Redactieblog

10 reacties

Nu of nooit investeren

"Een hoge melkprijs, krachtvoer dat goedkoper is en wordt, wat willen we nog meer", zegt Hanna."Dit is de tijd om te investeren voor de toekomst".

Mee eens. Velen hebben het al gedaan. Kijk maar om je heen. Stallen zijn uitgebreid en een robot is geen zeldzaamheid meer. Je bent bijna niet bij de tijd als je geen robot hebt.

Wij passen helemaal in dit beeld. Onze stal is klaar en loopt heel langzaam een beetje vol. We investeren niet in quotum, want dat betaalt zich toch niet meer terug. Wel houden we veel jongvee aan, zodat we over anderhalf jaar uit eigen fok zoveel mogelijk nieuwmelkse koeien krijgen. Misschien kopen we nog wat vee bij, maar dat is niet zeker. We hebben in de periode van de nieuwbouw en niet te veel koeien melken ook geleerd dat je het rendement sterk kunt verbeteren.

"Boekhoudbureaus hebben gelijk dat boeren veel aan de kostprijs kunnen doen", constateert Hanna, die onze boekhouding doet en verzot is op cijfers. "Wij hebben de jaarlijkse extra kosten van de bouw van de stal, dus vooral de rente, bijna op kunnen vangen met betere resultaten per koe. Lagere veeartskosten, beheerste voerkosten door betere benutting van het ruwvoer en toch een goede productie per koe. Wel wat lager, omdat we de laatste kilo's krachtvoer niet hebben gegeven, maar we hielden uiteindelijk meer over. En daar gaat het om."

Niet alle boeren hebben de afgelopen jaren geïnvesteerd in de mogelijkheden van het jaar 2015. Dat is heel verstandig als je met je kostprijs van de melk nu al te hoog zit. Of ondanks de hoge melkprijs nog problemen hebt met de financiering. Deze collega's moeten zeker geen nieuwe stal gaan bouwen. Als ze nog jong zijn kunnen ze beter overwegen de boel te verkopen en een baan zoeken. Voor stilstaande bedrijven wordt het minder na 2015.

Voor degene die nu goed boert, een verantwoorde kostprijs heeft en financiële mogelijkheden is het nu de tijd om te bouwen. Stallenbouwers offreren lage prijzen vanwege de honger naar werk. En de rente, ook voor tien jaar vast, is laag. Doen dus.

Laatste reacties

 • alco1

  En zo gaat dat dan elkaar op jutten tot uitbreiden. Er niet bij stilstaand dat voeraanbod en mestafzet een bepalende factor blijft.

 • drientje

  Precies Alco1, en als het even kan uitbreiden zodat de volledige uitbreiding grondloos is en dan ook nog roeptoeteren dat je niet vergelijkbaar met de varkenshouderij.

 • RSommers

  Het zijn juist de bedrijven die de laatste jaren hebben uitgebreid, daarbij alvast voorsorterend op 2015, die nu de grootste financiële problemen hebben. Stal niet vol, wel de lasten... Vanwege de problemen bij deze bedrijven zijn banken nu minder geneigd nieuwe realistischere projecten te financieren.

 • goldensun 61

  Goed zo door gaan vergaderboer. Kijken of je 2015/2016 ook nog zoveel winst heb met een melkprijs van 20cent. Echt de hele wereld gaat ten onder aan zulke denkbeelden.

 • jordi 1455

  Ik zou eerder een financiële buffer aanleggen of in iets kosten besparende dingen investeren.

 • John*

  ik zou blijven investeren in een optimale kasstroom en zorgen dat je elke euro die je hebt investeerd. geld achter de hand houden om tegenvallers op te vangen is zonde.. voor 1% rente kan je een ruim krediet aanhouden en op het eigen geld kan al snel 7 tot 10% rendement gehaald worden. en dat laat je op de bank staan voor mss 2% rente?

 • Kobonde

  Wakker de bobbel nog maar ektra aan.

 • wmeulemanjr1

  De tijd zal het leren wat verstandig is. megahypotheek en lagere melkprijzen hoor je niet over in dit opjut-artikel. Blijven alle seinen voor jaren op groen staan nu m.b.t. melkprijs/krachtvoer verhouding. Je kan natuurlijk altijd werknemer van de bank worden, is in de glastuinbouw/varkenshouderij al min of meer 'normaal'

 • jordi 1455

  schulden afbetalen lijkt mij ook een goed idee, want je betaalt alleen rente over de schulden die je hebt.

 • koestal

  ook nog werkplezier met de goede prijzen

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.