Commentaar

1396 x bekeken 1 reactie

Melkveerechten?

Als er dierrechten komen voor de rundveehouderij, dan worden het melkveerechten, geen runderrechten. Dat zegt het ministerie van Economische Zaken.

De invoering van rechten in de melkveehouderij wordt voorbereid als stok achter de deur, voor het geval er onvoldoende mestverwerking van de grond komt.

Het is een keuze met veel complicaties. Ten eerste blijft een deel van de sector buiten schot, te weten de vleesveehouderij en de kalverhouderij. Die dieren produceren wel mest. Ten tweede wordt het erg lastig om een scheiding te maken tussen melkvee enerzijds en jongvee, droogstaand vee en andersoortige koeien die niet aan de melk zijn, anderzijds.

Nog lastiger is het volgende. Deze keuze gaat niet in de richting van een eenvoudig 'staarten tellen', maar naar iets op basis van historische melkproductie, lees: quotum. Dan wordt Nederland, groot pleitbezorger van afschaffing van de quotering, straks het enige EU-land met een quotum! Welke ijkdatum ook gaat gelden, er zijn altijd veel ondernemers de dupe die hebben voorgesorteerd op het quotumloze tijdperk.

Het beste dat de sector kan doen is natuurlijk: zo veel mest verwerken dat die rechten er niet komen. Maar nu de normen zijn aangescherpt, en de kleine lettertjes van de mestwet duidelijker worden, lijkt dat steeds meer een wensdroom. Het is tijd voor een stevige discussie over de vormgeving van het eventuele dierrechtensysteem.

Eén reactie

  • alco1

    Voor de varkens en pluimveesector zijn de melkvee rechten natuurlijk ook een tegenvaller. Ik hoorde al sommigen praten over de kans om varkensrechten, cq, dierrechten om te katten voor melkveehouders.

Of registreer je om te kunnen reageren.