Redactieblog

1419 x bekeken 1 reactie

Groter groeien gewoon noodzaak

Hanna kwam lichtelijk ontdaan thuis van een vergadering van Vrouwen van Nu. De Gelderse Natuur en Milieufederatie had daar reclame gemaakt voor de gezamenlijke actie tegen schaalvergroting in de landbouw.

"Tijdens de rondvraag werden door een lid een papier uitgedeeld met de naam van een website, plus het verzoek een kaart in te vullen", windt Hanna zich nog op."En wat erger is, vele vrouwen knikten goedkeurend en namen het papier mee. Ze kreeg echt bijval".

"Greep de voorzitter niet in"? , vraag ik haar. "Jawel, ze vroeg dit na de vergadering af te handelen, maar toen was het kwaad al geschied", zegt Hanna en vervolgt: "Ik ben boos om twee dingen. Ten eerste hoort een dergelijk milieuactie-mens zoiets niet op onze bijeenkomst te brengen, dat is gewoon brutaal en ten tweede weet ze niet wat ze zegt. De landbouw kan immers niet zonder schaalvergroting. "

Ik schud mijn hoofd: "Dom gedoe. Mijn vader was een gemiddelde boer met tussen de twintig en de dertig koeien. Wij begonnen in 1980 met veertig. Toen een stevig bedrijf. Het gemiddelde is in 2013 bijna negentig koeien per bedrijf. Alle boeren, die minder koeien hebben, behoren tot de groep kleine(re) boeren."

"Wij zitten er fiks boven, maar toch vind ik niet dat we een groot bedrijf hebben. Bovendien moeten we concurreren met bedrijven in andere landen. In Oost-Duitsland zijn bedrijven zat met meer dan duizend koeien. De vijf milieufederaties, die de actie voeren, moeten ons maar eens vertellen hoe we dan een inkomen kunnen verdienen."

"Dat doen ze niet", zegt Hanna. "Ze hebben oogkleppen op. Ze strijden alleen voor het doel dat ze nastreven. Ze zijn tegen grotere bedrijven en dus moet het blijven zoals het is, met te kleine bedrijven. Hoe die moeten bestaan, laat hen koud.  In feite zijn het enge mensen, die het bestaan van een hardwerkende beroepsgroep ondergraven. Het zit me dwars dat actievoerders onze bedrijfsgrootte dicteren."

Bovendien hebben ze ongelijk. Een bedrijf met twee- of driehonderd koeien is niet groot. Dat is gewoon het gemiddelde over tien jaar.

Eén reactie

  • masmas

    akkoord dat die milieujongens oogkleppen op hebben, maar dat hebben de boeren ook die steeds maar groter willen worden. Als je je inkomen verdiend hebt op pakweg 50 jaar, moet je dan echt honderd koeien meer gaan houden om dan de rest van je leven jezelf dood te werken om je schuld af te betalen. Veel plezier zou ik zeggen, maar als ik 50 ben ga ik minder werken en niet zoals nu 80 uur per week.

Of registreer je om te kunnen reageren.