Redactieblog

3462 x bekeken 8 reacties

Goed nieuws van de Rabo

Nee, niet weer over de gigantische val van de Rabobank. Daarover is genoeg gezegd. Toppunt was trouwens wel vorige week het bericht dat bestuurder Sipko Schat denkt dat hij 5,4 miljoen euro meekrijgt bij zijn onvrijwillig vertrek.

De leiding van de Rabo vond dit ook wat teveel en laat een onafhankelijke derde het bedrag vaststellen. Hoe is het mogelijk dat iemand in de leiding, die verantwoordelijk was voor het Libor-schandaal, ook nog een vette regeling meekrijgt. Ze leven in een andere wereld daar bij de Rabo. Hij mag blij zijn dat hij niet gerechtelijk vervolgd wordt.

Maar ik zou het niet over het slechte nieuws van de Rabo hebben, maar over goed nieuws. En dat is de houding van de Rabo-bestuurders van de plaatselijke banken. Die hebben de tanden laten zien. Ze zorgden er voor dat bestuurder Sipko Schat, die schutterend, maar trots voor de televisie verkondigde dat hij op zijn troon bleef. Dit met instemming van de Commissarissen en de Nederlandse Bank.

Dat gebeurt gelukkig niet. De Rabo-mensen uit de regio maakten de commissarissen duidelijk dat er geen draagvlak meer is voor deze bestuurder. Een dappere daad.

De regiobestuurders gingen in tegen de cultuur van 'Ouwe jongens krentenbrood' aan de top. Ze toonden dat ze macht hebben als ze die goed gebruiken. Ze zetten de Raad van Commissarissen en overige bobo's bij de Rabo in hun hemd.

Dat is belangrijk voor de toekomst. Het bewijst dat 'Utrecht' niet de almachtige baas is, maar dat de regio het laatste woord heeft. Een overwinning van de democratie binnen de Rabo. Een voorbeeld voor andere coöperaties.

De basis heeft nog macht. Dat is het goede nieuws van het debacle bij de Rabo.

Laatste reacties

 • agratax2

  Beste Vergaderboer. Het 'Ouwe jongens krentenbrood' doet op dit moment bij de Rabo geen opgang meer. Er blijkt een actie van -oud bestuurders- (directeuren en leden van raden van toezicht, van de Rabo bank te zijn gestart om de Bankdirectie weer in het hok te krijgen waar ze als leiding van een co-operatieve organisaite behoort te zijn. Leden eerst en dan pas directeuren en zeker verplicht opstappende directeuren geheel achter in de rij opstellen. Alles onder het motto 'De cooperatie (directie) is er voor de leden en niet de leden voor de co-op (directie)'. Ik wacht af wat de dames en heren weten te bereiken. Maar dat het laatste woord hierover nog niet is gezegd en geschreven moet duidelijk zijn.

 • bankivahoen

  Even off topic, het is de redactie van Boerderij goed gelukt om discussies tussen boeren en hun tegenstanders en ook neutrale bezoekers niet meer aan te gaan ?! Het agressieve toontje hebben ze er goed uit weten te halen, maar ik begin het nu wel een erg saaie boel te vinden als zelfs een Trijnie zich al maanden niet meer laat horen !
  Is het een bewuste keuze van de redactie om sommige onderwerpen te mijden ?

 • alco1

  Ik praat liever met mensen met verstand van zaken. Ik zou graag willen dat verantwoordelijken meer reageerden, zoals de heer Smaling. Het lijkt er echter op dat hij zijn visie hier deponeerd, zonder in te gaan (of te lezen) op reacties.. Ze zouden er zoveel wijzer van kunnen worden en dan is het dus goed dat nietszeggende 'vulling' geweerd wordt doordat er betaald moet worden.
  Politici zijn meestal mensen die omhoog gekomen zijn door zich precies te houden aan het protocol van een partij, maar eenmaal bovenin totaal niet zelf kunnen denken en beinvloedbaar zijn door de hardst schreeuwende.

 • cornelis 22

  Als men weer gaat decentraliseren en zelfs in de regio competitie toestaat tussen verschillende rabobanken dan pas wordt de klant weer bediend. Fusies per direct stoppen.

 • minasblunders1

  Ik had ook helemaal niet verwacht dat dhr. Smaling nog van zich zou laten horen. Sommigen complimenteerden hem omdat hij zich 'in de discussie mengde'. Dit is echter niet mengen in de discussie maar zoals Alco al zegt: 'een visie deponeren zonder ergens op in te gaan'.

 • Jongman

  Rabo is slachtoffer geworden van een paar criminelen in de organisatie. Deze kunnen je imago in een keer onderuit halen. Kijk maar naar paardenvlees of verkeerde antibiotica. 99 % doet alles goed een een paar hufters maken je sector stuk. Rust in de tent en met elkaar het vertrouwen weer opbouwen, want zonder Rabo waren we als boeren veel slechter af. Kijk maar naar Deutsche Bank.

 • agratax2

  cornelis22. Fusies tussen lokale Rabo banken stoppen betekent dat velen van hen te klein zijn en door de toezichthouder gesloten worden wegens te veel personele kosten t.o..v de omzet en niet voldoende kennis in huis om de risico's voor de spaarder en geld verschaffer te waarborgen. Helaas maar fusies blijven nog wel even nodig in de wereld waar omzet vergroting de enige weg lijkt te zijn naar overleven. Dit geld voor boeren, middenstanders, scholen, gemeenten en dus ook voor banken.

 • koestal

  Minderhout gaat nu de zaak leiden ,een ervaren bankman .

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.