Commentaar

773 x bekeken

Opheffing PBO's niet zo simpel

Als de huidige politici zouden moeten beslissen over de productschappen, is het maar de vraag of de publiekrechtelijke bedrijfsorganisaties (PBO's) zouden worden opgeheven. Het blijkt nog niet zo simpel te realiseren.

Eind 2011 besloot de Tweede Kamer dat de PBO's moeten worden ontmanteld. De overheid neemt de kerntaken over. Het besluit kwam in oktober 2012 in het regeerakkoord van VVD en PvdA. Per 1 januari 2014 moeten de PBO's verleden tijd zijn.

Een jaar lang praten bedrijfsleven en overheid hier al over. De overheid wil wel wettelijke taken overnemen. Maar het bedrijfsleven hecht ook aan bovenwettelijke regelingen. Die gaan vaak over de kwaliteit van producten of over de gezondheid van dier en plant. Het bedrijfsleven wil dat behouden in het belang van de export. Maar de overheid lijkt daar weinig trek in te hebben. Als een verordening geen ministeriële regeling wordt, is zo'n verordening weg. Daarom richten sectoren eigen brancheorganisaties op.

Vorige week meldde een groot aantal partijen in de akkerbouwsector dat ze dat doen. Als de brancheorganisatie regelgeving wil behouden, verzoeken ze de minister om die algemeen verbindend te verklaren. Dan moet iedere ondernemer zich daar aan houden en er aan mee betalen.

De brancheorganisatie lijkt dus op een productschap in afgeslankte vorm. Als de politiek in 2011 beter had geluisterd naar het bedrijfsleven, was deze exercitie onnodig geweest. Dat had veel geld en tijd bespaard.

Of registreer je om te kunnen reageren.