Commentaar

994 x bekeken 1 reactie

Calamiteitenplan

De mensheid riskeert een ramp, een catastrofe, als we arts-microbioloog Jan Kluytmans van de VU in Amsterdam moeten geloven.

Die komt over ons als er bacteriën in de voedselketen komen die resistent zijn tegen carbapenems, de antibiotica die in ziekenhuizen als laatste redmiddel gelden bij ernstige besmettingen. Ziekmakers die al resistent zijn tegen de meeste andere antibiotica, zoals ESBL en MRSA, kunnen met carbapenems nog wel bestreden worden.

De situatie lijkt alarmerend. In Duitsland zijn deze bacteriën al gevonden bij varkens en pluimvee. Het lijkt een kwestie van wachten tot ze ook in Nederland opduiken.

Schrale troost is dat de oorzaak deze keer niet in de veehouderij lijkt te liggen - die overigens hard op weg is het antibioticagebruik fors te verminderen. Mogelijk is de bacterie via een riooloverstort in de veehouderij gekomen. Een besmetting dus van mens naar dier. Gevaarlijk onzorgvuldig antibioticagebruik bij mensen is schering en inslag in een groot deel van de wereld. Daar komt het grootste gevaar niet uit de veehouderij maar uit de humane gezondheidszorg.

Grote vraag is nu: wat moet er gebeuren als deze bacteriën in de veehouderij opduiken en zich via voedsel snel kunnen verspreiden onder de bevolking? Het is tijd om goed na te denken over een calamiteitenplan. Uitgangspunt daarbij moet zijn dat besmetting over en weer mogelijk is, en de veehouderij dus niet bij voorbaat als dader gezien kan worden.

Eén reactie

  • alco1

    Om de aandacht te trekken wordt veelal een te erge voorstelling gemaakt van de situatie, waardoor het juist moeilijker wordt voor een leek een oordeel te vellen.

Of registreer je om te kunnen reageren.