Redactieblog

1935 x bekeken 5 reacties

Alleen maar blij met hoge melkprijs?

"Een feest", zegt Hanna,"die steeds hogere melkprijzen. Met goede gehaltes zit je op vijftig cent per kilo. Dat is het dubbele van een paar jaar terug. Wie had dat ooit kunnen denken?"

“Je weet niet hoe lang dat duurt”, temper ik haar enthousiasme. “Het komt niet door de afzet in eigen land, maar door de hoge prijzen op de wereldmarkt. Als die in elkaar zakken, is het weer gedaan met je feest.”

“Als je niet blij bent met een hoge melkprijs, ben je nooit blij”, foetert Hanna.”Dan word je een echte klagende boer. Zo’n type dat zorg heeft als de prijzen hoog zijn, maar lager kunnen worden en die diep in de put zit als de prijzen laag zijn. Zo iemand is nooit tevreden en zijn gezin lijdt eronder.”

Ik zwijg. Hanna heeft natuurlijk gelijk, maar ik denk dat de bomen niet tot in de hemel groeien. We moeten rekening houden met een daling van de prijzen. Daarvoor zijn ze te snel gestegen. Dat kan nooit stabiel zijn.

Daarnaast is er nog een aantal zaken dat me zorgen baart. FrieslandCampina sluit consumptiemelkfabrieken omdat de omzet stagneert. Dat blijkt ook uit cijfers. Het gemiddelde melkverbruik per hoofd van de bevolking in Nederland is in vier jaar gedaald van jaarlijks 52 liter naar 49 liter. Dat is per jaar een liter de man minder. Als dat zo doorgaat, is melk straks een te verwaarlozen product.

Hanna leest over mijn schouder mee en schudt het hoofd: ”Valt me tegen. Weet je nog de reclame in vroeger jaren? Die van Joris Driepinter? ‘Drink per man driekwart kan’. Per dag, wel te verstaan. Dan zouden we nu meer dan 250 liter melk per man moeten drinken. Die slag hebben we verloren.”

FrieslandCampina verwacht kennelijk een verdere daling en sluit daarom de fabrieken. Trouwens, bij kaas zie je ook een stabiel tot dalende consumptie. En dat terwijl de ene na de andere kaasfabriek uit de grond wordt gestampt.

“Als we in 2015 meer gaan melken – en dat doen we  – moeten we het hebben van de export. Dat wijzen de cijfers duidelijk uit“, sluit Hanna af. ”Of meer reclame maken voor onze producten”, voeg ik nog toe.

Laatste reacties

 • alco1

  Het is de grote vraag wanneer de prijzen weer zullen zakken. Als dit pas zal geschieden over anderhalf jaar, bij het einde van het quotum,wat zal er dan een kritiek komen over het afschaffen. Laten we hopen dat ieder weldenkend mens zich dan nog kan herrinneren dat we ook met quotum, dramatische prijzen gehad hebben.

 • Rip

  Maar goed dat de klagende vergaderboer een beetje vrolijke vrouw heeft. Het zijn immers melkprijzen om van te smullen. Wij hebben nog nooit zo'n gunstige liquiditeit gehad. En wees eerlijk, de melkprijs is veel sterker gestegen dan de kosten. Ik denk dat boeren nu weer eens echt goede jaren kunnen maken. En dat werd tijd ook.

 • wmeulemanjr1

  Ben niet blij, maar gewoon tevreden. Dit zijn prijzen die we verdienen, de kosten zijn er immers ook nog, en dat zijn er nog al wat.

 • Zuperboer

  Juust @Meuleman het komt je gewoon toe en 't is nog lang geen euro de kg produkt.

 • koestal

  Hier zaten veel boeren op te wachten ,een aantal had nog een betalingsachterstand op de voerrekening ,kan die ook weer inlopen ,overigens zijn allerlei kosten ook weer gestegen

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.