Redactieblog

2891 x bekeken 7 reacties

Topman Tiny Sanders laat schade achter

"Er is grote schade aangericht", zijn de woorden van voormalig Campina-topman Tiny Sanders, nu algemeen directeur van PSV. Dit naar aanleiding van een uitgelekt rapport over de gang van zaken bij die voetbalclub.

Het rapport is vernietigend. Er is geen visie voor de lange termijn, het interne klimaat is kil en de communicatie gebrekkig en onprofessioneel. Sanders vindt dat niet zo erg: "We zijn aangesteld om een professionele organisatie op te bouwen. Niet om nestwarmte te creëren, daar word je geen kampioen mee", is zijn verweer. Is dat de reden dat het niet goed loopt bij PSV?

Het doet mij denken aan de Tiny Sanders bij Campina. Toen ook al een solist. Wie herinnert zich niet de afgeblazen fusie met Arla? Het hoofdkantoor zou in Denemarken komen te staan met Tiny Sanders als eerste man. Dit ging niet door en Sanders vertrok door de achterdeur. Campina achterlatend met een gebrek aan nestwarmte.

Dat zet door in FrieslandCampina. Wij als boeren van Coberco hadden niet de hoogste melkprijs, maar wel een coöperatie die je het gevoel gaf dat je er bij hoorde. Dat is nu helemaal anders. Dat begon al een beetje met FrieslandCoberco, maar werd erger toen FrieslandCampina kwam. Wij voelen ons een nummer en niet betrokken.

Dat is het gevolg van het feit dat Campina de toon aangeeft in FrieslandCampina. De mensen in de leiding van FrieslandCoberco vind je niet in terug. Weggewerkt. Of ze zitten bij Fonterra, zoals de veelbelovende – en nu lastige - Theo Spierings. Dus waait de koele wind van Tiny Sanders nog over veehoudend Nederland.

Zo laat deze directeur een spoor van schade achter. Eerst bij Campina, nu bij PSV. Voor die club beter dat hij zo spoedig mogelijk afnokt. Evenals het geval was bij Campina. Daarna kregen de boeren het beter.

Laatste reacties

 • Zuperboer

  Vanmorgen weer fijn de RC op laten poetsen door FC. Vergaderboer, hoewel ik ernstig twijfel aan het aantal koeien dat U daadwerkelijk houdt, dan wel weidt, ook aan U de mogelijkheid deze club op korte termijn te verlaten. Als het je niet zint moet je nooit te lang twijfelen, dat geldt voor loonwerkers, installateurs, veehandelaren en voerleveranciers, maar zeker ook voor de hoofdmoot van je omzet. Nogmaals: Take it or leave it.(m.a.w. verloochen jezelf niet). Verder begrijp ik niet waar U het over heeft, want ik heb juist het gevoel dat FC de laatste 1 1/2 jaar meer dan ooit tevoren luistert naar haar leden. Echter 10 000 kikkers in de kruiwagen houden blijft een utopie.

 • cornelis 22

  Door gebrek aan onderwerpen maar een beetje gaan katten op iemand die al 5 jaar weg is?

 • Piloot

  Ja vergaderboer, nu is het helemaal anders. Een goede melkprijs maar je voelt je niet meer thuis bij FC. Wat een onzinverhaal.

 • Mozes

  Vaak ben ik het wel eens met Vergaderboer maar dit keer beslist niet. Net als Vergaderboer kom ik ook van Coberco. Daarvoor van de Twense zuivelcooperatie Ormet. Terugdenkend gruwel ik nog van het zeer lage bestuursniveau bij de Ormet. De Ormet is dan ook geëindigd in zowel een financiële als een bestuurlijke chaos. Eenmaal bij Coberco was dat meteen een heel stuk beter. Toen ik 7 jaar later via Coberco bij Frieslandfoods terecht kwam kreeg ik al snel in de gaten wat de zwakte van Coberco geweest is: de boeren waren belangrijker dan de consument. Daarmee verwerf je geen sterke positie op de afzetmarkt.
  Als er één coöperatie hard was in het contact met de boeren dan was dat Frieslandfoods wel. Ik had er geen probleem mee. We hebben juist door die hardheid geleerd om marktgericht te denken en dat beviel mij. Het huidige FrieslandCampina is veel softer in het contact met de boeren. Het eerste jaar bij FC had ik wel eens het gevoel dat wij terug keerden in de Cobercocultuur. Ik was daar zeer ontevreden over. Op dit moment heb ik wel vertrouwen dat wij ondanks de softere houding tegenover de boeren de marktgerichtheid van Frieslandfoods niet kwijt geraakt zijn.

 • koestal

  en de boer ,hij melkt gewoon door !

 • Rip

  Oneens met vergaderboer. Ik onderschrijf dat Tini Sanders de verkeerde directeur was van Campina. Toen hij wegging werd alles beter. Een goede directeur is van groot belang voor een grote coöperatie. Maar dat het bij Coberco beter was, kom nou. Een lage melkprijs en de boeren, die elk jaar zoet werden gehouden met mooie praatjes van de directie dat het wel beter zou worden. We hebben nu bij FrieslandCampina niets te vertellen, maar wel een uitstekende melkprijs. Daar beoordeel ik de coöperatie op en niet op het lief zijn voor de boeren. Ze moeten de goede besluiten nemen onder een goede directie. En die hebben ze nu. En niet naar de boeren luisteren, want die zijn het toch nooit eens. Dus, zelf de beslissingen nemen. Het gaat prima zo.

 • koestal

  laat Philips de boel maar sponseren !

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.