Redactieblog

28 reacties

Zuivelsysteem Canada onder druk

Weet u nog dat Dutch Dairymen Board (DDB) bij monde van Sieta van Keimpema het Canadese zuivelsysteem verheerlijkte? Welnu, het staat op barsten.

Het leek zo mooi. De binnenlandse markt in Canada wordt afgeschermd met tariefbarrières tot 300 procent. Er mag dus niets binnenkomen. Dat leverde totnogtoe hoge prijzen op.

Het systeem wankelt. De heffingen aan de grens gelden alleen voor volwaardige zuivelproducten en niet voor derivaten zoals melkeiwitconcentraten. Dus worden die nu wel geïmporteerd. De zuivelfabrieken maken van dit goedkope product een nieuw soort Griekse yoghurt. Die concentraten zijn gewild, maar verdringen wel duurdere eiwitten uit eigen land. Vooral nu de eiwitten ook gebruikt worden in kaas en sportdranken.

Niet alleen particuliere fabrieken doen mee aan dit kunstje, maar ook de coöperatieve. Ze kunnen ook niet anders, want anders kunnen ze niet concurreren met hun particuliere collega’s.

Zo wankelt het Canadese Zuivelsysteem. Het aanpassen van de regels schijnt moeilijk te zijn in verband met internationale afspraken. Het is een bewijs dat het optrekken van handelsmuren op den duur niet houdbaar is.

DDB moet daarom niet meer aankomen met het Canadese systeem. Voor ons is het al niet haalbaar omdat we dan zelfvoorzienend moeten zijn. Dat betekent dus een fikse daling van de productie. Die komt er niet omdat er net is besloten de productie in de EU vrij te laten en dus uit te breiden.

Nu daar nog bij komt dat systeem niet meer houdbaar lijkt, moeten we het Canadese systeem maar gauw vergeten.

Laatste reacties

 • W Geverink

  Sinds jaar en dag wordt door de industrie geprobeert het Canadese quotum systeem te ondermijnen. Natuurlijk is hier in Canada vele miljoenen extra winst te halen voor de industrie als de boeren zoals in Europa het melkquotum afhandig zou kunnen worden gemaakt. De laatste poging daartoe is in de ruilhandel het Canadese heffingsvrije beef quota voor Europa te verruimen van iets van 50000 ton naar 80000 ton. Hopelijk weten de Canadese onderhandelaars dat van het huidige beef quotum maar een fractie wordt gebruikt. De industrie is blij met boeren als vergaderboer die bang zijn om geld te verdienen.

 • alco1

  Marge is het enigste wat regulerend werkt.

 • Mozes

  W. Geverink, hoe denk jij te rechtvaardigen dat Canada wel exporteert naar andere landen maar andere landen niet mogen exporteren naar Canada?

 • GCK

  Vergaderboer is zo druk met zijn leedvermaak, dat hij vergeet dat dergelijke praktijken in europa ook al gebeuren. Goedkope eieren worden geimporteerd uit landen die het niet zo nauw nemen met welzijnseisen.
  Met de melk gaat dat straks allicht ook gebeuren.

 • W Geverink

  Lullekoek Mozes. Ik eet hier Nederlandse kaas en Deense en Franse Brie en noem maar op. De boterolie is voor zover ik weet het gat dat in de handelsovereenkomst met de states werd overzien. De import/ export is beperkt en dat komt onze melkveehouders ten goede. De Canadese melkveehouders halen namelijk hun hele inkomen uit de melkkoeien. Hoe kunnen jullie daar kritiek op hebben, vooral als je voor je inkomen afhankelijk bent van een uitkering ?!!

 • Mozes

  Een aantal jaren geleden heb ik een nieuwe schuur gebouwd. Op iedere houten plaat stond vermeld dat het gemaakt was in Canada. Europa heeft ook houtbouw, vooral in Scandinavië is dit een belangrijke sector. Het Canadese hout wordt vrij toegelaten in Europa, de Europese houtsector moet de concurrentie maar accepteren.
  Hier ligt het probleem waar Canada steeds meer tegenaan loopt. Men kan niet voor producten waar men sterk in is vrije toegang verlangen tot de markt van anderen en hun eigen markt voor producten van anderen afsluiten.

 • alco1

  Hallo mozes. Ik heb een vraag? Heb jij dat artikel nog gezien waarbij een Amerikaans onderzoek de resistentie door anti biotica aan de kaak stelde. Hierin maakte Romeijn een behoorlijke bloeper ten opzichte van de economie en ons. dat heb nogmaals onder de aandacht gebracht bij een ander item, maar ik kan het gewraakte stuk niet weer vinden. Zou het zo kunnen zijn dat Romeijn tot de redactie behoort?

 • W Geverink

  Wat voor europese spullen moet Canada binnen laten in ruil voor dat hout mozes? Mijn boodschap is als vergaderboer een grote mond wil hebben over het Canadese quotum systeem moet ie Hanna geen boodschappen laten halen van de inkomenssteun maar die centen onmiddelijk terug sturen. De groeten allemaal W Geverink Canada.

 • gerjan slingenbergh

  Vergaderboer wil meer melken voor minder. Hoe dom kun je zijn.

 • Mels

  W Geverink. Heerlijk. Ik heb een medestander. De meesten vreten van Eu en mopperen dat alles zo duur is maar wel stallen van vele tonnen euros bouwen......

 • Mozes

  W Geverink, belastinggeld van de burger gebruiken voor subsidie voor de boer is een overheidsmaatregel waarmee men de burger laat betalen voor de boer. Het leidt er echter wel toe dat de burger minder voor voedsel hoeft te betalen.

  De markt afschermen waardoor de burger meer voor voedsel moet betalen is ook een overheidsmaatregel waarmee men de burger laat betalen voor de boer. De markt afschermen is dus net zo goed overheidssteun als subsidie en in beide gevallen moet de burger betalen.

 • Mozes

  Alco1 , die blooper maakte Romeijn in de discussie ' banen van landbouw naar natuur' . Jij hebt daar aan gerefereerd in de discussie 'Amerikaanse gezondheidsspecialisten wijzen op risico's antibiotica'. Deze is terug te vinden door eerst naar |Varkenshouderij | te gaan en dan te zoeken op 'antibiotica'.

 • Paul Grefte

  Toch houdt het Canadese quota systeem m.i. nooit stand. Maak eens even een uitstapje naar de broilerquota. Dit kostte midden jaren 80 $ 8,-. Nu 28 jaar later kost een broilerquota $ 135,- Dit is in 28 jaar een stijging van $ 127,- In die 28 jaren zijn 196 koppels met kuikens gemest. Per afgeleverd kuiken is het productierecht met bijna $ 0,65 in waarde toegenomen! Hier komen de extra quota die in de loop der jaren extra zijn uitgedeeld nog bij. Logisch dat Canadese veehouders zweren bij dit systeem. Want val het weg, dan zitten ze met veel te veel financiering op veel te kleine bedrijven. Luister maar even naar 'van leg over op vlees in Ontario'. of kijk straks even naar bzv internationaal.
  Met kuikens mesten zijn ze natuurlijk niet echt bezig, dus of het nu zo'n goed alternatief voor een vrije markt-systeem is moet je je toch echt af vragen......

 • Stammie

  Volgens mij is een systeem met quota en marktbescherming alleen maar een mooi systeem voor de stoppers. Opbrengstprijs is inderdaad hoog maar kostprijs ook door duur quotum en door het feit dat elke boer precies weet wat opbrengstprijzen doen, zodoende kun je heel ver gaan met je financiering en worden andere productiemiddelen zoals grond ook extra duur. Of je nou een vrije markt hebt of een Canadees systeem een gedeelte verdiend geld een gedeelte kan net rondkomen en een groep is gewoon niet goed genoeg en komt te kort.

 • japke33

  Er is maar 1 systeem belangrijk. Het systeem waar vraag en aanbod op elkaar is afgestemd. Zodat de boer altijd een eerlijke prijs krijgt voor zijn product. Jammer dat veel boeren dat niet willen zien, en zodra ze de kans krijgen, de DDB of EMB afzeiken. Terwijl die de enigen zijn die in de gaten heeft, dat een boer zonder goede melkprijs geen toekomst heeft. En al helemaal niet in het dure Nederland.

 • loef

  Zo is het maar net, helemaal gelijk japke al zullen er altijd wel wat over blijven.

 • Mozes

  Japke33, afgelopen dinsdag was ik op een kaasinformatieavond van district Twente van RFC. Na afloop hoorde ik een aantal districtbestuursleden vertellen dat men bij RFC het voornemen heeft om de melkprijs voor DDB boeren te beperken tot 40 cent. Deze boeren hebben immers zelf aangegeven dat men een vaste melkprijs wil onafhankelijk van de markt. Het is dan ook niet nodig om voor deze boeren de markt te volgen boven de 40 cent. Chauffeurs van de RMO zouden al opdracht hebben gekregen om van iedere boer te registreren wie wel of niet een DDB bord voor het erf heeft staan.

 • alco1

  japke en loef. Denken jullie nu echt niet verder dan onze landsgrenzen of zelfs europese grenzen. Als het maar enigzins mogelijk was om de markt te reguleren zou iedereen dit bejubelen. Echter is het onmogelijk om wereldmarkt niet af te stemmen op vraag en aanbod.

 • alco1

  Huh. 'Niet' er tussenuit. Echter is het onmogelijk om de wereldmarkt af te stemmen op vraag en aanbod.

 • joja

  Mozes, best die 40 cent is prima. Maar dan ook in de tijd als jij voor 28 cent melkt wil ik ook 40 cent. Laat RFC doen wat ze moeten doen en dat is onze melk verwerken voor een prijs waar we allemaal mee vooruit kunnen. Net als of we nu een geweldige melkprijs krijgen, 20 jaar geleden kregen we een gulden per liter. Naar inflatie gerekend is de melkprijs dus niet supper!

 • ed12345

  Jongens als ik in NL ben zie veel nieuwe gebouwen op het boerenland ,ik lees in Boerderij dat veel jongeren naar 150 a 200 koeien willen.Hier in oost Ontario en Quebec zijn er wel wat nieuwe stallen ,maar zijn vrij simpel ,hier worden ze gebouwd zonder subsidie.!!!!Zeker er zijn bedrijven met 150 en meer koeien maar het is niet de norm de moderne bedrijven zitten meestal zo tussen de 80 en 120 koeien ,en geloof me hier een bedrijf met 60 koeien die een beetje oppassen verdiennen goed de kost zonder allerlei subsidies
  Wat klanten laten betalen aangaat ,Enkele jaren geleden ging mijn vrouw met onze dochters naar Florida en bracht de Kasbon van de super mee ,heb dat allemaal terug zitten rekenen (andere inhouds en gewicht maten)en de USA $ terug gerekend weet je de gewone dingen zoals melk kaas brood enz. was op centen na dezelfde prijs wat echt goedkoop was ,de rotzooi zoals Chips .Dus luitjes graag geen onzin verhalen.Nog even een kleine opmerking het schijnt in de USA de grootste tegenstander van een quota systeem is de verwerkende industie

 • agratax2

  @Mozes. Burgergeld gebruiken om de voedselprijs laag te houden, betkent dat de kosten voor d evoedselproductie NOOIT kostendekkend worden en daarmee wordt de prijs van ons basisproduct, voedsel, kunstmatig laag gehouden, misschien wel te laag gehouden. Wat zal het gevolg zijn van als de steun bedragen weg vallen? De boeren hebben maar een uitweg, Productie verhogen. Gevolg -Prijs verlaging- is dit wat Vergaderboer en velen van jullie voorstaan. Dan wens ik de eeuwig achter de feiten aan rennende boeren veel geluk met hun race zonder finish.

 • agratax2

  @Ed12345. Ik ben het met je eens, over de hele westerse wereld ligt de voedselprijs op een redelijk gelijk niveau de verschillen zitten doorgaans in de extra's BTW, speciaalzaak of super en dat soort zaken. De enige die behoefte hebben aan een lage prijs voor basis voedsel zijn de verwerkers en de handel maar ook de politiek maakt hier goede sier mee en als de wereld nog meer 1 handelsblok wordt zal de subsidie die ook in USA nog niet weg is, worden afgebroken en geldt de laagste prijs waar ook ter wereld als basis voor alle boeren. Ik adviseer de boeren dan ook hun productie tot in de hemel op te schroeven, kan de prijs zo snel mogelijk naar beneden en hun levensstandaard tot onder het maaiveld dalen. De handelaren zullen u , voedselproducenten, er eeuwig dankbaar voor zijn. Als de boeren het dan helaas niet meer volhouden, komt de tijd terug van groot grond besit met moderne lijfeigenen en plantage productie. De Sovjet Russen waren hun tijd ver vooruit en hebben daardoor nu een voorsprong die ze alleen nog moeten bijschaven richting Vrije Economie.

 • alco1

  Ed en agratax. Ik kan volledig met jullie meegaan in jullie gedachte.
  Maar hoe los je het op en kom er nou niet mee dat we onder de behoefte moeten produceren, om een krachtige onderhandelings positie te verwerven, dat begrijpt iedereen. Maar hoe wil je dat structureren in deze wereldmarkthandel.

 • ed12345

  Alco ik ben er ook van overtuigd dat voor typische zuivel zoals kaas ,boter en melk en vlees e.d een open wereld handel niet overal de oplossing is, natuurlijk NL heeft export nodig ,maar dat zou tot de EU beperkt moeten zijn dan kun je misschien een prijs controle en beheersing invoeren Al is het logisch dat b.v. Polen of Tjechie niet de levens standard van NL of DL heeft dus ook niet het zelfde kan betalen voor levensmiddelen .Niet vergeten dat bij een aanbod overschot van enkele procenten de prijs vaak helemaal onderuit gaat Ik blijf er bij dat de productie afstemmen op de vraag de beste oplossing is wat vrij makkelijk is met melk maar natuurlijk veel moeilijker met akkerbouw producten

 • alco1

  Ed. Er IS een wereldmarkt die niet te sturen valt. Ik zeg niet dat dat de oplossing is.

 • janskip

  tuurlijk blijft het Canadese systeem bestaan er zijn nergens zoveel innovatieve boeren als in Canada omdat ze geld verdienen en dat trekt de hele economie omhoog omdat ze veel makkelijker kopen van trekkers tot melkstallen en van iglo s tot een nieuwe auto
  dat helpt de economie vooruit en niet een Quota systeem op basis van afbraak van de veehouderij maar voor een goede boterham en economie
  www.vitados.com

 • Mozes

  Janskip, welke innovaties doen de Canadese boeren?

Laad alle reacties (24)

Of registreer je om te kunnen reageren.