Redactieblog

2101 x bekeken 2 reacties

Steeds gekker de trekker

En toch is het echt niet zo dat Wijnand actief op zoek is naar een nieuw exemplaar. We rijden al decennialang hetzelfde merk en er staan er vier. Dat lijkt me genoeg. Op termijn moet er één vervangen worden, maar we hebben geen haast.

Toch staat, nog geen dag nadat Wijnand een nieuw type van ons merk na een korte leenperiode weer terug heeft gebracht, de volgende vertegenwoordiger paraat. Hij zit in onze keuken en als oma en ik binnenkomen, kan er nauwelijks een gedag vanaf. Dat zijn strafpunten. Als je iets aan een boer wilt verkopen, zul je zijn moeder of vrouw mee moeten hebben. Ik volg het gesprek nauwelijks en vang alleen de woorden 'beter' en 'goedkoper' een keer of tien op.

Een uur later staat er een groen gevaarte op het erf te pronken, in een iets andere tint dan de onze. "Met alle geweld wil de vertegenwoordiger dat ik hem een paar dagen probeer", zegt Wijnand grijnzend. Het moet gezegd, het ding is geweldig. "Gewoon gassen en gaan!", roept de collega vertegenwoordiger, die zich er ook mee gaat bemoeien. Onmogelijk kan deze man zijn enthousiasme onderdrukken over de trekker die hij zo graag wil verkopen. Het gesprek gaat gepaard met drukke handgebaren en veel decibellen. Ik zou hem bijna geloven.

En dan komt de offerte, waar hij duidelijk zijn best op heeft gedaan. Een aparte constructie met in delen betalen en aan het eind een groot bedrag, wat de man zelf een geweldige kans vindt. Maar daar houden wij niet van. In één keer aftikken na aftrek van de inruiltrekker kan ook. En daar staat een verleidelijk bedrag. Wijnand wil er eens rustig naar kijken. Als de heren vertrokken zijn tuurt hij nog eens naar het papiertje. "Hier klopt iets niet", lacht hij. Al snel ziet hij waar de fout zit. Het omdraaien van twee essentiële getalletjes maakt dat ze zichzelf 18.000 euro tekort doen. Hij besluit rustig af te wachten wat er gaat gebeuren.

Als de heren de trekker weer op komen halen wijst Wijnand grijnzend naar het bedrag op de offerte en stelt voor het rond te maken. Net voordat de mannen een gat in de lucht springen van blijdschap, zegt hij nogmaals duidelijk: "Voor dat bedrag hè?!" Eindelijk valt het kwartje bij de heren. Oei, oei, oei.

Ik vrees dat deze fout nog lang breed uitgemeten zal worden, tot groot genoegen van Wijnand.

Laatste reacties

  • deer123

    Als je als handelaar vroeger de boerin aan je hand had , had je de helft van de handel,

    maar dat is tegenwoordig nog zo...

  • fammentink

    142.000,- 124.000,- verschil: 18.000,-

Of registreer je om te kunnen reageren.