Redactieblog

2484 x bekeken 21 reacties

Prietpraat over buitenlanders

Sjoera Dikkers is Kamerlid van de PvdA. En woordvoerder landbouw. Dat is niet goed voor ons. Neem nu haar standpunt over buitenlandse werknemers.

Het is bekend dat Nederlanders de eenvoudige arbeid op de bedrijven van boer en tuinder niet willen doen. Het voorbeeld van Rotterdam, waar PvdA wethouder Florijn probeerde werklozen in de tuinbouw aan het werk te krijgen, mislukte grandioos. Het heeft alleen maar veel gemeenschapsgeld gekost. In de praktijk wilden de mensen gewoon niet werken voor een bedrag dat maar weinig meer was dan hun - te riante? – uitkering.

Wat deden dus de tuinders en anderen in de landbouw? Gewoon doorgaan met het laten werken van buitenlanders, die het werk graag en goed doen. Inmiddels blijkt vijftig procent van de laagopgeleide banen in de agrarische sector door buitenlandse medewerkers te worden vervuld (bron FNV).

Daar spreekt Sjoera Dikkers schande van. Erger is dat ze de schuld niet bij de laagopgeleide Nederlandse werknemers legt, maar bij het werk dat ze moeten doen. Ze vindt het “niet kies” dat de Nederlandse werknemers moeten voldoen aan de arbeidsstandaard op de agrarische bedrijven. Ze vindt dat boeren en tuinders het werk anders moeten gaan inrichten, zodat het aantrekkelijker wordt voor de Nederlandse werklozen.

De wereld op zijn kop. Mevrouw Dikkers knabbelt op andere fronten aan het inkomen van de boer. Dan wil ze ook nog dat die via een lager arbeidstempo van de  medewerkers, de werkloosheid subsidieert.

Die vlieger gaat niet op, mevrouw Dikkers. U vindt zelf dat het inkomen van boer en tuinder uit de markt moet komen. U weet ook dat de marges smal zijn. Dan weet u ook dat in de agrarische sector de arbeid zo goedkoop mogelijk moet worden ingekocht.

Dus: liever een vrolijke, actieve, tevreden Pool, dan een norse, trage en ontevreden Nederlandse werkloze, die kennelijk liever zijn hand ophoudt voor de uitkering.

Laatste reacties

 • cornelis 22

  Er zijn meerdere motieven om alleen buitenlanders in dienst te willen hebben zoals 50 uur werken 36 betalen , 700 euro inhouden voor een bed in een omgebouwde schuur etc. Nu zal de halve wereld wel over mij heen vallen maar dit soort zaken gebeuren.
  En tegen een Nederlandse werkzoekende zeggen dat het hoogste salaris dat hij ooit kan verdienen het minimumloon is is natuurlijk ook niet echt motiverend.

 • bankivahoen

  Uitzonderingen heb je altijd cornelis 22@, maar bij 99 % gaat alles wel volgens de regels! Ook jij zult je er bij neer moeten leggen dat er gekozen is voor 1 Europa, ik bedoel er door gedrukt!
  Trouwens waar zitten die sukkels die zich maar 36 uur laten betalen en 50 uur werken ! Ze kunnen ook naar huis ! Zolang er meer en meer lamzakken aan de onderzijde van de maatschappij blijven bungelen zijn de buitenlanders hard nodig!

 • alco1

  Niemand zal over je heen vallen cornelis. Iedereen begrijpt je wel. Maar de grote vraag is hoe je daarin verandering kunt aanbrengen. Van de politiek zal je niets kunnen verwachten, omdat maatregelen zoals verplicht werken voor elke partij stemverlies zal geven. Pas als uitkeringen niet meer betaald kunnen worden zullen wij (verwende nederlanders) het werk weer oppakken, of als door nivellering met buitenlanders zij het werk ook niet meer willen doen.

 • daan1908

  Drie keer raden waar de mensen die dit werk dus nog steeds kunnen weigeren op stemmen , precies de PVDA .Maar van de andere kant het is nog steeds zo : Diegene die het geld weggeeft is gekker dan diegene die het ophaalt .

 • schoenmakers1

  zou het niet normaal moeten zijn dat dit werk voor stukloon gedaan zou worden, kan men zoveel verdienen als men wil, en wordt er betaald naar inzet en kwaliteit

 • agratax2

  Laten we even de zaak op een rij zetten; ' Wie moet de uitkering betalen'? Inderdaad het bedrijfsleven en iedereen die daar werkt, helaas ambtenaren hun geld komt uit de belasting pot, hun belasting is dan ook eenvoudig te veel betaald salaris. We zouden ze ook netto kunnen uitkering, scheelt veel reken werk. Even terug wie zijn dus voor een deel de belasting op brengers, 'De hardwerkende arbeidsmigranten'. Zonder hun inbreng geen omzet uit land en tuinbouw en industrie en daarmee geen belasting inkomsten. Iedere arbeidsmigrant werk dus voor 3,5 man. Er zijn immers ca 2,5 zoveel werkelozen of moet ik zeggen werkzoekenden als arbeidsmigranten. Hoe zij zijn goedkoper dan eigen mensen aan het werk, die dan misschien iets minde presteren? Als we de pot uitkeringen met 75 % zouden kunnen terug brengen scheelt dat een slok op een borrel.

 • aarthamstra1

  In de verwerkende industrie is 90 % buitenlander Cornelis 22 niet alleen aan de band . Hollanders zijn te hoog opgeleid .Nu word er weer 600 milj extra uitgetrokken . Daar word het niet beter van . De carrière ladder zal lager moeten beginnen en langzamer om hoog .De enige weg
  om aan deze scheef groei een eind te maken .Het zou mooi zijn als een
  minister voor hij mag beslissen zelf jaren ervaring op de werkvloer heeft
  Zo ook de professor van het ziekenhuis. Het is nu net als vroeger in de slaven tijd.

 • alco1

  agratax. Iedereen zal wat moeten doen voor zijn centen. Is veel beter voor de moraal en als ze import kunnen voorkomen, ook nog goed voor de economie.

 • jordi 1455

  Men zit te zeiken dat polen en bulgaren alle banen inpikken, maar zijn zelf te lui om te gaan werken? erg hypocriet als je het aan mij vraagt. Men houd tegenwoordig liever het handje op dan dat ze voor hun centen gaan werken.

 • Piet, Midden-Europa

  -te riante-uitkering?, ik denk het ook Vergaderboer !!!... Ach het ontspoorde sociale systeem zal vroeg of laat z'n tol opeisen !!!... Wij (de rijkere landen in de EU) moeten nu al enkele jaren de financiele gaten van Griekenland vullen, Frankrijk, Portugal, Spanje, Italie zweven op het randje !!!... Het zal mij niet verwonderen als het in NL ook op een goede dag zover is

 • agratax2

  @Piet. Laten we constateren dat de WW uitkeringen indien men een modaal inkomen heeft zeker niet (te) laag om te leven. Het grote probleem is volgens mij dat indien een werknemer een (tijdelijke) baan aanneemt met een lger salaris dan hij voor de WW verdiende valt zijn WW terug naar de grens van zijn laatst verdiende salaris, dus de laatste (tijdelijke) baan. Hier zit niemand op te wachten, aten we de werknemer die een tijdelijke / seizoens baan aanneemt met lager inkomen na ontslag / einde werk weer terug laten gaan naar zijn WW van voor deze baan en dit net zo lang herhalen tot de maximale WW tijd is bereikt, dan valt men terug in de WW horend bij de laatste baan. Ik maak me sterk dat er met een dergelijke regeling meer mensen bereid zijn een tijdelijke baan met minder inkomen te accepteren.

 • alco1

  Agratax. Niemand gaat voor een lager loon aan het werk. De werkgever moet CAO betalen, aangevuld door de staat tot de WW uitkering. En dan verplicht het werk aannemen. Als het je niet aanstaat solliciteer je ook beter.

 • info36

  Veel Nederlanders denken dat werken een besmettelijke ziekte is. Zelfs zonder uitkering zullen velen nog niet gaan werken. Nederlanders hebben een verkeerde mentaliteit en een veel te grote mond.

 • jordi 1455

  @info36 je slaat de spijker op zijn kop.

 • gjsteenwijk1

  Als Sjoera Dikkers de arbeidsstandaard op de agrarischebedrijven niet kies vindt vraag ik haar zich in te spannen om de inkomsten van de agrarischesector naar een hoger niveau te tillen.Als er voldoende inkomen is kan er ook meer loon worden betaald .Dan kunnen we het misschien nog een keer proberen of een nederlandse werkloze in de agrarischesector wil werken.Omdat de uitkeringen (te) hoog zijn vermoedelijk niet.

 • Hodalen

  Hier in Noorwegen hetzelfde probleem. Veel Noren willen niet de banen in de landbouw, schoonmaak etc. nemen. Maar in tegenstelling tot wat info36 zegt, staan de nederlanders hier bekend als de aanpakkers. Hard willen werken, flexibiliteit. Maar ja, de nederlanders hier, zijn dan ook de buitenlanders...

 • alco1

  Kortweg gezegd. Als mensen voor zichzelf werken en/of een extra in het verschiet zien, dan wil iedereen wel werken. Iedereen zal moeten werken, ook voor een uitkering. Niet voor niets streven de Chinezen ons met een snelvaart voorbij.

 • ed12345

  Alco ga een jaartje tuinbouw doen Na dat jaartje ga jij ons vertellen hoe je gevaren bent met nederlandse medewerkers. hou me ten goede er zijn wel degelijk goede nederlandse werknemers maar voor het tijdelijke werk wordt het toch moeilijk zoeken

 • alco1

  @ ed. Dat probeer ik ook steeds te vertellen. We zijn hier totaal verwend.
  De vraag is echter. Hoe breng je daarin verandering. Zie #12.

 • Jan-Zonderland

  Ook hier in Ontario wordt in de landbouw veel gebruik gemaakt van buitenlandse werkers, veelal uit Mexico en Jamaica. Deze mensen verdienen het wettelijk minimumloon van $ 10,50 bruto per uur. Hiervan gaan belastingen af alsmede inhoudingen voor huisvesting en evt vliegreiskosten. Zij komen hier puur voor het geld, zoveel mogelijk uren maken, 7 dagen per week. In de landbouw kent men geen toeslag voor overuren dus elk uur is $ 10,50.
  Het werk wat deze mensen doen, veelal handwerk, daar zijn ook hier moeilijk locale werkers voor te vinden, laat staan dat ze net zo gemotiveerd zijn dan de buitenlandse werkers.
  Er is nu echter een discussie gaande om het minimumloon te verhoen naar mogelijk wel $ 15 per uur. Als dat door gaat zal het mij benieuwen of de locale mensen dan wel bereid zijn om de handen eens te laten wapperen. Wat wel vaststaat is dat de landbouw moord en brand zal schreeuwen om deze verhoging. Toevallig heb ik deze week ook een man uit Jamaica aan het werk gehad om uien te sorteren. Even geleend van een collega. Ik hoef hem niet meer dan $ 10,50 te betalen, zal hij ook tevreden mee zijn maar hij krijgt van mij $ 14 per uur, gewoon omdat hij dat waard is.

 • agratax2

  Jazon. Ik denk dat ook een verhoging van het uurloon niet zal leiden tot erg veel meer Canadezen die de landbouw verkiezen boven de socialeuitkering + (illegale) bijverdienste.

Laad alle reacties (17)

Of registreer je om te kunnen reageren.