Commentaar

589 x bekeken 3 reacties

Natuurnetwerk

De ecologische hoofdstructuur heeft een nieuwe naam en een nieuw leven. Door het vorige kabinet flink ingeperkt, door staatssecretaris Dijksma weer liefdevol omarmd als 'Nationaal Natuurnetwerk'. De omvang is ook weer toegenomen. Het wordt nu in totaal 680.000 hectare. En het is aan de provincies om dit project uit te voeren.

Volgens de Gelderse gedeputeerde Jan Jacob van Dijk, die namens de provincies dit onderwerp beheert, is eind dit jaar de begrenzing duidelijk van het aangepaste natuurnetwerk. Dat zou mooi zijn voor betrokken boeren, maar de belofte moet waarschijnlijk met een korreltje zout genomen worden. Niks zo confronterend en zo ingewikkeld als een grens op een kaart tekenen. Provincies hebben een reputatie op te houden op dit gebied. Zo slaagden ze er al niet eens in om de ganzenfoerageergebieden tijdig aan te passen, laat staan dat ze nu voor het eind van het jaar de nieuwe EHS rond hebben.

Het is met de EHS al jaren gerommel en dat zal niet anders worden. Hoeveel hectare moet er nog gekocht? Niemand die het weet. Ja, er zou nog 80.000 hectare natuur bij moeten. Maar hoeveel hiervan al in handen van de overheid is, en hoeveel bij particulieren, daarover houdt Van Dijk zich op de vlakte in een interview hierover. Het duurt vast nog jaren voor grondeigenaren en -gebruikers planologisch weten waar ze aan toe zijn, geeft hij wel toe. Provincies willen graag bestuurlijk iets betekenen. Hier ligt een mooie uitdaging: wees duidelijk en snel.

Laatste reacties

 • alco1

  Doe maar gek. Het zijn trouwens meestal dezelfde partijen die roepen dat sociale voorzieningen niet verlaagd mogen worden.
  ''Waar doen ze het van''.

 • ed12345

  Als ik dit lees denk ik hoeveel ha hebben de gezamelijke ijsselmeer polders 150.000ha? Er zou nog 80.000ha natuur bij moeten allemaal leuk en aardig maar als er een langere crisistijd komt en regering moet grootscheeps bezuinigen ,dan zitten er nogal wat boeren met een systeem opgescheept dat ze zonder susidie niet overeind kunnen houden

 • trekker123

  80.000 hectare, dat moet kunnen. Als er dan straks in dit land helemaal geen werk meer is dan kunnen we in ieder geval nog gaan vissen. Maar dat zal ook wel weer niet de bedoeling zijn. Mooie natuur, gezond eten, frisse lucht, geen auto en vliegverkeer meer, dan gebeuren er meteen ook minder ongelukken. Leuke dingen voor de mensen. Ik ben voor!

  En bij slecht weer kunnen we straks ook dieren tv gaan kijken heb ik begrepen. Kun je eens zien hoe de natuur er vanuiit de dieren gezien voor staat. Denk dat ons land binnenkort weer helemaal uit de problemen is.

Of registreer je om te kunnen reageren.