Commentaar

811 x bekeken 4 reacties

Brusselse uitgaven blijven zorgenkind

De Europese Rekenkamer heeft in haar rapport over 2012 alleen wat cijfers hoeven te vervangen. Van het budget voor platteland, milieu, visserij en volksgezondheid is 1,2 miljard euro verkeerd of ten onrechte besteed.

Het komt neer op 7,8 procent. Het is schokkend. Zeker met de wetenschap dat dit over 2011 nog 7,7 procent was. Ondanks alle kritiek toen is er kennelijk geen lering getrokken. Ergo: de foutmarge steeg.

Het blijft niet bij die 1,2 miljard voor plattelandsontwikkeling. In totaal wordt bijna 3 miljard euro niet goed besteed. Natuurlijk gaat er op elk beleidsterrein wel iets fout, maar bijna 8 euro op elke 100 euro is wel heel veel.

Het Europese landbouwbeleid is ingewikkeld. Het kan als een excuusje gelden. De intentie was ook om het nieuwe GLB met ingang van 2015 te vereenvoudigen. Er komt niets van terecht. Waarmee de deur voor fraude wagenwijd blijft openstaan. Het is overigens onduidelijk waar de meeste fouten worden gemaakt. De rekenkamer noemt slechts enkele lidstaten, Nederland komt in dat rijtje niet voor.

Voor het budget maakt het nog niet veel uit. De meerjarenbegroting is net dit jaar vastgesteld. Voor het imago van de landbouw bevat het rapport wel slecht nieuws. De uitkomst is koren op de molen van de EU-criticasters, zeker in een tijd dat iedereen de broekriem moet aanhalen.

Laatste reacties

 • agratax2

  Deze feiten tonen aan dat het in de hele overheids keten kennelijk onmogelijk is om de uitgaven volgens vastgestelde regels te laten verlopen. Het geld wordt of niet goed besteed of er wordt meer uitgegeven dan er binnen komt. Vanaf Gemeente niveau tot Europees niveau hetzelfde liedje, onder het motto 'De burger betaalt'. Zijn politiek leiders met hun ambtenaren apparaat niet bij machte om netjes om te gaan met geld van de burger (hun kiezer en broodheer)? Of zijn bestuurders met hun staf niet doordrongen van hun lakse handelen of is iedere vorm van integriteit voor hen onbekend? Een ding is duidelijk ze leren niet van hun fouten gezien het feit elk jaar weer een gelijk percentage miskleunen.

 • ...............

  @agratax1, ze leren niet omdat het ze toch niet persoonlijk raakt, anders is het een keer sorry zeggn en ze blijven gewoon zitten. Ze moeten al die lui die de fouten maken ook gewoon korten op hun loon, dan wordt er wel beter opgelet.

 • ed12345

  Agratax voorbeelden te over waarom het te veel kost b.v. toen vrouw op de douane school werkte was er 'n bedrag jaarlijks beschikbaar voor bureau inrichting soms werd er gewoon veranderd van inrichting om het geld op te maken anders kregen het jaar daarop alleen het bedrag wat er het jaar er voor was besteed ;Wij hadden in mil.dienst soms op het eind van de maand colonne rijden anders kreeg het bat. de volgende maand minder toegewezen en zo kan ik wel een pagina vol schrijven Als er net als bij Philips indertijd een man op het vliegveld stond waar iereen z'n reisdoel en reden moest opgeven en de man zei ;gaat u maar terug naar kantoor dit kunt ook per telefoon afhandelen.Hoe groter het apperaat hoe moeilijker het is om het enige souplesse te geven Toen ik de gunning had voor de wegen van een dorpje sneeuwvrij te houden moest de gemeente voor zout zorgen als ik dan weer zout nodig had gebeurde het nogal eens dat de secretaresse me vroeg , kan dat een weekje wachten het komt van de week slecht uit In een grote stad is zoiets ondenkbaar voor Montreal heb ik wel eens 1600km (je leest het goed 1600)moeten rijden om 33ton zout te halen a $75 per ton transp kosten voor zout wat ong $55 per ton kost Hoe groter het apparaat hoe meer verkwisting

 • ed12345

  Nog even zoals bij Philips zo zou bij overhied ook moeten zijn

Of registreer je om te kunnen reageren.