Commentaar

2643 x bekeken 9 reacties

Dijksma meet onterecht met twee maten

Er komen geen melkveerechten. De intensieve veehouderij houdt wel dierrechten.

De mestbrief van staatssecretaris Dijksma maakt duidelijk waar de Haagse sympathie ligt: niet bij de intensieve veehouderij, wel bij de economisch sterke melkveehouderij. Er is goed nieuws voor de koeienboeren. Zij krijgen geen melkveerechten over zich heen na afschaffing van de quotering. Die zijn niet nodig, vindt de staatssecretaris, ook al zal de rundveestapel fors groeien en zijn er grote twijfels of er tijdig voldoende mestverwerkingscapaciteit is. Dijksma vertrouwt op andere manieren om een dreigend mestoverschot te beperken. Zo nodig stelt ze de Kringloopwijzer verplicht. Dat die door Brussel nog niet is geaccepteerd, is geen belemmering.
Hulde voor dat deel van haar verhaal. Althans, het is niet meer dan logisch dat Dijksma erop vertrouwt dat haar eigen stelsel van gebruiksvoorschriften en -normen plus de mestverwerkingsplicht tot weinig anders kan leiden dan verantwoorde afzet van mest en beperking van het mestoverschot. Dierrechten voegen daar qua milieuveiligheid niets aan toe. Ze zouden alleen de omvang van de melkveehouderij bevriezen.
Maar dan de intensieve veehouderij. Het vertrouwen dat de instrumenten verwerkingsplicht en gebruiksnormen en -voorschriften ook in die sectoren zullen werken, ontbreekt totaal. In de varkens- en pluimveehouderij wordt géén groei verwacht. De fosfaatproductie zal er dus dalen. En toch vindt Dijksma dierrechten hier wél nodig.
Het is de dwaasheid gekroond; Dijksma voert twee argumenten aan om ook in de intensieve veehouderij zonder dierrechten verder te kunnen. Ze negeert ze allebei. De pluimveesector verwerkt veel meer mest dan nodig voor oplossing van het eigen probleem. De afhankelijkheid van energiesubsidie van de centrale in Moerdijk – overigens tot 2018 gegarandeerd – is reden om de dierrechten toch niet los te laten. Dit is meten met twee maten. Vertegenwoordigers van de varkens- en pluimveehouderij zijn met recht boos.

Laatste reacties

 • John*

  tja net of economisch sterke melkveehouderij de afgelopen jaren niet gesubsidieerd is!

 • Jaap39

  Als varken of pluimvee houder gewoon geen euro meer investeren in Nederland. In buitenland zijn de kansen 10 keer beter!! Maar dat wisten we 20 jaar geleden toch ook al, de invoer van al het voer blijft gewoon een groot obstakel, terwijl de mest hier blijft.
  Over een aantal jaren vinden we het spijtig dat we vlees importeren zonder welk keurmerk dan ook.....

 • bankivahoen

  Dat krijg je met iemand aan het bewind die totaal geen kennis van de sector heeft maar gevoelig is voor opgedrongen meningen van ngo's en andere onbetrouwbare lieden uit de grachtengordel! Als mensen van 3 hoog achter het agrarisch beleid bepalen zegt dat genoeg, je krijgt wat je verdient ! Al decennia lang wordt hier door elke boer nieuwe, op leugens gebaseerde wetgeving voor zoete koek geslikt !
  We hadden beter een voorbeeld aan de Fransen genomen, Bretonse boeren mogen 2 miljard euro steun verwachten !

 • Sjaak

  Beste Geert,

  Waarin onderscheidt jouw artikel zich wezenlijk tov. het artikel van Johan Oppewal 'Meten met twee maten'...?

  Wat is de eigenlijk de functie van de redactie en werkt het naar tevredenheid...?:)

 • Kaiser

  Er wordt bij het landbouwbeleid wel meer met twee maten gemeten. O.a. de intensieve veehouderij mag gebruik maken van de BTW regeling, terwijl de grondgebonden landbouw het met het landbouwforfait mag doen. De zuivel krijgt naar verhouding meer subsidies dan de andere sectoren. De mestwet blijkt gunstiger te zijn voor de intensieve boeren dan voor de extensieve. En wel of geen dierrechten komt daar maar weer bovenop. Het lijkt er op dat de regering probeert om in boerenland zoveel mogelijk verdeeldheid te zaaien.

 • tinus888

  de grondgebonden landbouw mag toch zelf de keuze maken landbouw of BTW regeling?

 • Frans-Jan

  Had van de redacteuren van weekblad voor de landbouw ook wel wat betere colums verwacht. Dit is nou echt goedkope stemmingmakerij, en dat geld ook voor blog van dhr Bodde, waardeloos!

 • farmer135

  fosfaat wordt nu de bottle neck, 2013 als referentiejaar, het is bijna hetzelfde als dierrechten...

 • probe14

  Precies farmer. En stol achter deur is ook ingrijpen in melkveehouderij als nationaal plafond van 2002 wordt overschreden. En meten met 2 maten is al veel langer het geval: er bestaan ook geen dierrechten voor kalveren en vleeseenden. Waarom toen niet boos? Selectieve verontwaardiging? De houding in den Haag is dat er genoeg dieren in dit landje zitten. En mogelijk hebben ze dit keer nog gelijk ook.....

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.