Redactieblog

1765 x bekeken 12 reacties

Leden DOC kiezen voor blijvende achterstand

DOC is een coöperatie die de inspraak van de leden hoog in het vaandel heeft. Er wordt naar geluisterd. Omgekeerd luisteren de leden ook naar de leiding van de coöperatie. En volgen die.

Dat heeft de DOC-leden veel geld gekost. De melkprijs is al jaren achtergebleven. Als we dit jaar erbij betrekken hebben de boeren, die aan DOC leveren, ongeveer 10 cent per kilo melk minder gekregen dan de leden van FrieslandCampina.

Dat komt natuurlijk door marktomstandigheden. In het verleden kon DOC als kaascoöperatie best meekomen met de melkprijs. Het ging mis toen Friesland fuseerde met Coberco. Zeker, ik geef graag toe dat ik toen DOC bewonderde. Een melkprijs, die beter was dan Coberco en dan vrolijk zelfstandig verder. De directie en bestuur kozen daarvoor en de leden volgden.

Spoedig bleek dat FrieslandCoberco een goede greep was voor de leden. De melkprijs steeg boven DOC uit. Dat is na het ontstaan van FrieslandCampina alleen maar verergerd voor de boeren van DOC. Het kost steeds meer geld.

Daarom verbaast het me dat de leden nog steeds bestuur en directie volgen. Nu ligt er weer een nieuw plan op tafel voor de toekomst. Veel woorden, weinig zekerheden. Een aanbod van DeltaMilk en A-ware werd afgewezen. Men had er in het verleden al mee gepraat.

Hoe is het mogelijk dat de leden als een kudde schapen achter de leiding aanlopen. Het recente verleden heeft geleerd dat de leiding steeds de verkeerde beslissingen neemt. De leden hadden nu het bestuur de opdracht moeten geven om een structurele oplossing voor de problemen te zoeken. Bijvoorbeeld met A-ware.

Laatste reacties

 • ynzeoenema

  Als DOC met a-ware was gaan samen werken was het in jou geval ook een verkeerde keuze. . De directie neemt immers alleen maar verkeerde keuze's. Een fabriek kiest voor een strategie, als je dat aanpast heb je niet in 1 dag resultaat. Over 5 jaar klagen er waarschijnlijk boeren van een andere fabriek.

 • koestal

  Ook de FC leden die naar DOC overstapten kregen nog een hand vol geld mee,moeten dus nu niet zeuren !

 • Jaap39

  Wat zal er gebeuren wanneer heer Anker zijn fabriek alleen vol krijgt dmv aankoop van spotmelk?
  Denk dat het nog lastig wordt om de nieuwe fabriek met 'eigen leveranciers /ledenmelk' vol te krijgen. Vandaar vermoedelijk het aanzoek van Anker/(Deltamilk) richting DOC. Dus vergaderboer, die zekerheid bij Aware moet ook nog blijken!! We zullen zien.

 • daan1908

  Eerst gaat A-Ware 1 cent meer bieden dan DOC , dan roept A-Ware iets over wel willen samenwerken met DOC , mijn gevoel is niet bijzonder goed bij deze acties van A-Ware . Komt nog bij dat Noorderland totaal niets meer in te brengen heeft in dit verhaal en Fronterra zich in deze niet als Cooperatie manifesteerd zoals door sommige wordt gesuggereerd . A-Ware wordt een mooie melkkoe voor de kiwi's. Dit gaat nog een heel aparte wending krijgen .

 • koestal

  @Ynzeoenema,je hebt ook een handvol geld gehad door te vertrekken bij FC ,dat is ook een keuze of een gok

 • Rip

  DOC heeft bewezen niet te kunnen concurreren met de melkprijs. Het nieuwe beleid is meer van hetzelfde. Volgens mij hadden ze wel met A-ware en Deltamilk moeten praten. Dan kreeg je naast FrieslandCampina een hele sterke zuivelonderneming. Nu blijft alles versnipperd en krijgen de boeren van DOC de rekening gepresenteerd.

 • ynzeoenema

  @koestal; wij klagen niet, en we hebben totaal geen geld mee gekregen.

 • Jaap39

  @Rip u heeft vermoedelijk het laatste half jaar niet gevolgd wat zich afspeelt bij Doc. Verkooporganisatie en samenwerking met Hochwald zijn wezenlijk anders dan wat u noemt meer van hetzelfde. Deze samenwerking verdient de kans.
  Die tweede lijn bouwen voor kaas mocht wat mij betreft geschrapt worden.
  Verkoop de overige melk maar voor hoge spotprijs aan A-ware.

 • eric12345

  Wat zijn de voors en tegens van die 2e te bouwen kaaslijn ?

 • daan1908

  Eric die discussie moet men met het bestuur voeren en niet hier .

 • agratax2

  Vergaderboer. Niet de leiding neemt -de verkeerde beslissing-. zij doen de verkeerde voorstellen aan de vergadering. Waarom komt de vergadering niet met tegen voorstellen om daarmee de leiding -nieuw huiswerk- te geven? In een goed functionerende co-op bepaald niet het bestuur en directie maar de leden de koers die gevaren wordt. Dit is democratie, wat te veel gebeurt in onze moderne democratie is de macht van de grote 'schreeuwers' m.a.w. de leiding bepaald de route. Het grote probleem van de centraal geleide maatschappijen. Dit heeft ons Nederlanders ook lui gemaakt, iedereen wacht op 'Den Haag' en bij de co-op wachten de leden op de directeur. Neem vooral zelf geen risico, kun je geen fouten maken, zo verschuilt het bestuur zich achter de directie bij de co-op en die zoekt weer bescherming van het Adviesbureau dat de nieuwe route aangaf.

 • Rip

  Is het niet zo, Agratax, dat je als leden een directeur aanstelt die de capaciteit en inzicht heeft om op korte en lange termijn te zorgen voor een levensvatbaar bedrijf? Daar heeft hij voor geleerd en wordt hij vorstelijk voor betaald. Van een boer, die die opleiding en ervaring niet heeft kun je niet verwachten dat die een grote zuivelonderneming kan besturen. Een vuilnis man kan toch ook moeilijk burgemeester van een grote stad zijn? De belangrijkste taak van bestuur en leden is goede mensen te benoemen, die zorgen dat doel wordt bereikt.

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.