Commentaar

1377 x bekeken 1 reactie

Broddelwerk

De fusie van de VWA, de AID en de PD is vooralsnog geen succes gebleken. In plaats van de geplande besparing van 50 miljoen euro per jaar, kwam de nieuwe Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) uit op 3 miljoen euro en dat zal volgens de Algemene Rekenkamer voorlopig niet veel meer worden.

Het nieuws volgt op het bericht van dinsdag dat volgens de Onderzoeksraad voor Veiligheid de NWVA vorig jaar steken heeft laten vallen bij de beteugeling de salmonella-uitbraak die is veroorzaakt door zalm. Dit terwijl de samenvoeging juist tot méér slagkracht had moeten leiden.
Het is niet verbazingwekkend dat de 50 miljoen besparing niet is gehaald. Dat begrote bedrag was namelijk geen optelsom van financiële voordelen door een fusie. Het is wat de ministeries van Landbouw en Volksgezondheid in 2007 op de diensten moesten bezuinigen. In plaats van een gedegen analyse baseerden de ministeries zich op 'globale overwegingen en vermoedens', zegt nu de Rekenkamer. Broddelwerk dus.
Tegen deze achtergrond doet de regering er goed aan de kritiek vanuit de landbouw op de opheffing van de productschappen toch eens goed op zich te laten inwerken. Ook dat besluit is meer een principebesluit dan het resultaat van een gedegen analyse vooraf van voor- en nadelen. Waarom wachten tot de Rekenkamer in 2018 zegt dat de opheffing van de Productschappen bij lange na niet heeft opgeleverd wat er in 2012 van werd verwacht? Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald.

Eén reactie

  • schoenmakers1

    gewoon bovengrens stellen wat het mag kosten, wordt bij de boeren ook vaak gedaan met regelingen, werkt goed, nooit overschrijding

Of registreer je om te kunnen reageren.