Redactieblog

2 reacties

Zwarte piet

Discriminatie is niet goed. Gelijke gevallen moeten gelijk worden behandeld en ongelijke gevallen ongelijk, naar de mate van hun ongelijkheid. Dat is een basisprincipe. Het vervelende is dat een voordeel voor de ene groep ervaren wordt als een nadeel voor de andere groep, die het voordeel niet heeft.

Voor boeren gelden nogal wat mooie belastingfaciliteiten. Zij betalen minder belasting dan andere bedrijven en particulieren. Daar is in veel gevallen best wat voor te zeggen, maar het kan uitmonden in discriminatie. Daarom staan de belastingfaciliteiten ook nogal eens onder druk. De commotie over het eventuele vervallen van de landbouwvrijstelling is intussen iets geluwd, maar de rode diesel is afgeschaft en nu is er weer de bedrijfsopvolgingsfaciliteit die ter discussie staat. Deze belastingaftrek in de Successiewet is bedoeld om een bedrijf dat door een erfgenaam wordt overgenomen te laten voortbestaan, en niet door de te betalen erfbelasting in de problemen te brengen. De Bredase rechtbank vond dit discriminerend: erfgenamen van andere vermogens dan bedrijfsvermogens moeten immers de volle mep betalen.

Nu is de Hoge Raad aan de beurt om hierover een beslissing te geven. Stel nu eens dat de Hoge Raad het met de lagere rechter eens is? Het kan dan twee kanten op: of de bedrijfsopvolgingsfaciliteit wordt afgeschaft of hij gaat ook gelden voor andere vermogens. Het eerste is in het nadeel van (boeren)bedrijven, het tweede kost de staat geld. Ongeveer 400 miljoen, is uitgerekend. Ik denk dat ik wel weet wat de uitkomst zal worden, gelet op de positie van onze schatkist. En dan heeft niemand wat.

Bedrijfsopvolgers zullen het waarschijnlijk een stuk lastiger krijgen. Diegenen die zich gediscrimineerd voelden krijgen ook niets, maar zij kunnen zich verkneukelen met de gedachte dat zij in elk geval niet meer worden gediscrimineerd. Dat is veel waard. Ook zwarte piet moet worden opgeofferd aan principes. Dan heeft niemand wat. Het feest is voorbij.

Laatste reacties

 • melkveehouder .

  Het breekpunt; 'erfgenamen van andere vermogens dan bedrijfsvermogens moeten immers de volle mep betalen.' (belasting). In de kern: rechtsongelijkheid.
  Tja, dat wordt me wat; eigenaren van oldtimers hoeven minder (wegen)belasting te betalen dan andere autobezitters, da's niet eerlijk want ze rijden over dezelfde weg en wegen vaak veel meer.
  Enne, volgens de Hoge Raad, moeten eigenaren van honden terecht hondenbelasting betalen. Waarom die van katten en paarden niet?
  Waarom? Omdat ook rechters mensen zijn. En als op de verkeerde dag de verkeerde zaak op hun bordje komt, en ze kijken niet langer dan hun neus is, dan komt er ook een verkeerde uitspraak waarvan een bepaalde groep de rekening betaald. Maar vooral past het goed het politieke spelletje waarbij de huidige grondbezitters in de armen van het grootkapitaal c.q. grootverdieners worden gejaagd. En laat daar nou net ook de rechters en advocaten bij zitten. Even de knuppel in het hok gooien! • ed12345

  Dit dreigt voor de jonge bedrijfs opvolgers en voor de ouders(die gaan toch proberen de opvolger een kans te geven)een zure appel te worden in deze betere tijden voor de landbouw maar als de magere jaren komen kon die appel wel eens onverteerbaar worden Melkveehouder dat er in NL Oldtimers soms dagelijks gebruikt worden moet je zoeken in de onwijs hoge wegenbelasting in NL ik heb ook een Oldtimer maar betaal net dezelde wegenbelasting als de andere (auto jeep en pick up) $180 per jaar

Of registreer je om te kunnen reageren.