Redactieblog

12 reacties

Niet van deze wereld

Ons kind gaat studeren. Dat kost geld. Gelukkig is er de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO, leuke naam) die ons helpt bij de berekening van onze donaties.

Wij ontvingen een brief waarin werd aangegeven dat wij met ons inkomen in totaal € 244,60 konden bijdragen aan de studie. U denkt misschien: wat een laag inkomen, maar dat is niet zo. Drie keer modaal met z’n tweeën, dus niet slecht.

Maar wat kost zo’n studerend kind werkelijk? Eerst de inkomsten: er is een beurs van 272 euro per maand. Dat ontvangt het kind van de overheid. Daar moet hij eten van kopen en dat soort dingen. Dat gaat niet, dus hij heeft bijbaantjes. Wij betalen de vaste kosten: kamerhuur 350 euro, collegegeld €152,91.

We betalen ook nog de ziektekosten, de boeken, kopen een fiets, een bureau en stoppen het kind af en toe wat toe. Al met al komt dat op zo’n 600 euro per maand. Van de door DUO berekende bijdrage kan dus net het collegegeld, dat ook door DUO wordt geïnd, betaald worden.

DUO schrijft in de brief ook dat wij niet verplicht zijn om onze bijdrage aan het kind af te dragen. Als het kind het collegegeld zelf zou moeten betalen, schiet er nog maar 120 euro over om van te leven. En dan is de huur nog niet betaald. Natuurlijk kan de student geld lenen, maar dat wil je als ouders liever niet. U zult zeggen: je investeert in de toekomst van je kind. Dat is ook zo. Wij betalen daarom met liefde.

Maar waarom stuurt de DUO zo’n brief? Om je nog eens met de neus op de feiten te drukken? Ik kom tot de conclusie dat de DUO een organisatie is die geheel buiten de werkelijkheid staat. Daar werken slechte mensen. Ze hadden de volgende brief moeten schijven: “Geachte heer, wij belijden wel dat wij jongeren willen laten studeren omdat wij goed opgeleide mensen hard nodig hebben, maar wij dragen daar naar verhouding slechts een klein bedragje aan bij. Wij moeten immers ook nog vliegtuigen kopen. We hopen dat u een goede opleiding ook belangrijk vindt en vragen u om daarvoor fors te betalen. Dit is geen verplichting. Hoogachtend”.  Wie is er nou niet van deze wereld?

Laatste reacties

 • somporn

  Welkom in het nieuwe Nederland met dank aan alle politieke partijen.
  Den haag,slaap zacht.

 • vladeuze

  Wees blij dat je een kind hebt dat KAN studeren. Waarom zouden andere mensen daar (via belastingen) aan mee moeten betalen? Stel je kind kan niet zo goed leren en gaat direct na het VMBO aan het werk. Moeten die
  dan betalen omdat uw kind theaterwetenschappen wil gaan studeren. Of een andere flutstudie waar op de arbeidsmarkt geen vraag naar is?
  De jaren 60 en 70 zijn al lang voorbij Willem.

 • jaapjo

  Juist en later voor de voeten lopen met door hun zelf gecreeerde baantje

 • albertboersen

  Ik ben zelf student, bedrijfskunde en agribusiness in Leeuwarden, (zeker geen flut studie vind ik, zelf nu baankansen genoeg!) en mijn ouders zijn melkveehouder.

  Mijn ouders betalen alleen mijn zorgverzekering, immers zeggen ze, jij gaat daar toch op besparen en dat willen we niet. De rest betaal ik allemaal zelf. Om dit te bekostigen krijg ik een basisbeurs á €272 per maand, een aanvullende beurs á €250 en werk ik 12 uur in de week. hier verdien ik ongeveer €300 in de maand mee. ook krijg ik de zorgtoeslag die ik trouwens mag houden van mijn ouders a €88 per maand. In totaal dus €910. ik leen zelf niks bij.

  nu de uitgaven. Kamerhuur: €226 (in leeuwarden kan dat nog als je je adressen hebt;))
  collegegeld: €152,91 (dit zet ik elke maand op een spaarrekening zodat ik €24 administatiekosten van school uitspaar)
  Telefoon: €42
  Eten drinken uitgaan +- €250
  Alles wat overblijft spaar ik en komt vanzelf wel op, aan fietsen, kleding of meubels en dergelijke.
  Totaal:€670,91

  Voor mijn ouders kost ik dus bijna niks, de zorgverzekering ja, maar die zou ik zelf ook kunnen betalen.
  trouwens, ik kom wel bijna elk weekend thuis, en dat waardeer ik enorm, maar het kost toch wel wat aardappels voor mijn moeder;)

 • Zents beheer

  @vladeuze, niets aan toe te voegen, helemaal mee eens.
  @albertboersen, zeer verhelderend deze uitleg wat betreft jou boekhouding, zal voor ieder anders zijn , echter met deze instelling kom je er wel en dat is voor ieder het zelfde, succes.

 • geen boer

  ik kan de subtitel van deze blogger ('Hoogleraar agrarisch recht Willem Bruil staat bekend om zijn scherpe analyses') niet plaatsen bij dit verhaaltje. Voor dit soort familiair gekeuvel hebben we toch Vergaderboer en de Libelle?
  Volgende keer weer een relevante analyse op vakgebied?

 • agratax2

  Ik vraag me af of het geld besteeds aan DUO niet beter direct ten goede kan komen aan de studenten. Van iedere ouder is bij de belastingdienst exact bekend wat het inkomen is, dus gebruik dit om de de overheids bijdrage te bereken. Ging in vroeger jaren op deze wijze en ook toen waren de universiteiten en hogescholen bezet. Misschien zou het de pret studies iets drukken en de studenten meer richting studie met redelijke baangarantie duwen.

 • bankivahoen

  Vroeger ging 5 % naar een universitaire opleiding nu 50 % , ik snap wel dat je daarmee meer kansen hebt op de arbeidsmarkt maar vroeger kon je je onderscheiden met een bul wat vanaf heden steeds moeilijker gaat worden. Ook studeren is een afval rat-race geworden. Stel 100 % gaat studeren , wie doet dan de baantjes waar vele studenten nu met een boog omheen lopen? Buitenlanders ? De gevolgen kunnen uiteindelijk onoverzichtelijk worden en een 2- deling in de maatschappij veroorzaken !

 • BrabantsBoerenverstand

  Ik studeer ook nog op het HBO, kost en inwoning heb ik thuis gratis, de rest kan ik zelf betalen. Mijn vader mocht de basisschool niet afmaken en heeft het tegenwoordig goed voor elkaar, dat ik mag studeren is dan volgens hem een recht en dat moet ik zelf maar betalen. ook de zorgverzekering betaal ik zelf. Mijn kosten en inkomsten fluctueren per maand maar een deel kan ik wel noemen:
  1100,- aan zorgverzekering, in een keer betaald in januari
  1830,- aan collegegeld, in een keer betaald in september
  nu 95 basisbeurs, ik ga op kamers dus dat wordt 270
  telefoon 20,- per maand, sim only, toestel was losbetaald
  vanaf volgende maand huur, nog onbekend hoeveel precies maar niet meer als basisbeurs
  werk +/- 400,- per maand, moet nu dadelijk wel een nieuw baantje zoeken voor doordeweeks als ik op kamers zit
  68,- zorgtoeslag
  in de vakantie werk ik meer en af en toe werk ik extra mocht het nodig en mogelijk zijn. Ook heb ik twee keer een half jaar stage gehad met stagetoeslag, in januari weer.
  Verder kosten aan het stappen, ontspanning etcetera. Thuis is medegedeeld dat ze bijspringen als ik nog maar één keer in de week op stap kan en dan op de wc water moet halen omdat ik het bier niet meer kan betalen, en ik denk dat het zover niet zal komen.

 • albertboersen

  @BrabantsBoersenverstand

  Ik neem voor het gemak even aan dat je naar de HAS Den Bosch gaat. Doe Gremio Unio even de Groeten van me! Ik heb zelf bestuur gedaan in Leeuwarden bij Osiris

 • albertboersen

  oeps, BrabantsBoerenverstand;) typefoutje is snel gemaakt..

 • gjcamps

  Ik denk dat het gratis studeren niet reeel is, of je ouders dragen wat bij of je neemt er een baantje bij of je leent geld voor je studie. Het belangrijkste is dat je dit niet voor niets doet. Motivatie, talent en een studie met baangarantie doen de rest.

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.