Commentaar

3 reacties

Brabant versus Bretagne

Brabant en Bretagne delen meer dan hun beginletters. Beide landsdelen kampen met een intensieve veehouderij die in de verdrukking zit en met slachterijen in problemen. Maar de verschillen zijn veel groter dan de overeenkomsten.

Zie de manier waarop boeren hun ongenoegen uiten. Nederlanders stropen de mouwen nog eens op, Fransen gaan de straat op. De boeren daar staan in hun strijd tegen de ecotaks overigens zij aan zij met transporteurs en ontslagen werknemers van slachterijen. Ook dat zou in Nederland onbestaanbaar zijn. Nederlandse boeren juichen sanering in de verwerkende industrie in de regel van harte toe.

Frankrijk kent een traditie van heftig straatprotest, het levert vaak klinkklare munt op. Zo lijkt het ook nu te gaan. Dit roept vragen op. Moeten Nederlandse boeren jaloers zijn op hun Franse collega's? Is deze 'Franse slag' effectiever dan het Nederlandse poldermodel? Nee, het straatgeweld dreigt te escaleren en afgedwongen toezeggingen blijken vaak nogal zacht.

Typisch Frans is de reflex dat de staat problemen moet oplossen. Dat heeft lang goed gewerkt, maar is in de huidige tijd onhoudbaar. Ten eerste is de overheid platzak. Ten tweede hebben we tegenwoordig de EU, die steun bovendien afbouwt. Juist Franse slachterijen voelen dat, want die zijn daar sterk afhankelijk van. Directe overheidssteun zou een terugkeer betekenen naar nationaal beleid, met alle nadelen van dien, met name voor veehouders in andere lidstaten.

Laatste reacties

 • agratax2

  Johan dat jij schrijft 'De overheid is platzak', m.a.w. de overheid kan niets voor de boeren doen. Hiermee ontsla jij de overheid van zijn eerste taak 'veiligheid en voedsel zekerheid voor zijn burgers garanderen. Een zin verde zeg je 'We hebben tegenwoordig de EU' Als Parijs c.q. Den Haag niet meer verantwoordelijk zijn voor hun burgeres maae de EU is nu de eindverantwoordelijke geworden, wordt het tijd dat we als EU burgers eens om tafel gaan en een nieuw democratisch model uitdenken. Ik zou zeggen de nationale overheden kunnen we als Brussel dan toch verantwoordelijk is wel opdoeken. Dan weten we wie we als verantwoordelijke moeten aanspreken en is de tijd van -elkaar uit de wind houden- voorbij. nu verschanst de nationale overheid zich achter Brussel en Brussel schuift de problemen terug naar de lidstaten. Van enig verantwoordelijkheidsbesef is geen sprake.

 • alco1

  De Fransen kunnen dan misschien wel harder demonstreren. Ik zie ten opzichte van ons totaal geen betere omstandigheden, zelfs veel minder. Dus kan men stellen dat de urgentie hoger is, maar ook voor hetzelfde geld dat hun demonstraties juist tegenwerken.
  Als je over 'platzak' praat, kun je net zo goed stellen dat 'Europa platzak' is.
  De verantwoordelijkheid verdwijnt echter niet als je geen toeslagen meer kunt geven agratax, ook hier in Nederland kunnen de boeren allerlei bepalingen opgelegd krijgen, zonder toeslagen te ontvangen, echter verdwijnt wel het gemakkelijkste 'dwangmiddel''.
  Wel ben ik met je eens dat het afgelopen moet zijn met de 'verschuil' politiek.

 • ed12345

  Johan ik denk dat een van de grootste verschillen is dat in Frankrijk door hun politieke stelsel de landbouw belangrijk is wat in Nederland politiek gezien niet gezegd kan worden

Of registreer je om te kunnen reageren.