Commentaar

854 x bekeken 1 reactie

Ethanolsector klaagt terecht in Brussel

De Europese ethanolsector trekt terecht opnieuw aan de bel in Brussel. Amerikaanse exporteurs hebben een nieuwe sluiproute ontdekt om ethanol te verkopen in de EU, waarbij ze invoerheffingen ontduiken.

Maar ook de EU mag zich wel eens achter de oren krabben. Hoe ingewikkelder de regels, des te vernuftiger de methodes om die te ontduiken. En des te lastiger het is om misbruik bloot te leggen. En het Europese systeem van importheffingen ís ingewikkeld. Het werkt met allerlei codes voor verschillende soorten producten. Per code gelden aparte regels en heffingen.

In maart 2012 scherpte Brussel de regels aan voor de import van Amerikaanse ethanol. Voorheen werd ethanol ingevoerd in enkele lidstaten (Nederland, Verenigd Koninkrijk en Finland) als een chemisch product, tegen een invoerheffing van 6,5 procent van de waarde. De andere lidstaten legden een veel hogere heffing op van 102 euro per kuub. Die sluiproute is door de aanscherping geblokkeerd.

Maar E-Pure heeft aanwijzingen dat Amerikaanse ethanol in een veel lagere concentratie toch in de EU komt tegen het lage importtarief. Dat is oneerlijke concurrentie voor de Europese industrie. Daarom is het terecht dat E-Pure Brussel vraagt dit te onderzoeken.

De VS beschouwt zichzelf als wereldkampioen vrije handel. Maar de belangrijkste voorwaarde daarvoor is dat alle spelers op de markt gelijke kansen krijgen. Daar zijn invoerheffingen voor bedoeld. Het ontduiken van de heffingen moet daarom streng worden aangepakt.

Eén reactie

  • info140

    De VS zijn wereldkampioen vrijhandel, doch alleen volgens hun eigen definitie en regels van vrijhandel. Tel maar eens op hoeveel interne markten zij zelf afgeschermd hebben, met steeds wisselende motivaties.

Of registreer je om te kunnen reageren.