Redactieblog

1364 x bekeken 1 reactie

Stoer en lief

“Zo goed zijn als mama, dat wil je ook!”, staat op een roze bladzijde in het Dikke Cadeauboek van speelgoedgigant Bart S.

Rondom de tekst staan plaatjes van schattige meisjes die spelen met schattige stofzuigertjes, blik-en-vegertjes en strijkboutjes. Op een andere pagina worden stoere jongetjes gecombineerd met microscoop, doktersspullen en politiebureaus. De kritiek en aandacht die dit speelgoedboek krijgt zal menig uitgever jaloers maken. Alle media duiken erop. Hoe rolbevestigend is dit reclameboek en hoe erg is het?

Eigenlijk vind ik al die commotie alleen maar leuk. Niemand neemt zoiets toch nog serieus? Beetje nostalgie, dat wel. De herinnering aan discussies op ouderavonden over jongetjes-meisjes-speelgoed op onze kleuterschool, de vrouwenemancipatie, de inkomensverdeling op de boerderij, het komt allemaal weer boven…. Maar wel met een glimlach…

De verbetenheid heb ik achter me gelaten, maar ik ben het niet vergeten. Ik ben blij dat vrouwen tegenwoordig stoer mogen zijn en mannen lief. Maar ik vind het ook prima dat sommige vrouwen liever lief zijn en sommige mannen stoer. En dat mensen lief-stoer of stoer-lief zijn.

Deze week heeft Waterschap Zuiderzeeland zijn nieuwe dijkgraaf verwelkomd: Hetty Klavers. In haar speech benoemt zij de verbinding tussen hoofd en hart: “Ook al voelt iets meteen goed, ik wil altijd weten of het klopt.” Van de 25 waterschappen in ons land hebben we nu 5 vrouwelijke dijkgraven. Het gaat de goede kant op.

Ik geniet ook van onze dochters. Ik zie ze nog lopen als schattige meisjes met hun schattige poppenwagentjes. De ene keer lag er inderdaad een pop onder het dekentje, maar vaak was het wagentje gevuld met rupsen en wormen die ze verder wilden onderzoeken.

Karin is schilder, Ingrid traint op zondagochtend een mannen-roei-team. Ze zijn allebei stoer, ze zijn allebei lief. Ik denk niet dat een speelgoedboek een grotere invloed heeft dan al die mama’s….

Eén reactie

  • koestal

    worden misschien ook nog wel eens dijkgraaf

Of registreer je om te kunnen reageren.