer. Het duurt even voor hij er dan weer is, maar dan kan hij eindelijk tekst en uitleg geven.

Geen jeneverstokerij dus, maar een bedrijf dat ethanol maakt. Van mais en graan. En het afval van die productie wordt vermarkt voor de veehouderij. In Europa zijn wel meer van die bedrijven. Maar omdat ze nog niet zolang bestaan, zijn de prijzen ook nog laag. En dat was de reden dat Michel halsoverkop toch maar direct een paar ton bestelde. Want op het moment zijn we al op verschillende manieren aan het experimenteren met ons krachtvoer. En dit zou daar mooi tussen passen.

Een paar maanden geleden zijn we eerst tarwemeel gaan bijvoeren (naast zonnepitschroot). Van een akkerbouwer in de buurt. Toen kwam er vorige maand raapschroot uit Nederland bij. Maar echt verschil konden we nog niet merken in de melkgift. Pas vanaf dat we vorige week extra zout door de voerwagen heen mengen (omdat de koeien hun eigen mest gingen opeten en we ons afvroegen of ze misschien een zouttekort zouden hebben), zijn we ineens met meer dan 100 liter per dag gestegen. We hadden ons personeel beloofd dat als we boven de 2.000 liter per dag zouden melken, ze elk een kratje bier zouden krijgen (ofwel de Roemeense variant: een kartonnen 'lade' met 24 halve liter blikjes). En dat moment was gisteren daar. Het personeel was misschien nog wel blijer met de mijlpaal dan wij, haha.

Maar vanaf volgende week gaan we dus dat ethanol-afvalproduct ook bijvoeren. Eens zien wat daar het effect van zal zijn. We weten wel, als de melkgift daardoor nog méér stijgt, krijgt die vertegenwoordiger óók een 'lade' bier!

Laatste reacties

 • alco1

  De veehouderij als verwerkers van afvalproducten. Dat zouden de vegetariërs eens meer onder de neus gewreven moeten worden.

 • schoenmakers1

  nee, dat willen de vegetariërs zelf eten

 • alco1

  Eet smakelijk!!!

 • el

  DDG heet dat afval product hier in de VS,prima voer . Wie melkt nu de koeien terwijl de medewerkers aan net bier zitten?

 • koestal

  dan maar bierbostel,ook prima voer !

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.