Commentaar

4 reacties

Akkerbouw boert beter dan melkveesector

De akkerbouw draait op een interessant moment beter dan de melkveehouderij.

De akkerbouwsector heeft de wind stevig in de rug. Dat blijkt uit meerdere signalen, zoals uit de Agro Vertrouwensindex; dat is een combinatie van de stemming onder ondernemers in alle landbouwsectoren, nu en over de komende twee à drie jaar. De index steeg in de pluimveehouderij, varkenshouderij en melkveehouderij, maar het vertrouwen groeide vooral fors in de akkerbouw.
De positieve stemming onder telers wordt gefundeerd door hoge noteringen in diverse markten. De graanprijzen daalden minder dan analisten begin dit jaar dachten, en ondersteunen daarmee ook de opbrengsten in de zetmeelaardappel- en suikerbietenteelt. Ook saldo's van cash-gewassen als consumptieaardappelen en uien liggen in ieder geval ruim boven de toegerekende kosten. Zelfs marginale gewassen als hennep en vlas komen weer uit het slop, dankzij groeiende vraag naar duurzame materialen voor industriële toepassingen.
Dat de rendementen en de verwachtingen ervan in de toekomst hoog zijn in de akkerbouw, blijkt ook uit een studie over de melkveehouderij van het Centrum voor Landbouw en Milieu (CLM), als voorzet in de discussie over het mest- en melkbeleid na 2015. Hoewel er na 2015 wat quotering betreft geen belemmering meer is voor een akkerbouwer om geheel of deels in de melkveehouderij te stappen, is zeer onwaarschijnlijk dat telers zo'n stap zetten, concludeert het CLM. Niet alleen omdat de investeringen erg hoog zijn, ook omdat de rendementen in de akkerbouw inmiddels meer dan concurrerend zijn.
Per €100 kosten stegen de opbrengsten in de akkerbouw de afgelopen vijf jaar van €90 tot €112, tegen een stijging in de melkveehouderij van €70 tot €93. Zo'n situatie heeft zich in de afgelopen decennia zelden voorgedaan. Toch zouden grote telers, die ook beseffen dat huidige rendementen geen garantie zijn voor de toekomst, vanwege risicospreiding serieus kunnen overwegen te investeren in een melkveepoot onder hun akkerbouwbedrijf.

Laatste reacties

 • agratax2

  Ik ken gemengde bedrijven op de zandgrond, die het de afgelopen jaren zeer goed hebben gedaan. Ik denk beter dan de gespecialiseerde bedrijven. Zij weten door wisselbouw en mest hun bodem gezondheid op een hoog niveau te houden en daarmee hun opbrengst zekerheid.

 • alco1

  Wat is het verschil tussen gemengde bedrijven en specialistische bedrijven die samenwerken met andere bedrijven voor o.a. mestafzet?
  De prijs voor de akkerbouw producten zijn momenteel goed en dat is de enigste reden waarom akkerbouw goed draait. En dat zonder quotering voor veel producten. Voor hetzelfde geld is het volgend jaar weer totaal anders.
  De vrijheid moet er dan zijn om te switchen zonder kostenverhogende quotering of allerlei andere onnozelige wetgeving.
  Veel mensen zeggen dat Nederland te duur is voor de veehouderij.
  Akkerbouw niet dan in vergelijking met het buitenland?

 • info36

  Het is nog geen 2 jaar geleden dat de akkerbouw behoorlijk in de goot lag met afbraakprijzen voor aardappelen en uien. Veel bedrijven hadden een liquiditeitstekort in het voorjaar. Men vergeet snel.
  De melkveehouderij draait heel goed op dit moment trouwens.
  De akkerbouw ook maar dat kan volgend jaar wel eens heel anders zijn.

 • ed12345

  Ik zie mezelf nog niet na het melken nog een poosje een perceeltje graan uit basiszaad selecteren Ik ben geen vee mens ,het gezegde schoenmaker blijf bij je leest blijft volgens mij nog steeds actueel ,maar je moet iets doen waar je hart bij is
  Info 36 helemaal met je eens niet te vlug de vlag uithangen

Of registreer je om te kunnen reageren.