Commentaar

920 x bekeken

Suikerheffing terug naar telers

De Europese suikerindustrie heeft een luxeprobleem van bijna 300 miljoen euro. Dat bedrag moet de Europese Commissie terugbetalen omdat vele jaren lang te veel suikerheffing is ingevorderd.

Daar komen nog vele miljoenen bij voor misgelopen rente. Na jarenlange procedures heeft de Europese rechter eind vorig jaar hiertoe besloten.

Grote vraag is hoe dat geld te verdelen. Sinds 2005-2006, het laatste seizoen waarin te veel heffing is betaald, is het Europese suikerlandschap drastisch veranderd. Sommige landen telen helemaal geen bieten meer, er zijn bedrijven gefuseerd en overgenomen en veel boeren zijn gestopt. Vind al die rechthebbenden maar eens terug.

De tijd begint nu te dringen. Komende maand nemen de lidstaten een besluit hoe ze dit varkentje wassen. Langer uitstel is niet acceptabel. Het gaat om vele honderden euro's per boer. In Nederland moet het geld via Cosun terug naar de rechtmatige eigenaren. Hoeveel precies, is nog onduidelijk. Een eerste schatting was ruim 20 miljoen euro.

Dat het geld terug moet, is duidelijk. Vraag is hoe. Een oplossing zonder 'maren' is onmogelijk. Er zit maar één ding op: via duidelijke, transparante procedures moet iedere mogelijke kandidaat ruimschoots de kans hebben zich te melden. Dat kost een paar centen aan publiciteit en procedures. In deze kwestie ligt de schuld helemaal bij de Europese Commissie, het is een schoolvoorbeeld van onbehoorlijk bestuur. Dus moet die ervoor opdraaien, inclusief alle uitvoeringskosten.

Of registreer je om te kunnen reageren.