Commentaar

2377 x bekeken 1 reactie

Twee financieel erg goede akkerbouwjaren op rij

Oogstjaar 2013 ligt in lijn met dat van 2012. Het is financieel opnieuw goed.

Het is begin oktober 2013 en er is volop reden voor akkerbouwers om in opperbeste stemming te zijn. Het weer en de grond zijn precies zoals je ze wilt hebben om aardappelen, suikerbieten en uien te rooien. Het groeiseizoen was voorspoedig; grillig qua weer, maar makkelijk qua werk. Telers konden vlot zaaien en poten, onkruidbestrijdingen lukten goed, de ziektedruk was laag.
De opbrengsten zijn weliswaar niet top, maar zeker goed te noemen. Tegen de achtergrond van (het vooruitzicht op) goede akkerbouwprijzen reden genoeg om met een opgeruimd gevoel aan het werk te zijn. Al helemaal omdat na een voorspoedige oogst van de maaigewassen, in elk geval die voor oogst 2014 klaargelegd en ingezaaid konden worden.
Anders dan in de glastuinbouw, pluimveehouderij of varkenshouderij heeft de akkerbouwer maar ten dele invloed op het resultaat van zijn inspanningen. Hij moet rekening houden met weer en klimaat, maar controle heeft hij niet. Ook wat de grond kan leveren is voor de akkerbouwer tot op zekere hoogte een gegeven. Ik wil maar zeggen: een goede combinatie van weer en markt is een 
geschenk.
Voor gras en mais, twee enorme teelten in Nederland, moet de toon wat anders zijn dan voor de akkerbouwgewassen. Door het late, koude voorjaar zijn de opbrengsten aan de krappe kant. En let op: hier ontbreekt de euforie van compensatie door betere prijzen. Minder kilo's resulteert in de rundveehouderij direct in de noodzaak relatief duur voer bij te kopen.
Voor wat betreft de akkerbouw sprak ik vorig jaar oktober op deze plek de wens uit: 'Nog een paar van deze jaren graag!' Wel, ik geloof dat we het eerste goed jaar al kunnen bijschrijven. Op basis van berekeningen voor een reeks van gewassen in dit oogstnummer van Boerderij kan ik de conclusie trekken van weer enkele honderden euro's saldo erbij. En dat na al een fikse sprong omhoog vorig jaar. Twee financieel zeer goede akkerbouwjaren op een rij, kom daar nog eens om.

Eén reactie

  • koestal

    De regen gooit in het westen wel nu roet in het eten

Of registreer je om te kunnen reageren.