Redactieblog

660 x bekeken 2 reacties

Ranglijsten

Nederlandse universiteiten horen bij de beste universiteiten ter wereld. Heeft een boer daar iets aan?

Nederland staat op 10 in Europa als het gaat om laag antibioticagebruik per dier. Een paar jaar geleden stonden we veel lager op de lijst. Er valt uit af te leiden dat het goed gaat met het terugdringen van het gebruik. En nadere beschouwing leert dat Nederland het heel goed doet. Vooral koude landen met weinig dieren doen het nog beter. Met onze hoge veedichtheid is een tiende plaats – en stijgend – een goed resultaat.
Er zijn ranglijsten die in mijn werkomgeving meer indruk maken. Er zijn namelijk ook ranglijsten voor universiteiten. Je staat hoger naarmate je onderwijs en vooral je onderzoek beter is. Het lastige is dat er veel ranglijsten zijn, elk met een eigen berekening. Het leuke is dat het er ook weer niet zo veel toe doet welke ranglijst je pakt; als je op de ene hoog staat, is dat meestal ook op de andere het geval. Op de Sjanghai-index staat Groningen bijvoorbeeld 92, en Wageningen ergens tussen 101 en 150. Ook enkele andere Nederlandse universiteiten staan hoog. Nu zult u zeggen dat 150 niet zo hoog is, maar als u weet dat er wereldwijd meer dan tienduizend universiteiten zijn, dan is 150 heel hoog. Op de THE-ranking staat Wageningen op plaats 77 en Groningen op 98, op de QS-lijst staat Groningen 97 en Wageningen 150, en zo kan ik nog wel even doorgaan. De National Taiwan University-ranking maakt een uitsplitsing per vakgebied, en voor landbouw staat Wageningen dit jaar voor het eerst op 1. Wageningen UR is beter dan alle andere universiteiten in die hoek. Jaren stond California-Davis op 1, en Wageningen op 2. Elk jaar kroop Wageningen dichterbij.
Een hoge positie op dit soort ranglijsten zegt niet alles. Engelstalige landen liggen al voor, omdat ze in hun eigen taal kunnen publiceren, terwijl wij het met steenkolenengels moeten doen. De eerste negentien universiteiten van de Sjanghai-index zijn Amerikaans of Engels.
U zult zich afvragen wat het u helpt. Een: we besteden uw belastinggeld heel goed. Twee: uw kinderen studeren op de beste universiteiten ter wereld, als ze studeren. Drie: de universiteiten krijgen vanuit de hele wereld de beste onderzoekers en professoren binnen. Vier: het zorgt voor beschikbaarheid van hoogwaardige kennis en knappe koppen. Vijf: die kennis stroomt misschien door naar uw bedrijf.
Die internationale knapperikken hebben ook nadelen. De buitenlandse hotshots zijn soms niet zo geïnteresseerd in laag-bij-de-grondse Nederlandse landbouwproblemen. Of ze zijn zo fundamenteel aan het onderzoeken dat niet Nederland, maar de hele wereld er gelukkiger van wordt. Gelukkig werken ook nog gewone Nederlanders op die topuniversiteiten; zij zorgen een beetje voor balans.

Laatste reacties

  • minasblunders1

    'Goede wijn behoeft geen krans' Het feit dat we regelmatig opgedrongen krijgen hoe geweldig Wageningen wel niet is zegt dus genoeg.

  • alco1

    De beste managers in alle bedrijven zijn de mensen die van onderop begonnen zijn. Kortom weten hoe het er op de werkvloer aan toegaat.
    Helaas beginnen hoogopgeleiden met hun 'Papiertje' bovenin, met alle gevolgen vandien.

Of registreer je om te kunnen reageren.