Redactieblog

laatste update:5 feb 2014

‘s Werelds grootste 100

Coöperaties zijn wereldwijd toonaangevend 
in de agrosector met een totale omzet van 
bijna 400 miljard euro.

Voor de Spaanse NCR mijn ranglijst van de 100 grootste land- en tuinbouwcoöperaties weer eens geactualiseerd. De toekomst van wereldwijd miljoenen boeren hangt af van deze giganten met een gezamenlijke omzet van 382 miljard euro.

De Japanse aan- en verkoopcoöperatie Zen-noh opent met een omzet van 55 miljard euro. Actief in alle takken van sport, met provin-ciale lidcoöperaties die weer lokale lidcoöperaties hebben. Maakt de 
afstand tot de leden wel erg groot. De koepel is bijna twee keer het 
totaal van de zeven Nederlandse coöperaties in de lijst (33 miljard): FrieslandCampina, ‘boergenoteerd’ Vion, FloraHolland, nog-coöperatie ForFarmers, Agrifirm, Cosun en op The Greenery. Je vindt ze op respectievelijk de plaatsen 6, 7, 22, 36, 41, 49 en 66. Na Zen-noh, de VS, Frankrijk en Duitsland zijn ‘we’ het 5e land van de wereld. Mag je best trots op zijn, toch?

Van de 100 toppers komen er 62 uit Europa. Helder dus waar de 
coöperatieve bakermat ligt. Samen goed voor precies 50 procent van de totaalomzet. Er blijkt nog een derde grootmacht: de VS, aangevoerd met 
’s werelds nummer twee: CHS, ook een aan- en verkoop-topcoöperatie. Met beursgenoteerde preferente aandelen en dus pottenkijkers van buiten. De 20 Amerikaanse coöperaties nemen samen 22 procent van de omzet voor hun rekening. Samen met Europa en Japan zitten we dan al op 87 procent. Onder de ‘restjes’ treffen we dan onder andere ’s werelds nummer drie met 13 mrd euro: Fonterra, onze Nieuw-Zeeuwse tegenvoeters die in Heerenveen aan het graven zijn. Hun Europese hoofdkantoor staat in Amsterdam en is, om fiscale redenen, een Nederlandse coöperatie.

In de eerste helft van de lijst treffen we verder nog drie Canadese 
coöperaties aan: twee in aan- en verkoop en zuivelcoöperatie Agropur. Daarnaast het Indiase IFFCO, mondiaal actief in agro-chemicaliënwinning en met de helft van haar omzet uit kunstmestsubsidies. Zuivelcoöperatie Amul, de trots van het land van de heilige koe, volgt op plaats 52.

Veel grote aan- en verkoopcoöperaties en zuivelcoöperaties dus in de lijst. Opgeteld 55 cases en 66 procent van de omzet.

De successen en mislukkingen van deze reuzen bespreek ik in deze nieuwe serie columns. Grote coöperaties met hun eigen uitdagingen en manier van denken. Behoud van ledenfocus blijkt een lastige. Grootte is geen garantie voor succes.

Of registreer je om te kunnen reageren.