Redactieblog

8059 x bekeken 14 reacties

Ongerust over Rabo Ledencertificaten

De brief van de Rabo over de Ledencertificaten zit ons dwars. Voor onze oude dag hebben we er redelijk wat gekocht. We willen niet afhankelijk zijn van Hans, als die straks het bedrijf helemaal overneemt.

De certificaten doen een prima rente, minimaal 5, 2 procent. Dat krijg je niet op andere spaarrekeningen of op ongevaarlijke obligaties. Kortom, we waren gelukkig met de Rabo Ledencertificaten.

Tot in september de brief kwam. Na een aantal opmerkingen over het succes van deze certificaten komt de aap uit de mouw. De Rabo wijst op de gevaren van de eigen certificaten. Het is een beleggingsproduct en geen spaarproduct. De koers ligt niet vast en is afhankelijk van vraag en aanbod.

Bovendien zijn ze risicodragend. Als de Rabo failliet zou gaan, krijg je niets uitbetaald. Even verder zoekend op Google lees je dat de koers van 25 euro, waarvoor Rabo de aangeboden certificaten tot nog toe inkocht, met ingang van 2014 ook niet meer wordt gegarandeerd.

De ondersteuning van de koers vervalt dus. Daarnaast is het de bedoeling ze volgend jaar beter verhandelbaar te maken door ze aan te bieden aan bijvoorbeeld pensioenfondsen. Kortom, het is een gewone belegging met risico.

In de brief van de Rabo wordt daar ook op gewezen. Men beveelt aan het bezit te spreiden. Meer dan 20 procent van het vermogen in Ledencertificaten vindt men onverstandig.

Hierbij komen de schandalen, die de Rabo teisteren en het bedrag van 770 miljoen euro dat moet worden betaald in de schikking rond de Libor-rentemanipulaties. Dan is de conclusie dat je Ledencertificaten helemaal niet zo zeker zijn. Dat maakt de Rabo met de brief aan de bezitters van Ledencertificaten pijnlijk duidelijk.

Dat een bank zo snel de vernieling in kan gaan.

Laatste reacties

 • cornelis 22

  Ik ben bang dat de rabo gaat proberen de boete terug te verdienen met allerlei rotstreekjes en vergezochte renteverhogingen .

 • Zuperboer

  Vaak bu,j te bange.

 • Zuperboer

  t Kon wel eens heel anders lopen. Misschien zet het Rabobank terug op de plek waar het hoort, namelijk als agrarische plattelandsbank tussen de mensen en niet met een hautaine vaak belerende houding naar klanten en omgeving wijzend. Zie al wel dat veel ouderen hier overstappen naar REGIOBANK. Deze bank wekt veel meer de indruk dat ze klanten waarderen. Of het zo is moet nog blijken. Kortom RABO zal weer ouderwets haar best moeten gaan doen, oftewel een opstel schrijven met het puntje van de tong tussen de tanden. Groeten van het platteland.

 • Zuperboer

  Mooie taak voor LTO/NMV. Breng de Libor-schade tgv fraude in kaart die door agrarisch nederland is geleden en leg een claim naar bij Rabobank. We zijn immers allemaal bedonderd door Rabo, immers de libor-rente heeft het renteniveau voor alle bankleningen opgedreven.

 • Mart En

  LTO zit al in de tang bij RABO -:)

 • Mozes

  Zuperboer, ze hebben de Libor de ene keer iets te hoog vastgesteld en de andere keer iets te laag, al gelang de beurhandelaren het 't beste uitkwam in het verdienen van bonussen. Omdat het afwisselend te hoog en te laag was hebben de gewone spaarders en leners er waarschijnlijk geen schade van ondervonden. Wie wel schade hebben ondervonden zijn andere handelaren en andere banken. Maar dat is mijn probleem niet.
  Als een dief een oplichter besteelt en de oplichter de dief oplicht vind ik het prima.

 • aarthamstra1

  Je geeft je meer en meer bloot Mozes ,Het is niet mijn probleem dus kan het me niks schelen .En zo naïef als een zlto boer. EPO,,LIBOR EURIBOR Directie wist van niks, AlS MENEER het zegt is het waar.
  Ook voor het EPO schandaal gaan ze vandaag of morgen nat.
  Vind als je op dit podium alleen voor eigen belang gaat je beter bij je koeien kan blijven.

 • PieterXT

  @Zuperboer LTO is zelf in het verleden ook niet zo goed bezig weest met hun beleggingsprodukten. Denk aan het drama rond de Hof van Saksen (waar ook Rabobank een discutabele rol in speelde). Er loopt nu een rechtszaak tegen de voormalige WLTO, nu LTO namens ong. 50 boeren vanwege de rol die de verzekeringstak en de werknemers daarin, hebben gespeeld. Dus of LTO nu een claim moet neerleggen bij Rabobank… Ik vraag het me af.

 • koestal

  De Rabo heeft vorig jaar nog Robeco verkocht voor 1400 miljoen euro ,ze zitten echt niet krap bij kas

 • koestal

  boeren maak je niet druk om de Rabo bank ,ga door met koeien melken ,daar ligt je winst

 • M. Fries

  Ik ben niet zo zeker over de ledencertificaten (=achtergestelde leningen). De Rabo dekt zich in door te waarschuwen. De echte vertrouwensklap komt namelijk nog. De Rabo kwam er met de Woekerpolis in 1e instantie handig mee weg. 'Individueel oplossen', maar niet heus (!) was een kortzichtige zet (en handig gekopieerd door de Deutsche Bank). Straks komt de meute erachter dat ze het eindbedrag niet halen om de hyptheek af te lossen. Rabo in problemen en achtergestelde lening foetsie.

 • Rip

  En dan gisteren het bericht dat Rabo is afgewaardeerd van stabiel naar negatief door de officiële beoordelingsinstanties? Wie had jaren terug gedacht dat ABN en ING gered zouden moeten worden door de staat? Ik ben niet zo zeker van de banken. Ik leen er liever dan dat ik er geld aan uitleen. Trouwens, de Rabo geeft een lage rente op de leningen zonder risico. In dat verband geeft de hoge rente op de ledencertificaten toch wel te denken.

 • agratax2

  Rip. Hoge rente op ledencertificaten hoeft je tot denken aan te zetten. Er wordt op certificaten -een soort aandelen- geen divident en geen koersstijging gemaakt. Ze zijn allen verhandelbaar onder leden en bank medewerkers. De 'koers' stijging die er is heeft dan hoofdzakelijk te maken het al dan niet uitgekeerd zijn van de rente en de te verwachten rente op spaar te goeden. Dit alles neemt niet weg dat de certificaten wel eens in waarde kunnen dalen de komende tijd.

 • alco1

  Boeren die lenen hebben vooral voordeel gehad bij de manipulaties die de RABO pleegde. Spaarders, vooral bij andere banken werd een te lage rente gegeven.

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.