Redactieblog

2 reacties

Toekomst begint vandaag

"Geneuzel", vindt Hans de aandacht die de verbreding van de landbouw krijgt. "Het zijn vooral bedrijven, die het niet kunnen bolwerken op de normale wijze. Daarom zoeken ze een bijverdienste. Dat is prima, maar het is niet de toekomst van de landbouw."

Hans vindt het twee verschillende werelden. De kleine boerderijcampings, de bed en breakfast- en zorgboerderijen, het heeft niks met een vooruitstrevende landbouw te maken. Het zijn vaak de verdwijnende bedrijven, die er een tweede tak bijnemen. Om het leven als boer te verlengen, dan wel de AOW-leeftijd te halen. Of de hobby van boerinnen, die tijd over hebben en geen baan kunnen krijgen. Of het niet aandurven er één te zoeken. Vaak ook nog omdat de boer vindt dat de boerin thuis behoort te zijn.

"Dure arbeidskracht, die boerin thuis", zegt Hans, waarop Hanna boos regeert: "En ik dan? Ik ben altijd thuis geweest en heb meegewerkt. Je vader en ik waren samen boer. We hebben de beslissingen samen genomen en dankzij ons kom jij hier in een opgemaakt bedje terecht. Praat me niet van te dure boerinnen, die thuis zijn. Er zijn zelfs heel wat boerinnen, die beter boer zijn dan de man die in naam de boer is."

Hans schrikt van Hanna's uitbarsting: "Jullie hebben het prima gedaan, samen. Maar de tijden veranderen. Ik vind dat vrouwen, ook boerinnen, buiten de boerderij in deze tijd een baan moeten hebben. Dat geeft zelfstandigheid en brengt bovendien veel geld in het laatje. Jullie zeggen toch altijd dat een boer te weinig per uur verdient? Welnu, laat de vrouw dan een goed salaris verdienen. Dan kun je vergelijken."

Ik breng het gesprek weer terug bij de basis: is verbreding de toekomst van de landbouw, of een bijverschijnsel. Hans is heel duidelijk: "Verbreding is tijdelijk en niet op de toekomst van het boerenbedrijf gericht. Dat moet zich specialiseren met als gevolg schaalvergroting. Elke boer zou vandaag al een plan klaar moeten hebben voor de eerstkomende tien jaar. Ik vraag me af hoeveel boeren dat hebben."

"Veel te weinig", is de conclusie van Hanna.

Laatste reacties

  • alco1

    Het was vroeger zo dat een boerderij automatisch overging op de kinderen, zonder zich daarbij af te vragen: ' Is het wel mijn ding'. Ook echtgenotes kwamen verblind door liefde op een boerderij terecht.
    Met het gevolg dat men z'n ei niet kwijt kon. Gelukkig durven tegenwoordig velen van het voorbetreden paadje te stappen.

  • agratax2

    Als ik het goed lees is Hans, die zgn. een super boer is met toekomst, erg blij met de sponsering van zijn vrouw via een goede baan buiten de deur. Als hij alleen hiermee zijn bedrijf kan opbouwen geeft dit aan dat ons voedsel nog steeds zwaar wordt gesubsidieerd door de boeren. Dit zouden we als beroepsgroep niet moeten willen. De opmerking 'Buitenshuis is meer te verdienen dan op het erf' zegt al genoeg!!

Of registreer je om te kunnen reageren.