Redactieblog

882 x bekeken 1 reactie

Discriminatie

Discriminatie mag niet, merkt mijn mede-columnist Willem Bruil terecht op in zijn column 'Zwarte Piet' van vorige week. De bedrijfsopvolgingsfaciliteit (BOF) in de erf- en schenkbelasting ligt onder vuur.

Volgens de rechters in Breda is de fiscale behandeling tussen bedrijfsvermogen en privévermogen zo scheef geworden dat er geen goede rechtsvaardigheidsgrond meer voor is.

De adviseur van de Hoge Raad (advocaat-generaal) is het gedeeltelijk met de rechtbank eens. Ook hij vindt dat aan de BOF een discriminatieluchtje hangt. En ik ben het daar mee eens. De BOF is in de loop der jaren steeds ruimer geworden. Het was voor 2004 een faciliteit voor ondernemingen met een lage rentabiliteit en veel eigen vermogen (lees boeren). Nu geldt de regeling voor alle ondernemers. Ook voor ondernemers die de faciliteit financierings-technisch niet nodig hebben!

Dat het verschil in behandeling gigantisch is, blijkt zonneklaar uit het volgende eenvoudige voorbeeld: een opvolgende neef of nicht betaalt over een miljoen geschonken bedrijfsvermogen geen cent schenkbelasting. Bestaat de schenking echter uit spaargeld van oom of tante, dan incasseert de Staat maar liefst 387.351 euro. Dit grote verschil in behandeling is niet meer uit te leggen.

De kans is groot dat de regeling na de uitspraak van de Hoge Raad versoberd wordt. Afschaffen zie ik niet gebeuren. Onze Nederlandse overheid moet namelijk van 'Brussel' bedrijfsoverdrachten niet onmogelijk maken door fiscale belemmeringen op te werpen. Helemaal afschaffen mag dus vanuit Europa niet. Voor zover de faciliteit betrekking heeft op het verschil tussen de vrije verkoopwaarde en de waarde going concern (de waarde van een onderneming in het geval zij in haar geheel wordt verkocht om daarna te worden voortgezet) van het bedrijf is er geen sprake van discriminatie. Rekening houden met een lage rentabiliteit op eigen vermogen is een goede reden voor het op de been houden van de faciliteit. Naar mijn mening is afschaffen dan ook niet aan de orde voor dat deel van de regeling.

Natuurlijk dienen de belangenbehartigers van de agrariërs hierop alert te zijn. Anders krijgen zij later de zwartepiet toegeschoven als de hele regeling plotsklaps afgeschaft wordt naar aanleiding van de lang verwachte uitspraak van de Hoge Raad.

Eén reactie

  • ed12345

    Wat mij benauwd ,dat het regeerings en gerechts apparaat steeds verder van de werkelijke wereld vervreemd raakt en het vaak door een te mooie zonnebril bekijken

Of registreer je om te kunnen reageren.